DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Az Országgyűlés 2021 júniusában fogadta el ezt az új törvényt. Az új törvény lényege, hogy a jelenlegi papíralapú eljárást egy teljesen elektronikus eljárásrend váltja föl, ami illeszkedik az általános közigazgatási rendtartás és az elektronikus ügyintézés hatályos törvényi keretei közé. A kihirdetett törvényszöveg szerint az új törvénynek 2023. február 1-jén kellett volna hatályba lépnie, azonban a kormány nem volt képes megteremteni az új Inytv. hatálybalépéséhez szükséges technikai feltételeket.

(10.30)

Ezért az új Inytv. hatálybalépését az Országgyűlés 2022 novemberében a 2022. évi XLVIII. törvénnyel 2021. február 1. napjáig, majd 2023 szeptemberében a 2023. évi LXI. törvénnyel 2024. október 1-jéig tolta el.

A javaslat az elektronikus ingatlan-nyilvántartási projekt egyes elemeinek alkalmazásához szükséges rendelkezéseket tartalmazza, elsősorban a régi Inytv. és a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 2012. évi XLVI. törvény, az alábbiak szerint. Az ingatlan-nyilvántartási eljárás igazgatási szolgáltatási díjait jelenleg törvény határozza meg, az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996. évi LXXXV. törvény. A javaslat szerint e díjakat a jövőben miniszteri rendelet fogja meghatározni.

Megszűnik a hitelesítés nélküli elektronikus térképmásolat. A jövőben csak hiteles térképmásolat lesz kiadható.

A javaslat meghatározza az elektronikus adatszolgáltatás biztosításának technikai feltételeit is.

Az állami alapadatok felhasználásával kapcsolatos rendelkezéseket a 63/1999. (VII. 21.) FVM-HM-PM együttes rendelet tartalmazza, azonban az adatok felhasználására vonatkozó rendelkezések törvényi szintet igényelnek. E szabályokat emeli törvényre a javaslat 7. §-a.

A javaslat szerint az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis tartalmazni fogja mindazt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető, természetben vagy területi mértékben meghatározott jogot és tényt, melynek az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázisban történő átvezetését 2024. március 25-étől kezdeményezik. Ez a 8. §.

Továbbá a javaslat az új Inytv. egyes szabályainak korrekcióját is tartalmazza. A javaslat lehetővé teszi, hogy a Terrorelhárítási Központ díjmentesen igényelhessen elektronikus tulajdonilap-másolatot.

A javaslat rendelkezéseinek többsége 2024. január 1-jén és március 25-én lép hatályba, azonban az új Inytv.-hez kapcsolódó rendelkezések hatálybalépése 2024. október 1-je.

Szeretném megtenni az észrevételeimet a törvényjavaslathoz. Az új Inytv. szerinti ingatlan-nyilvántartási eljárás elektronizálása az elmúlt időszak egyik legjelentősebb közigazgatási fejlesztése lenne, ennek folyamatos halasztása valóban komoly kormányzati kudarc.

Különösen fontos fejlesztés, hogy a javaslat szerint az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis tartalmazni fogja mindazt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető, természetben vagy területi mértékben meghatározott jogot és tényt, melynek az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázisban történő átvezetését 2024. március 25-étől kezdeményezi.

A tulajdonilap-másolatokhoz és a térképmásolatokhoz való hozzáféréshez a forgalom biztonsága szempontjából olyan fontos közérdek fűződik, ami indokolttá teszi, hogy az ezekért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjat törvény határozza meg. Ezért nem támogatható, hogy e díjak meghatározása törvényi szintről miniszteri rendeleti szintre kerüljön. Az erre irányuló módosító rendelkezések elhagyására indokolt módosító javaslatot fogunk benyújtani természetesen.

Szeretném kritikával illetni, ahogy az előbb is ezt jeleztem, hogy folyamatosan húzódik az ingatlan-nyilvántartási eljárás régóta esedékes digitalizációja. Miközben az elektronikus ügyintézés mostanra a piaci szektor vállalatainál már teljesen bevett, és a magyar közigazgatásban is több eljárás esetében alkalmazott, addig a forgalombiztonság tekintetében nagyon jelentős ingatlan-nyilvántartás máig szinte teljesen papíralapú.

Az elektronikus ügyintézés kiterjesztését szolgáló ingatlan-nyilvántartási eljárás és az ezt lehetővé tevő törvénymódosítások alapvetően egyébként támogathatók, ugyanakkor a tulajdonilap-másolatokhoz és a térképmásolatokhoz való hozzáféréshez a forgalom biztonsága szempontjából olyan fontos közérdek fűződik, ami indokolttá teszi, hogy az ezekért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjat törvény határozza meg. Ezt viszont nem tudjuk támogatni, hogy e díjak meghatározását miniszteri rendelet tartalmazza, és nyilvánvaló, hogy ez ügyben mi módosító javaslatot fogunk benyújtani. Köszönöm szépen a lehetőséget.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage