ARATÓ GERGELY, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Önmagában a Hungary Helps program és a mostani törvényjavaslat céljai méltányosnak nevezhetőek, hiszen az helyénvaló, hogy bár Magyarországon belül is rengeteg a szükséget szenvedő ember, rengeteg a nehézség, rengeteg a probléma, de fontos, hogy kinyilvánítsuk azt, hogy Magyarország, a magyar nép szolidáris azokkal, akik a világban nehéz helyzetbe kerülnek. Értékelhető az is, hogy ez a törvényjavaslat próbálja összhangba hozni a magyar segélyezési politikát az Európai Unió egyébként nagyságrendekkel erősebb, nagyobb és hosszabb hagyományokra visszanyúló segélyezési politikájával. Ez egy olyan terület, ahol fontos lenne az, hogy összhang legyen a magyar nemzeti és az uniós erőfeszítések között. Persze ha ez így van, akkor kérdezhetjük, hogy közben a magyar kormány miért gátolja, vétózza és akadályozza mondvacsinált indokokkal folyamatosan azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az Európai Unió tesz, mondjuk, az afrikai kontinens tekintetében.

Azt is racionálisnak lehet mondani, hogy akár anyagi áldozatok árán is olyan segítséget nyújt Magyarország is a világ válságövezeteiben, ami nemcsak az emberi szenvedést enyhíti, hanem ahhoz is támogatást ad, hogy az adott térségek lakói ne kényszerüljenek otthonuk, hazájuk elhagyására, és ilyen módon segítsenek ezek az intézkedések csökkenteni a kényszerű migrációt. Hozzáteszem, azért ennek a programnak a nagyságrendje olyan, amely legfeljebb egy csepp a tengerben, de a kis jó szándékot is értékelni kell. Eddig tartanak a jó hírek.

Vannak azonban ennek a programnak komoly visszásságai, hátulütői is. Arról beszél az államtitkár úr, hogy ez a program nem köti a támogatást ideológiai feltételekhez, közben meg egy mondattal előtte meg utána is arról beszél, hogy a program fő célja az üldözött keresztények megsegítése. Ez nyilvánvalóan nem fér össze egymással. Valójában ez a program igenis válogat, válogat abban, hogy hova juttat segítséget, válogat abban, hogy kit támogat, rendkívül kevéssé keresztényi módon ideológiai célokra, az önök által hirdetett ideológia, amelyet nem neveznék kereszténységnek, mert ez bántó lenne a keresztények számára, de a keresztényekre hivatkozó kormánypárti ideológia kiterjesztésére és hirdetésére használják fel ezt a programot is. Ezért van aztán az, hogy a programból jelentős részben templomok épülnek Libanontól Mexikóig, miközben azért az éhezőknek… Természetesen nem csak kenyérrel él az ember, én elfogadom, hogy ezek is fontos szükségletek, a lelki szükségletek is fontosak egy közösség megtartásában, de teljesen nyilvánvalóan rosszak az arányok, teljesen nyilvánvaló módon ennek a forrásnak túl nagy része kerül olyan célokra, amelyek nem a program eredeti humanitárius céljait támogatják.

Azt, hogy hogyan működik ez a program valójában, mutatja a híres horvátországi eset, tudniillik az, hogy miközben megint csak helyeselni lehet azt, hogy Magyarország segít Horvátországban egy iskola újjáépítésében, de hát az még sincs rendben, hogy a program forrásainak jó része egy horvátországi iskola újjáépítésére megy el, és sokkal többet költ erre, mint egyébként súlyos válságban lévő területek finanszírozására. Még egyszer mondom: helyeseljük, de akkor talán kellett volna erre kormányzati forrást teremteni, mondjuk, kevesebb támogatást adni Mészáros Lőrincnek vagy a fideszes milliárdosoknak, és ebből a pénzből lehetett volna iskolát építeni Horvátországban. Hozzáteszem, akkor még esetleg arra is lett volna mód, hogy ne kerüljön Magyarország szégyenbe önök miatt azért, mert az általa vállalt templomfelújítást, templom-újjáépítést már nem teljesítette, az a horvát félre maradt, igaz, ők legalább sokkal olcsóbban megcsinálták, mint ahogy azt a magyar kormány tette volna.

És hát végül mégiscsak muszáj vagyok arról beszélni, bármennyire is szégyenletes, hogy mit jelent önöknek az üldözött keresztények védelme. Ön akkor beszél az üldözött keresztények védelméről itt, a parlamentben, amikor kevesebb mint egy hónapja Orbán Viktor gratulált Aliyev azerbajdzsáni elnöknek a Hegyi-Karabahban élő 120 ezer örmény elűzéséhez (Nacsa Lőrinc: Nem!), gratulált ahhoz, hogy megsemmisítették a kereszténység egyik legrégebbi bölcsőjét, és ehhez ön a nevét adja, az Azbej nevet adja ehhez a kormányzati politikához. Ez nem ide tartozik, de ezért önnek kell majd elszámolnia a lelkiismeretével. (Nacsa Lőrinc: Nem ezt mondta!)

Összességében tehát azt kell mondanom, tisztelt képviselőtársaim, hogy a program céljai nemesek, a végrehajtást azonban a korrupció és a képmutatás jellemzi, ezért nem áll módunkban támogatni ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen.

(9.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage