NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Miniszter Úr! Államtitkár Úr! Gy. Németh Erzsébetet hallgatva az jutott eszembe, hogy ki is felelt a területfejlesztésért a második Gyurcsány-kormányban  Bajnai Gordon felelt. Rossz emlékeink vannak, tisztelt képviselő asszony. Ezért amikor önök területfejlesztésről beszélnek, akkor mindig elfog bennünket egy rossz érzés, mert tudjuk, hogy az az időszak volt az, ami a vidék kivéreztetésével járt, az önkormányzatok feladatot kaptak, de forrást nem kaptak hozzá. Az volt az az időszak, amikor a területfejlesztési törvényt két-három havonta módosítgatták, és már az érintettek sem tudták követni, hogy éppen mi a feladatuk és mit vár el tőlük a Gyurcsány-kormány.

Illetve az az érzésem is volt, hogy a képviselő asszony felsorolt a felszólalása elején egy csomó tételt, ami benne van a törvényjavaslatban, de ön nem a törvényjavaslatot olvasta, hanem a beszédet, amit megírtak önnek. Ez szerintem kár, mert sokkal értelmesebb lett volna, ha a törvényjavaslatról tudunk vitatkozni, mert abban viszont vannak fontos, előremutató és érdekes dolgok, még ha ezt a képviselő asszony nem is említette meg.

A törvényjavaslat célja, hogy egy megújult, a jelenkor területfejlesztési kihívásaival összhangban álló új szakpolitikai és intézményi koncepciót alkosson meg a területfejlesztésről, felváltva ezzel a közel harminc éve lényegében változatlan, mára elavult 1996-os területfejlesztési törvényt. (Dr. Navracsics Tibor a távozó Gy. Németh Erzsébet felé: Elmegy, Erzsébet?  Gy. Németh Erzsébet: Muszáj elmennem!  Dr. Navracsics Tibor: Öt percet szánjon még ránk! Nem teheti ezt velünk!  Gy. Németh Erzsébet, az ülésteremből távozva: Meg fogom nézni…)

Az elmúlt időszak legnagyobb tanulsága a területfejlesztés kapcsán, hogy a beruházások, a munkaerő-áramlás, az infrastruktúra, valamint a kulturális és közösségi élet nem áll meg a települések, kerületek, vármegyék közigazgatási határainál, hanem egy rugalmasabb, a térségek funkcióját előtérbe helyező koncepcióra van szükség. A megújuló területpolitika ezért azt tekinti kiindulópontjának, hogy az emberek a mindennapokban hogyan használják a teret, merre közlekednek, hol vesznek igénybe szolgáltatásokat, és ez alapján mely területeket kell beavatkozásokkal megcélozni.

A területpolitika centrumok és vonzáskörzeteik köré épül, azonban ezek nem feltétlenül követik a közigazgatási határokat, ezért új térkategóriák kijelölése szükséges a hazai területpolitikában. Ilyen kategóriák lesznek egyfelől a funkcionális várostérségek, azaz a vonzáskörzetek. Másfelől területfejlesztési kategóriát alkotnak az erős városmag nélküli térségek, amik jellemzően külső és belső perifériák. További kategória kerül létrehozásra a tematikus térségek számára, mint például Budapest, a Balaton vagy éppen a tokaji régió.

Az új koncepció fő célja a középvárosok megszólítása, amelyek többnyire járásszékhelyek. Nagyon fontos a vidéki közép- és nagyvárosok és vonzáskörzetük komplex térségként való kezelése. Magyarországon a vidéki lakosság jelentős része él nagyobb városok vonzáskörzetében, a közép- és nagyvárosok jelentős része nem értelmezhető csupán a saját közigazgatási határain belül.

A Fidesz-KDNP számára kiemelt prioritás a vidék népességmegtartó erejének fejlesztése, célunk, hogy ne legyen hátrány vidéken élni, hanem legyenek méltó infrastrukturális körülmények, munkahelyek és kulturális lehetőségek vidéken is.

Magyarországon 2010 óta mintegy 900 kilométernyi autópálya- és gyorsforgalmiúthálózat-fejlesztés valósult meg mintegy 3200 milliárd forintos ráfordítással. Ma már nincs az országnak olyan térsége, ahonnan ne lehetne rövid idő alatt autópályára vagy gyorsforgalmi útra felhajtani.

A törvényjavaslat az új területpolitika megvalósításának intézményi eszközeként létrehozza a területfejlesztési szolgálatot. A területfejlesztési szolgálat létrehozásával a legtöbb fejlesztéspolitikai programból kimaradt járásszékhely városok és a vidéki járások lakosságát is meg lehet szólítani a remények szerint.

Összességében tehát a javaslatról elmondható, hogy elfogadásával egy új, a korábbinál hatékonyabb, korszerűbb, a gyakorlati területfejlesztési kihívásokra reflektáló területfejlesztési szakpolitikai, valamint intézményi koncepció jön létre, éppen ezért a KDNP-frakció azt fogja javasolni, hogy támogassuk ezt a törvénymódosítást. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage