DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Röviden én is utalnék a Fidesz vezérszónokának a felszólalására.

Én azt gondolom, hogy az önmagában egy tragédia, ami az elmúlt sok-sok évben az európai uniós források felhasználásával történt. Tehát látható, a jelenlegi kormányra is elmondható és az azt megelőző kormányra is elmondható, hogy nem használta ki az ezekben a forrásokban rejlő lehetőségeket, nem tudta egyébként, ha területfejlesztésről beszélünk, elvégezni azokat a legfontosabb feladatokat, amelyekre egyébként éppen ezek az európai uniós források rendelkezésre állnak, amellett, hogy természetesen, ne tagadjuk el, rengeteg fontos ügyet pedig meg lehetett oldani, ezekből fontos infrastrukturális fejlesztések is megvalósultak.

Hosszan folytattunk itt már vitákat arról, hogy Magyarország jelenleg miért nem jut hozzá a jogosan neki járó forrásokhoz. Rengeteg alkalommal kritizáltuk  én azt gondolom, hogy kellő megalapozottsággal és keménységgel  a kormányt a felelőssége miatt, amiért ez a tragikus helyzet kialakult, hogy még mindig nem érkeztek meg a források. De mi mindig hangsúlyoztuk, hogy ezek a források járnak Magyarország számára, és ugyan nem rendelkezünk európai uniós képviselettel, de mi mindig hangsúlyoztuk azt is, hogy soha nem tudunk elfogadni olyan döntéseket, olyan európai uniós döntéseket, bárhol is szülessenek meg azok, amelyek megvonják ezeket a forrásokat Magyarországtól, és adott esetben a kormányzati hibák sokasága és a korrupció miatt vonják meg ezeket a forrásokat a magyar emberektől.

Elhangzott az is, hogy valóban a kormányzati többség feladata, hogy kialakítson egy kormányzati struktúrát, egy minisztériumi struktúrát. Ezt nyilván nem akarjuk elvitatni, de azért a jelenlegi kormány megalakulásától számítva is eltelt már másfél év, ezért néhány gondolatra szeretnék utalni.

Képviselőtársaim említették már itt a hiányzó oktatásüggyel foglalkozó minisztériumot, az egészségüggyel foglalkozó vagy éppen a szociális ügyekkel foglalkozó minisztériumnak a hiányát. Én két olyan hiányzó tárcára, hiányzó területre szeretnék rámutatni, ami alapvetően határozza meg a nemzet jövőjét, és alapvetően kellene, hogy olyan kérdésekkel foglalkozzon, amelyek a legfontosabb kihívásaink között vannak és egyébként amelyek összefüggésben vannak a területfejlesztés és a vidékfejlesztés szempontjaival is.

Nagyon régi kritikánk, hogy nincs egy olyan tárca, nincs egy olyan minisztérium, ami a környezeti fenntarthatóság kérdéseivel foglalkozna. Miközben azért, azt gondolom, egyértelműen világossá tehetjük, hogy ha nem tudjuk megőrizni az egészséges környezetünket, nem tudjuk megóvni a természeti kincseinket, az alapvető szuverenitási kérdés, illetve ennek a hiánya alapvetően veszély a nemzeti szuverenitásra, a gyermekeink jövőjét ássa alá, ha az ilyen feltételeknek nem tudunk megfelelni.

Még egy ügyre utalnék, ami szerintem egy óriási hiba a jelenlegi kormányzat működésében, ez a víz kérdése, a vízügyek kérdése, a vízgazdálkodás kérdése. Sokszor, sok helyen, sok politikus kimondja, hogy a víz maga az élet, és hogy a vízkincsünket meg kell őrizni ahhoz, hogy a gyermekeink számára a megfelelő jövőt biztosítani tudjuk. Ez a cselekvés mégsem jelenik meg a kormányzat munkájában, és ennek egyébként nagyon sok szempontból az az oka, hogy nincs egy egységes vízügyi szemlélet a kormány munkájában.

A vízgazdálkodás alapvetően a Belügyminisztériumhoz tartozik, az Agrárminisztériumhoz sok tekintetben az öntözés, a vízfelhasználásnak a kérdése, az Energiaügyi Minisztériumhoz tartozik a víziközműveknek a kérdése, de egyébként, ha a beruházásokat nézzük, a vízfelhasználást, a Külgazdasági és Külügyminisztérium is illetékes ebben a kérdésben. Tehát ez is egy nagyon fontos kritika, ami egy ilyen vita során szerintem fontos, hogy elhangozzék.

Hogy konkrétan rátérjünk az előttünk fekvő indítványra, előttem többen elmondták azt, hogy önmagában szerintünk is egy fontos és támogatható cél, hogy egy, a területfejlesztés kérdéseit átfogó és azt kezelő minisztérium létrejöjjön. Ez egy nagyon-nagyon fontos cél, ezt mi tudjuk támogatni, és az iménti vita során, azt gondolom, hogy kellő mélységben kitárgyaltuk azt, hogy milyen kihívásokkal szembesülünk ezen a téren.

Tehát önmagában arra a kérdésre, hogy szükség vane egy területfejlesztéssel foglalkozó minisztériumra, egyértelműen az a válasz, hogy igen, nyilván amellett, hogy a kormány területfejlesztéssel összefüggésben értékelhető politikájának a kritikáját már megtettem, és azt nyilván meg is fogjuk tenni a későbbiekben is. De ettől függetlenül erre a minisztériumra, én azt gondolom, hogy szükség lehet.

És hogy milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy egy új szemléletű területfejlesztési politika, egy új területfejlesztési törvény és egy ezt végrehajtó vagy ennek a végrehajtását irányító minisztérium valóban elérje a célját, arra pedig az iménti vitában kellő részletességgel utaltunk már. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage