KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Én azért gondolkodom másképp, mint a kormánypártiak és sok esetben mint az ellenzékiek, mert egy olyan munkahelyről jöttem, ami jó példa. Ott azért magasak a bérek, mert két szakszervezet is van, folyamatosan van bérharc, és van kollektív szerződés, éppen ezért jók a munkakörülmények. Egyike voltam azoknak, akik 2000-ben ezt a kollektív szerződést megalkották, és azóta is ez van a cégnél. Sokkal több juttatást kapnak, mint a munka törvénykönyve alapján.

Amikor kínai tulajdonosa lett ennek a cégnek, akkor nagyon féltünk, mert attól tartottunk, hogy körülbelül az lesz, mint amit most az akkumulátorgyáraknál láttunk, de megértették azt, hogy egészen más munkakultúrából jöttek. Tudják, mit csináltak? Azért nem kell vendégmunkásoknak dolgozni annál a cégnél, ahol dolgoztam, mert elkezdték képezni az embereket. Újraindították Kazincbarcikán a vegyésztechnikus képzést, beindítottak a Miskolci Egyetemen egy önálló vegyipari folyamatirányító tanszéket, és biztosítják a magyar munkaerőt. Magasak a bérek és jók a munkakörülmények. Erről beszéltem, uraim! Így lehetne itt tartani a magyar munkaerőt, és így lehetne hazahozni a magyar munkaerőt.

Ezért mondtam, hogy önök állították elő ezt a helyzetet, mert azt nem vitatom, hogy többen dolgoznak, nem vitatom, hogy több munkahely van, azt vitatom, hogy nem tesznek semmit azért, hogy azt a munkaerő-tartalékot, azt a jelen pillanatban számszerűsített 226 ezer embert munkába állítsák, azt a 12 ezer fiatal pályakezdőt, akit munkába lehetne állítani, nem látom, amiről Z. Kárpát Dániel is beszélt, azt az átképzési tervet. Ezért mondtam, hogy önök állították elő ezt a helyzetet, és nem látom azt, hogy változtatni akarnának rajta.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage