NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Nem is tudtam, hogy Ligeti úr is csatlakozott az MSZP-frakcióhoz, és az ő gondolatait hallhattuk itt 12 percen keresztül. Az MSZP gondolataira is kíváncsiak lettünk volna, meg persze a többi baloldali pártéra, amelyek rendszeresen, a munkahelyükre nem bejárva próbálják a magyar népet hergelni, de a parlamenti munkában viszont nem vesznek részt.

Na de hát, az előttünk fekvő törvényjavaslatról beszéljünk, mert fontos javaslat, hiszen ez az Európai Bizottság felé tett vállalások részét képező akcióterv kapcsán egyes intézkedések végrehajtása a közbeszerzések vonatkozásában.

(11.40)

A magyar kormány és a magyar Országgyűlés minden olyan feltételt teljesített, amelyet vállalt Brüsszel felé a közbeszerzések átláthatósága tekintetében. Létrehoztuk a korrupcióellenes munkacsoportot, valamint az Integritás Hatóságot is. Az Integritás Hatóság autonóm államigazgatási szerv, a hatóság minden olyan esetben fellép, ahol álláspontja szerint valamely, az európai uniós források felhasználása vagy annak ellenőrzése körében feladat- és hatáskörrel rendelkező szervezet, ideértve a szerződéskötőt is, nem tette meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely érinti az európai uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, vagy ennek komoly kockázata felmerül.

A mostani törvényjavaslat a korrupcióellenes munkacsoport és az Integritás Hatóság 2023. évi éves elemző integritásjelentésében megfogalmazott javaslatainak figyelembevételével került benyújtásra. Magyarország minden vállalását teljesíti és végrehajtja, de Brüsszel továbbra sem fizeti ki a magyaroknak járó forrásokat. Ezek a pénzek nem könyöradományok, hanem a magyar embereknek jogosan járó fejlesztési források, amiért cserébe az ország óriási áldozatokat hozott, minden feltételt teljesített. Magyarország biztosítja a tőke, az áruk, a szolgáltatások és a munkaerő szabad áramlását. Teljesen világos tehát, hogy Brüsszel csak politikai zsarolásra és időhúzásra használja a nekünk jogosan járó források visszatartását.

Brüsszel arra spekulált, hogy guruló dollárok, eurók és angol fontok tömegének segítségével Magyarországon is egy olyan kormány alakul 2022. április 3-a után, ami úgy táncol, ahogy ők fütyülnek. De nem így történt, a magyar emberek kétharmados többséggel erősítették meg a nemzeti szuverenitást megvédő, a nemzeti érdeket prioritásként kezelő politikát. Ráadásul a magyar emberek hatalmas arányban erősítették meg a szigorú gyermekvédelmi törvényt is a tavalyi népszavazás során. Pedig mára a napnál is világosabb, hogy miután Magyarország az összes brüsszeli kritériumot teljesítette, Brüsszel a gyermekvédelmi törvény miatt tartja vissza a forrásokat. A luxemburgi biztos ki is mondta ezt az elmúlt hetekben: a gyermekvédelmi törvény képez akadályt a Magyarországnak jogosan járó források kifizetésében. Tehát Brüsszelből folyamatosan támadják a gyermekvédelmi jogszabályt, az Európai Bizottság még a bíróságon is megtámadta a jogszabályt.

Gyurcsány Ferenc korábban maga állította egy rádióinterjúban, hogy ők mondják tollba Brüsszelnek a Magyarországnak szabott újabb és újabb feltételeket azért, hogy addig se érkezhessenek meg a nekünk szánt uniós pénzek. Most ezt azzal egészítették ki, hogy ha Dobrev Klára lenne hatalmon, akkor azonnal megjönne a pénz, amivel Brüsszel tartozik. A Gyurcsány-Dobrev házaspár tehát politikai alapon együttműködve Brüsszellel az uniós pénzeket nemes egyszerűséggel zsarolásra használja, hogy újra hatalomra kerülhessenek. Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára tehát leleplezték magukat és beismerő vallomásukban még Brüsszelt is lebuktatták. Szó sincs Magyarország esetében valódi jogállamisági kérdésekről, problémákról, Brüsszelnek egész egyszerűen az a baja, hogy Magyarországon nemzeti kormány van, amely a családokat és a gyermekeket védi.

Ettől függetlenül a közbeszerzési törvényt mindig lehet hatékonyabbá, a visszaélés lehetőségét még inkább kizáróvá tenni. A mostani törvényjavaslat a közbeszerzési eljárások és az azokkal összefüggő jogorvoslatok hatékonyabb, gyorsabb és rugalmasabb lefolyását segíthetik elő. Éppen ezért a törvényjavaslatban szereplő módosításokat a KDNP frakciója támogatni fogja. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage