DR. LATORCAI CSABA, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt szeretném megköszönni a törvényjavaslatot támogató hozzászóló képviselők, így a Fidesz nevében felszólaló Szeberényi és Erdős képviselő urak és a KDNP nevében felszólaló Nacsa képviselő úr támogatását.

És örülök annak is, hogy Gurmai Zita képviselő asszony az MSZP részéről sem talált érdemi kivetnivalót a javaslatban. Bár azt azért a felszólalása során mindvégig nem tudtam eldönteni, hogy az általa felolvasott Telex-cikk azt jelenti, hogy a Telex igazából az MSZP hírügynökségeként szolgál, és az MSZP-nek a törvényjavaslattal kapcsolatos véleményét fogalmazták meg jó előre, vagy pedig ami talán még rosszabb, az az, hogy az MSZP-nek nincsen érdemi véleménye a hazai közbeszerzési rendszerrel kapcsolatban. De mindenesetre örülök annak, hogy képviselő asszony nem talált érdemi kifogást a javaslattal összefüggésben.

Amit felemlített egyrészt a beruházási törvény kapcsán, hogy a közbeszerzési tanácsadói rendszer megszűnik, és a közbeszerzési tanácsadók állami alkalmazottá válnak, én úgy gondolom, hogy az egy rendkívül jelentőségteljes kezdeményezés, hiszen a kormánynak a jó államról alkotott víziójába beletartozik az is, hogy a közbeszerzés rendszerével kapcsolatos tanácsadói tevékenység legyen jelen alkalmazotti szinten a magyar államon belül, és ne kelljen ezt külső szolgáltatásként megvásárolni.

Ami pedig az illetékekkel kapcsolatos hozzászólását érinti, ott nem tudtam eldönteni, hogy a képviselő asszony igazából az ellen van, hogy csökkentsük az illetékeket, vagy még talán az is elhangzott, hogy bizonyos esetekben érdemes volna növelni; mi minden esetben az adók csökkentésének a pártján állunk, és a kormány ezt már több alkalommal is tettekkel bizonyította.

Apáti képviselő úrnak ezért azt a hozzászólását, azt a megjegyzését, hogy megtorló illetékeket alkalmaznánk, engedje meg, képviselő úr, hogy visszautasítsuk. Évről évre több alkalommal módosítjuk az illetékekkel kapcsolatos szabályokat, a jövő évi adótörvényekről is a héten szavazott az Országgyűlés. A képviselő úr javaslatait is, amiket ma itt megfogalmazott, meg fogjuk vizsgálni, és amennyiben az előremutató és beleilleszkedik abba a politikánkba, hogy lépésről lépésre, évről évre könnyítsük a családok terheit, így az illetékfizetés keretében is, akkor minden bizonnyal az erre vonatkozó javaslatot a következő körben a kormány elő fogja terjeszteni.

De engedjék meg, hogy még egy fél gondolattal visszatérjek Gurmai képviselő asszony felszólalására  mert nincsen ugyan jelen, de jelezte felém, hogy el kell mennie, de televízión fogja követni az Országgyűlés ülését, és figyelni fogja, hogy mit mondok, ezért is merem nyugodtan elmondani , hogy az, hogy az európai uniós forrásokkal kapcsolatos megállapodás kizárólag a kormány felelőssége volna, minden bizonnyal tévedés. Különösen is annak fényében, hogy az ellenzék, az ellenzéki képviselők sorra nem szavazzák meg itt az Országgyűlésben azokat a törvényjavaslatokat, amelyek szükségesek voltak, illetve szükségesek ahhoz, hogy ezt a megállapodást, illetve az európai uniós forrásokkal kapcsolatos megállapodásokat minél hamarabb meg tudjuk kötni.

Tehát onnantól kezdve, hogy a tisztelt ellenzék minden esetben maga akadályozza meg egyrészt itt, Budapesten a parlamentben, hogy a kormány mihamarabb megállapodhasson a magyar emberek és a magyar vállalkozások érdekében az Európai Bizottsággal; sőt Brüsszelben is akár a héten vagy a múlt héten is, minden héten azt tapasztaljuk, hogy az Európai Parlamentben a magyar ellenzék brüsszeli képviselői mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az Európai Bizottság ne merjen megállapodni Magyarország Kormányával; innentől kezdve azt tudom mondani, hogy nemhogy a kormány felelőssége volna, hanem egyértelműen az ellenzék felelőssége az, hogy eddig az Európai Bizottság nem mert megállapodni Magyarország Kormányával, jóllehet, mindent teljesítettünk, amit az Európai Bizottság ezen a téren kért.

Befejezésül pedig a felszólalásokra történő észrevételek jegyében Apáti képviselő úrnak szeretném elmondani, hogy a helyi munkaerő bevonása eddig is és a jövőben is kiemelt prioritása Magyarország kormányának a különböző közösségi beszerzések eredményeképpen megvalósuló beruházások vonatkozásában. Egyrészt a Gurmai képviselő asszony által bírált beruházási törvényben is komoly rendelkezések vannak annak érdekében, hogy helyi vállalkozások és helyi munkaerő kerüljön bevonásra a közbeszerzések eredményeképpen megvalósuló beruházásokba; másrészt pedig a közbeszerzési törvény eddig is lehetőséget biztosított munkanélküliek bevonására  különös tekintettel szociális szempontból , ami nagyfokú azonosságot mutat azzal a személyi körrel, akit megpróbált a képviselő úr körülírni, ha a körülírást jól értelmeztem.

Tehát mindezek alapján tisztelettel kérem az Országgyűlést, hogy a közbeszerzésekről szóló törvény módosítását az illetékekről szóló törvénnyel egyidejűleg támogatni szíveskedjenek; és ne feledjék, hogy a kormány az elmúlt években is számos reformértékű intézkedést hozott, amely a hazai közbeszerzések hatékonyságának javítását célozta. Ez a javaslat is alapvetően a közbeszerzések hatékonyságának javítását célozza, emellett nagyban hozzájárul az átláthatóság növeléséhez.

Reagálunk a legutóbbi módosítás óta felmerült gyakorlati igényekre is a javaslatban, elősegítve, hogy a közbeszerzések rugalmasan kerülhessenek lebonyolításra, és a közbeszerzési adatok elérhetősége is tovább javuljon.

(12.10)

Ezen túlmenően a javaslatnak további fontos eleme a gyorsabb közbeszerzési bírálat ösztönzése, a jogorvoslati díjak csökkentése és az előzetes vitarendezési szabályok megsértése esetén irányadó szankcióknak az egyértelmű szigorítása.

Tehát számos olyan szabályozási elemet hozunk ide a tisztelt Országgyűlés elé, amiről a kormány ez év márciusában átfogó döntést hozott. Tisztelettel kérem az Országgyűlést, hogy ezeket a módosításokat, amelyek az eljárásokat, a közbeszerzési eljárásokat hatékonyabbá, gyorsabbá, transzparensebbé és olcsóbbá is teszik, ezeket támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage