KISSNÉ KÖLES ERIKA, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának előadója: Spoštovani gospod Predsednik! Spoštovani gospod minister! Državni sekretar! Gospe Poslanke in gospodje Poslanci, cenjeni Zbor!

Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Miniszter Úr! Államtitkár Úr! Képviselő Hölgyek és Képviselő Urak! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága  vitához kapcsolódó bizottságként  a 2023. november 20-ai ülésén tárgyalta az előttünk fekvő, a területfejlesztésről szóló T/6071. számú törvényjavaslatot, és kialakította véleményét a területfejlesztésről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban.

A Magyarországon élő nemzetiségi közösségek jellemzően inkább a vidéki kis- és közepes nagyságú településeken élnek ma is. A nemzetiségek jellemző sajátosságaikat, nyelvüket, kultúrájukat és hagyományaikat elsősorban ezekben a viszonylag zárt térségekben elhelyezkedő falvakban, kisvárosokban élik meg napjainkban is, gyakorolják, használják a nyelvüket és élnek azon szokásoknak megfelelően, amelyeket őseiktől megörököltek.

A 13 őshonos nemzetiségből többen Magyarország határterületein élnek. A térségek különösen az elmúlt rendszer során a határmentiségből fakadóan nem vagy csak alig részesülhettek területfejlesztésben. Különösen a nyugati határtérségben élők szenvedték meg ezt az időszakot. Nemhogy fejlesztésről, de a szigorú elzártság következtében még akár elsorvasztásról is beszélhetünk.

Magyarország kormányai az elmúlt évtized során egyre kiemeltebb törődést mutatnak a területfejlesztés, területrendezés kérdései iránt, melynek tartalmában a vidék egyre hangsúlyosabb szerepet kapott. Az állami területfejlesztési feladatok sorába számos olyan intézkedés került, mely lehetővé tette a valaha leszakadó térségeknek számító területek felzárkózását, a kistelepülések infrastruktúrájának kiépítését, fejlesztését, de hatékonyan kezelte a gazdasági-társadalmi fejlesztésüket is.

A folyamat további eredményességének érdekében megfogalmazott T/6071. számú törvényjavaslat a további tudatos területfejlesztő tevékenységeket helyezi új alapokra, melyet az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága előremutató, közösségeink dinamikus fejlődését biztosító kormányzati intézkedésnek tekint.

Fókuszba kerül a vidéki térségek népességmegtartó képességének növelése, a területi különbségek mérséklődése. Ennek várható eredménye lesz az országos átlagtól fejlettebb és az attól elmaradó területek, települések közötti jelentős különbségek megszűnése vagy csökkenése, illetve a kevésbé fejlett környezetben élők életkörülményeinek, a lakóterületek infrastrukturális ellátottságának, gazdasági lehetőségeinek növelése.

A Magyarországon élő nemzetiségek számára a hatékony területfejlesztési intézkedések az e közösségek, az általuk lakott térségek népességmegtartó erejét növelhetik.

Magyarország nemzetiségpolitikája az elmúlt évtizedben jól tapasztalhatóan a nemzetiségi közösségek fennmaradását célozta meg, megerősödésüket ott segíti, ahol jellemzően az életterük található. A nyelv és kultúra megőrzése esetünkben akkor és csakis akkor lehetséges, ha ez gazdasági támogatottságot is kap. A különböző adottságú térségekben a nagy különbségek felszámolását a helyben mozgósítható térségi erőforrásokat hasznosító fejlesztéspolitika jó hatásfokkal lesz képes támogatni.

Térségfejlesztési koncepciók és programok tekintetében már bizonyított a 2018-ban kidolgozásra került, a szlovén Rába-vidék gazdaságfejlesztési programja, mely elnyerte Magyarország Kormánya erkölcsi és anyagi támogatását. A pilotprogramként is szolgáló térségfejlesztési elképzelések a biztosított anyagi források következtében egy új pályára állították a határmentiségből fakadó térségben élők mindennapjait.

Bizonyítottan jelentős változás vette kezdetét a tekintetben, hogy mérséklődött az elvándorlás, a felnövekvő ifjú generáció tagjai egyre több esetben döntenek a helyben történő családalapítás és lakhatási körülmények megteremtése mellett. Azzal, hogy a területfejlesztési programok érzékenyen reagálnak a sajátos területi igényekre, megvalósíthatóvá válik, hogy a nemzetiségek által lakott területek képesek lesznek olyan életminőség biztosítására, melynek révén a jövőt jelentő generációk a helyben maradással a nemzetiségi közösségek életképességét erősítik, hozzáadott értéket biztosítva a magyarországi valóság sokszínűségének.

Közösségeink értékteremtő, értékmegtartó szerepe a történelem során bizonyítást nyert. Jó magyar állampolgárként a nemzetiségükhöz ragaszkodó, identitásukat megvalló, szorgalmas egyének hatékony, előremutató gazdasági és szellemi erőforrásai lehetnek a jövőben is az általuk lakott térségeknek.

A megújuló területpolitikától a gazdasági, infrastrukturális fejlődésen túl a nemzetiségi közösségek társadalmi megerősödését is várjuk. A területfejlesztési eszközrendszer jelentős átalakulásával a területi közigazgatás, területrendezés során lehetőség nyílhat arra, hogy a nemzetiségek által lakott, de a jelen közigazgatási határokat átlépő térségek, régiók egységes szemléletű fejlesztést élhessenek meg.

Több őshonos nemzetiségi közösség egymással szomszédos vármegyék településein él. Ezeknek a nemzetiségek által lakott térségeknek az egységes szemléletű, összehangolt fejlesztése a területi különbségek mérséklése mellett a köztük fennálló együttműködés elősegítését is jelentheti. Célszerűen működhetnek együtt különböző projektekben, mely az adott térség egészének, nem csupán egyes településeknek a hasznát szolgálja.

Megítélésünk szerint a vármegyei területfejlesztési és területrendezési tervek készítése során szükségszerű a nemzetiségi települések igényeivel való egyeztetés is. A tervezési feladatok sorában legyen lehetőség a nemzetiségi elképzelések megnyilvánulására, amiről úgy gondoljuk, hogy egy egységes koncepció kialakítása remélhető. A területfejlesztési célokat összefoglaló terveknél a nagytérségi területfejlesztési stratégiában kaphassanak helyet a jellemzően a nemzetiségek nagyobb arányú jelenlétét mutató vármegyéken túlnyúló régiók, benne a nemzetiségek érdekeit szolgáló fejlesztési tervekkel.

A már korábban említett magyarországi szlovén Rába-vidék gazdaságfejlesztési programja jó hatással van a környezetünkben élő többségi társadalom tagjaira is, hiszen a térség fejlesztése egységes törekvéseket valósít meg, melyből valamennyi település profitálhat. Ami tehát területfejlesztési szempontból jó a többségi társadalomhoz tartozóknak, az jó a nemzetiségi közösségek tagjainak, de a nemzetiségileg vegyesen lakott térségek esetében a nemzetiségi közösségek fejlesztése a többségi társadalomhoz tartozók javát is szolgálja.

Az állam tudatos vidékfejlesztési céljai és feladatai a vidéki térségekben élők számára motiváló erőt jelentenek a fejlődés érdekében a helyben élők öntevékenységének fokozására is. A közeg, ahol élünk, szeretett élettér kell hogy legyen. Ha gazdaságilag és társadalmilag fejlődik egy meghatározott területe az országnak, az biztosítani tudja a térségi identitástudat megtartása mellett annak erősödését is. Ennek révén az egyes egyének, de a települési közösségek is egymással együttműködve gyarapíthatják lakókörnyezetüket.

Az eddig már jól működő és bevált területfejlesztési programok, mint például a „Magyar falu” program, a „Modern városok” program, és a többi tapasztalatait is felhasználó, további tervszerű vidékfejlesztést szolgáló intézkedések, az újonnan megalakuló területfejlesztési minisztérium, továbbá a területfejlesztési szolgálat felelős vezetőitől, szakembereitől kérjük, hogy a tervezési folyamatok során legyenek tekintettel a konkrét térségek nemzetiségi jellemzőire, hagyományaira, a megteremtett és megőrzött értékekre.

Az egyes vármegyékben vagy az egymással szomszédos vármegyékben, illetve kisebb országrészeken a nemzetiségek hagyományainak figyelembevételével és azok felhasználásával erősítsék a területfejlesztési koncepciókat.

(13.20)

A magyarországi nemzetiségek az Alaptörvény szerint is államalkotó tényezők. A róluk való gondolkodás az elmúlt években példaértékűnek mondható. Közösségeink számítanak az ország, az állam, a kormány további támogató odafigyelésére. Nemzetiségi közösségeink ezt az ország érdekeit is szolgáló becsületes munkával, kettős identitásuk megerősítésével, megőrzésével viszonozzák.

A területfejlesztési törvényjavaslat elfogadását bizottságunk javasolja, a benne foglaltak megvalósításához minden érintettnek kitartó és jó munkát kívánunk. Zahvaljujem se za vašo vljudno pozornost! Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage