AZBEJ TRISTAN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslat célja, hogy egy keretprogramba, a Hungary Helps programba foglalja Magyarország nemzetközi humanitárius segítségnyújtási és nemzetközi fejlesztési partnerségi politikáját, egységes és átlátható szabályozási keretet hozzon létre, lehetővé tegye ezeknek a tevékenységeknek a hatékony megvalósítását és megerősítse Magyarország szolidaritása nemzetközi kifejezésének alapelveit.

Alapelvünk ugyanis a keresztényi szolidaritás elve. Keresztény országként erkölcsi kötelességünk a bajban lévők és az elesettek megsegítése. Ennek a kötelességünknek a humanitárius alapelvek szellemében hovatartozástól függetlenül teszünk eleget a fejlődő világban, a válságövezetekben vagy éppen katasztrófa sújtotta területeken, ugyanakkor kiemelten kezeljük a világban üldözött keresztény testvéreink megsegítését.

Sarkalatos alapelvünk Magyarország nemzeti érdekének szolgálata a migráció mérséklésével, megelőzésével, ezen a téren egy szuverén külpolitika folytatása a humanitárius segítségnyújtás és nemzetközi fejlesztés terén. Felismertük ugyanis, hogy nem a bajba jutott embereket kell Magyarországra hozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van. De felvállaljuk azt is, hogy részt veszünk az emberiség küzdelmében a globális kihívások ellen, és tevékenységünket fenntarthatóan és a fenntarthatóság szolgálatában is végezzük. Ezek tehát azok az alapelvek, amelyek meghatározzák a Hungary Helps programot.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat egyik aktualitását annak szükségessége adja, hogy integrálni tudjuk azokat a szakpolitikákat és eszközöket, amelyekkel Magyarország hozzájárulhat az emberi életek megóvásához, a válságok enyhítéséhez, az ott élő, a válságövezetekben élő közösségek helyben maradásához. Erre lehetőséget adnak a tavaly véghez vitt kormányzati átalakítások.

A kormány 2022. május 24-én történt megalakulása után a Külgazdasági és Külügyminisztérium keretében folytatódott az üldözött keresztények segítését célzó programok irányítása és a Hungary Helps program végrehajtása. Ez a hatáskör és ezáltal a Hungary Helps program kiegészült a tárca korábban felügyelt nemzetközi fejlesztési területével.

A jelen törvényjavaslat rendelkezéseivel egységes keretbe foglalja a három egymást erősítő részterületet: Magyarország nemzetközi humanitárius segítségnyújtását, a nemzetközi fejlesztési együttműködést és a stabilitást erősítő tevékenységeket. Erre a holisztikus, egyszerre több típusú beavatkozást és eszközt alkalmazó megközelítésre azért van szükség, mert a regionális és globális válságok is egyre összetettebbek, egyre sokrétűbben kapcsolódnak egymáshoz.

A harmadik világbeli országok gazdasági fejlődésének lassú üteme, az egyre mélyebb, kiterjedtebb és összetettebb emberi és természeti válsághelyzetek komplex, mégis egységes és rugalmas megközelítést igényelnek, amelynek jogszabályi alapja szándékunk szerint lefektetésre kerül ezzel a törvénnyel.

Az elmúlt időszakban ilyen kihívásokat támasztottak elénk  a teljesség igénye nélkül  a szíriai háború, a koronavírus-világjárvány, az ukrajnai háború, a gázai konfliktus és mindezek árnyékában a mainstream hírérték küszöbét sokszor el sem érő erőszakos konfliktusok az afrikai kontinensen, mint amilyen a Boko Haram és hasonló terrorszervezetek pusztítása vagy az idén kirobbant szudáni polgárháború. A háborúk mellett csak ezt az évet tekintve is több alkalommal volt szükség a nemzetközi közösség szolidaritására olyan katasztrófák esetében is, mint a török-szír földrengés, a líbiai gátszakadás és árvízhelyzet.

Bár nem tartozik szorosan a törvényjavaslat tárgyához, de talán elnézik nekem, ha itt ragadom meg azt az alkalmat, hogy még egyszer megköszönjem a magyar hivatásos és civil kutató-mentőknek és katasztrófavédőknek a fenti katasztrófák mentési munkálatai során tanúsított hősies szolgálatukat, amellyel számos emberi életet megmentettek, egyúttal öregbítve hazánk hírnevét is. (Taps.)

Tisztelt Ház! Néhány mondatban érinteném az üldözött keresztények megsegítésének témáját, amely bár a nemzetközi szolidaritásunknak nem kizárólagos, de értékelvű választásunk alapján legkiemeltebb és legegyedülállóbb területe. Keresztény kultúrájú nemzetként erkölcsi felelősségünk és kötelességünk, hogy szolidaritásunkat ne csak szóban, hanem tettekben kifejezzük a világ legüldözöttebb, legnagyobb lélekszámban üldözött vallásának, a keresztény vallásnak a fenyegetést és támadásokat vallási alapon elszenvedő tagjai számára. Számos szervezet, így az Open Doors International szervezet, valamint saját kutatásaink szerint, amíg mi itt tanácskozunk a mai napon, az átlagokat tekintve egy keresztény embert meggyilkolnak a világban hitének megvallása miatt.

Míg a Közel-Keletről az elmúlt évek keresztényüldözése miatt szinte az eltűnés szélére kerültek a keresztény közösségek, addig a keresztények elleni erőszak a szubszaharai afrikai térségben új magasságokba emelkedett. Dzsihadisták destabilizálják Nyugat- és Közép-Afrika országait. 26 országban magas a keresztényüldöztetés szintje, ezek felében az erőszak értékei a nemzetközi besorolások szerint az extrém magas tartományba esnek.

A törvényjavaslat kiemelt célja az üldözött keresztény közösségek támogatásának hatékonyabbá és teljesebbé tétele, amellett, hogy ezenfelül szélesebb körű humanitárius és fejlesztési területeket is átfog.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat által megteremteni szándékozott integrált nemzetközi segítségnyújtási eszköztár hozzájárul Magyarország száhel-övezeti szerepvállalásához is. Az afrikai Száhel-övezet válságai ugyanis egyszerre fenyegetnek humanitárius katasztrófákkal, de óriási migrációs nyomás veszélyét jelentik Európára és benne Magyarországra nézve is. Itt is, mint minden más migrációsforrás-régióban célunk az emberi életek megmentése, a fejlődés elősegítése és a vallásszabadság, köztük a keresztény közösségek vallásszabadságának támogatása, de ugyanakkor nagyon fontos célunk és nemzeti érdekünk az Európára nehezedő migrációs nyomás csökkentése, megelőzése oly módon, amely az úgynevezett hármas kapcsolódási pontot, a humanitárius, fejlesztési és béke megközelítést alkalmazza és a fenntartható fejlődési célkitűzések mentén követeli meg a részünkről a tevékenységünket.

(9.10)

Bár ezen célok, mondhatni, nem újak és a nemzetközi segélyezési tevékenység különböző módozataiban szép és fontos eredményeket elértünk már, szabályozási szempontból mostanáig széttagolt volt ez a szakpolitikai terület, amelyet a jelen törvény most egységesíteni tervez.

Tisztelt Országgyűlés! Az előbb elmondottak alapján szükségessé vált a 2014. évi XC. törvény, az úgynevezett NEFE-törvény és a Hungary Helps programról szóló 2018. évi CXX. törvény egységes jogszabályba foglalása. A javaslat által kínált megoldás egyesíti a humanitárius segítségnyújtást és a fejlesztési együttműködést, szorosabb kapcsolatot teremtve a két terület között a konfliktusmegelőzés, a stabilizáció és a fenntartható fejlődés érdekében, kiemelten kezelve a továbbiakban is az üldözött keresztényeket és a felekezetek közötti békés együttélés támogatását. A törvényjavaslat továbbá fokozza a Hungary Helps program eddig is kimagasló hatékonyságát, javítja az átláthatóságát, de a láthatóságát is, továbbá jogbiztonságot ad egyrészről a humanitárius adományozás, másrészről más támogatási konstrukciók alkalmazásának pontos szabályozásával, meghatározásával.

A törvényjavaslat rendelkezései tehát a következő jogalkotói szándékokat tükrözik. A törvény a humanitárius és nemzetközi fejlesztési típusú támogatásokat egységes szabályozási keretbe foglalja, úgymond áramvonalasítja annak érdekében, hogy a Hungary Helps program az adaptív alkalmazkodó támogatáspolitika minél szélesebb eszköztárát tartalmazza, mindenkor megőrizve ugyanakkor az átláthatóságot és teret adva a hatékony forrásfelhasználásnak. Előbbi ponton a törvény egyik előremutató intézkedése, hogy jogilag szabályozza a humanitárius adomány és a támogatás modalitásait, annak értelmében ugyanis adomány adható az azonnali humanitárius segítségnyújtás érdekében, a támogatási konstrukciókat viszont a fejlesztési programok átláthatóbb felügyelete érdekében kell alkalmazni.

A hatékony forrásfelhasználás kereteinek biztosításában kulcsfontosságú szerep hárul a Hungary Helps Ügynökségre, figyelemmel az Európa körül kialakult válságok elhúzódására és mélyülésére. Az ügynökség a továbbiakban a támogatáskezelési feladatok ellátása mellett közvetlen megvalósítói, lebonyolítói tevékenységeket is ellát.

A törvénytervezetben alkalmazott fogalomrendszer összhangba kerül az európai támogatási szerkezetekkel. Az EU-s politikák szintjén kiemelt figyelmet kap a humanitárius és nemzetközi fejlesztési tevékenység összefogása, és miután egységes szabályozás jön létre, ezeket egységesen kezelik a hatékonyabb forrásallokációval.

A törvényjavaslat a magyar kormány keresztény értékelvű megközelítését nem csorbítva teszi meg a szükséges módosításokat annak érdekében, hogy a program bekapcsolódhasson az európai uniós programokba. A nemzetközi szerepvállalás növelése érdekében az EU-s szintű minősítés révén elérhető a szomszédsági fejlesztési és nemzetközi együttműködési eszköz  NDICI  forrásaira irányuló pályázatok benyújtása. Ezekre akkor nyílik lehetőség a Hungary Helps Ügynökség Zrt. számára, ha az európai nemzetközi fejlesztési politikákkal összhangban NEFE-projekteket lebonyolítóként valósít meg. A törvény megalkotásával a külgazdasági szempontú nemzetközi fejlesztési tevékenység közvetlenül ráépíthető a humanitárius beavatkozásokra.

Az ügynökség gyakorlati működését még inkább összehangolttá teszi az Európai Unió fejlesztéspolitikájával, humanitárius segélyezési alapelveivel. Annak érdekében, hogy az összehangolt tevékenység mellett az uniós források lehívása megvalósulhasson, szükségessé válik az Európai Bizottság 2019. április 17-én kiadott határozata szerinti úgynevezett pilléres értékelés elvégzése. Az EU által humanitárius segítségnyújtásra szánt mintegy évi 1 milliárd eurós költségvetés nagy részét közvetett irányítással hajtják végre. A sikeres értékelési folyamat feltétele, hogy az említett határozat mellékletében szereplő értékelendő pillérekhez tartozó kérdésekre pozitív választ adjon az értékelést végző külső független könyvvizsgáló cég. Ezen pozitív válaszok megszerzéséhez szükség van a jelen törvény EU-s politikához való hangolására.

Magyarország külföldön megvalósuló humanitárius és fejlesztési tevékenységei jelenleg több formában, több arculattal kerülnek megjelenítésre, ami csökkenti a tevékenységek külföldi láthatóságát. A Hungary Helps program védjegye és arculati elemei országmárkává váltak, azonban a párhuzamos megjelenítések gyengítik a megvalósított támogatás és a program, ezáltal Magyarország összekapcsolását. A kormány célja az, hogy a támogatások és a program közötti összefüggést a kedvezményezettek és a nemzetközi közvélemény előtt megerősítse. A humanitárius és fejlesztési tevékenységek egységes kezelése lehetővé teszi a tevékenységek megjelenítésének a program keretei közötti egységesítését is. A már használatban lévő védjegy értékének növelése, valamint a tevékenységekbe vetett bizalom erősítése indokolja az egységes megjelenítést.

Tisztelt Országgyűlés! Magyarország erőforrásai egy olyan megközelítést igényelnek, amelyek a hatékonyságra és a tiszteletre épülnek. A magyar modell továbbra is a segítséget kívánja odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt idehozni, olyan helyi megvalósítókkal, akik az ott élő közösségek érdekei mentén alakítják ki programjaikat. Magyarország mint donorország tisztelet alatt azt érti, hogy a helyi igényekre válaszol, nem kérdőjelezi meg azokat, és végképp nem ideológiai exportot hajt végre humanitárius segítségbe csomagolva. Más országok gyakorlatával szemben mi nem kötünk például genderfeltételeket a humanitárius segítségnyújtáshoz. Ez a magyar modell. Tiszteleten alapuló, valós és a probléma helyén történő segítségnyújtás, igazi keresztény szolidaritás.

Összességében tehát a törvényjavaslat célja Magyarország elkötelezettségét hangsúlyozni a szolidaritás, a humanitárius segítségnyújtás, a fejlesztési együttműködés és a stabilitást erősítő tevékenységek összekapcsolásával, azzal a szándékkal, hogy hatékonyabb és egységes segítséget nyújtson az érintett közösségeknek. Továbbá, még egyszer hangsúlyozom, az üldözött keresztények védelme kiemelt hangsúlyt kap a törvény és a Hungary Helps program keretében.

A Hungary Helps program mind ez idáig egy olyan program volt, amelyet összességében, nagy részében pártpolitikai hovatartozástól független egyetértés övezett. Remélem, hogy ez továbbra sem változik, ezért kérem, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage