DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kiemelt érdeke az európai embereknek, hogy megváltozzon Brüsszel elhibázott migrációs politikája. Reményeink szerint a jövő évi európai uniós választások után egy új összetételű Európai Parlament jön, mely szakítani tud majd az európai embereket veszélyeztető migrációs politikával.

(15.20)

Mára Brüsszel olyan közbeszédet honosított meg, melytől ha valaki eltér, annak súlyos kitaszítás, morális és anyagi hátrányokkal járó kiközösítés lehet a következménye. Mi mindezek ellenére bátran kimondjuk, hogy a migrációnál nagyobb veszély nem fenyeget bennünket. Az illegális migráció ugyanis olyan veszélyes csapdával bír, amit ha egyszer magunkra húzunk, akkor utána egykönnyen már nem szabadulunk belőle. Mindez azt jelenti, ha nem védjük meg hazánkat, akkor elveszünk. De mi megvédjük hazánkat, megvédjük, és elszántak vagyunk a határvédelemben, továbbá abban is, hogy a problémákat azok keletkezési helyén kell megoldani, tisztelt hölgyeim és uraim. Ne feledjék, hogy az iszlám radikalizmus miatt teljesen nyilvánvaló, hogy amennyiben Európa nem tud mit kezdeni a migrációval, akkor fel fogja számolni önmagát. Védekezni kell, meg kell állítani az illegális migrációt.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ne feledjék, Magyarország az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni fellépés érdekében az OIR műveletében való katonai szerepvállalással hozzájárul a nemzetközi közösség terrorizmus elleni közös fellépéséhez.

A déli stratégiai irányból eredő fenyegetések kezelése és a terrorizmus elleni harc a magyar védelempolitika egyik prioritásának tekintendő. Az OIR-szerepvállalással Magyarország a terrorizmus elleni harc mellett hozzájárul az illegális migráció kiváltó okainak a megszüntetéséhez. Megismétlem: kifejezett álláspontunk, hogy a problémákat azok keletkezési helyén, a forrásországokban szükséges kezelni, megelőzésre, prevencióra helyezve a hangsúlyt.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tekintettel az iraki művelet végrehajtó jellegének megszűnésére, továbbá az orosz-ukrán háború következtében a NATO kollektív védelmi feladataiban való részvételre, ezenfelül a déli kihívások kezelésével kapcsolatban jelentkező új feladatok miatti átcsoportosításokra, a Magyar Honvédség iraki kiképzésbiztosító kontingensének kivonása tervezett. Ugyanakkor a nemzetközi közösség terrorizmus elleni közös fellépéséhez Magyarország továbbra is hozzájárul, aminek érdekében minimális jelenléttel hazánk továbbra is részt vesz a koalíció munkájában, partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, valamint csapatkísérő feladatokban.

A határozati javaslat célja a Magyar Honvédség iraki szerepvállalásának 2025. december 31-éig történő meghosszabbítása, ugyanakkor a feladatok változásának és tervezett jelentősebb létszámcsökkentésének rögzítése a mandátumban.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az elhangzottakra tekintettel kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a H/6065. számú országgyűlési határozati javaslatot. A KDNP frakciója támogatja. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage