DR. LÁNG ZSOLT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Bár Gy. Németh Erzsébet képviselő asszony elmondta a számára leírt felszólalást és hazament, de kénytelen vagyok reagálni a szavaira, mert azt nem szeretném, ha a Ház falai között igaztalan, mondhatnám erősebben: hazug mondatok maradnának megválaszolatlanul. (Arató Gergely: Nem haza ment! Mást is csinálunk, nemcsak itt üldögélünk!)

Az egyik, amit részben már cáfoltak kollégáim, és mindig megcáfolunk: az európai uniós pénzek miattunk nem jönnek Magyarországra. Hát, a DK elnöke és árnyék-miniszterelnöke folyamatosan büszkén vállalja azt, hogy hogyan működik együtt az európai uniós döntéshozókkal abban, hogy különböző kifogásokkal ezt a pénzt folyamatosan ne kaphassa meg Magyarország és a magyar emberek.

Na de most ez a másik felszólalás vagy másik mondat arról szólt, hogy a Fidesz mindig elveszi a demokratikus jogokat az önkormányzatoktól: hát, rövid a képviselő asszony memóriája! Nem tudom, mennyire emlékszik, barátnője és harcostársnője, Lamperth Mónika volt az önkormányzati és területfejlesztési miniszter 2006-ban, amikor is a regionális fejlesztési tanácsokban dőltek el vagy ott voltak azok a döntések, amelyek a fejlesztéspolitika forrásait, illetve irányait megjelölték, és ezekben a megyei jogú városok és a megyék szereplői nagy számban vettek részt, és ők demokratikusan megválasztott vezetőkként voltak tagjai. És ekkor, a 2006-os választások után, amikor a szocialisták és a baloldal nagyrészt kiszorult a megyékből és a városi vezetésekből, a következő kiszivárgott hangfelvétel jött az akkori, még egyszer mondom: szocialista belügy- és területfejlesztési minisztertől, idézem: „Higgyétek el, tudjuk a dolgunkat. Én olyan javaslatot fogok a frakciónkkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, amelyik a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a regionális területfejlesztési tanácsokban.”

Na, körülbelül ennyire demokratikusak egyébként a baloldaliak, és ennyire gondolják komolyan a területfejlesztés demokratikus voltát. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage