DR. HARANGOZÓ TAMÁS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A javaslat szerinti iraki szerepvállalás céljával, az iszlám elleni fellépés céljával természetesen egyetértünk.

Miután volt szerencsém a Honvédelmi Bizottság alelnökeként a csapatainkat kint a helyszínen meglátogatni annak idején, azt tudom önöknek mondani saját tapasztalatból is, hogy a persze sokkal nagyobb létszámmal, 200 fős létszámmal akkor szolgálatot teljesítő katonáink a lehető legpéldásabban álltak helyt, és a többi nemzet helyszínen lévő vezetői és parancsnokai is csak elismeréssel szóltak róluk. Szolgálatukat szerintem érdemes itt és most is újra megköszönni.

Hogy mi a valódi oka annak, amit Vadai képviselőtársam is említett, hogy ez a létszám ennyivel csökken, az egy jó kérdés. Hogy éppen a kormány a Fidesz-frakció jóvoltából mit művel és mit fog művelni a Magyar Honvédséggel, a magyar katonákkal, a magyar katonák jogaival és jövőjével, azt nem szeretném ebbe a felszólalásba belekeverni, mert lesz rá módunk jövő héten beszélni. Nyilvánvalóan szomorú módon meg kell állapítani, hogy nyilván befolyásolni azt valószínűleg nem sokban fogjuk tudni.

Mindezzel együtt azt tudom mondani államtitkár úrnak is, amit eddig is a missziókkal kapcsolatban, hogy ha megteszik azt a fáradságot, hogy a Honvédelmi Bizottság keretein belül néhány alapvető kérdésre válaszolnak a misszióval kapcsolatban, akkor ezt a missziót az igen szavazatunkkal is tudjuk majd támogatni.

Az előtt pedig tényleg értetlenül állok, hogy az eddigi misszió tapasztalatairól vagy bármilyen egyéb más ellenzéki vagy nem ellenzéki képviselőkben felmerülő kérdésekre eddig miért esett olyan nehezükre bejönni abba a szerencsétlen Honvédelmi Bizottságba, és válaszolni. Amit én ott kint láttam, az engem meggyőzött arról, hogy a katonák magas színvonalon és megfelelő módon, ráadásul jó cél érdekében tettek szolgálatot. Hogy ebből itthon miért kell állandóan ilyen titkot csinálni, és ilyen nagy ívben tenni a magyar Országgyűlés ellenőrzési jogkörére, azt nem értem. De én továbbra is arra kérném, államtitkár úr, önöket, hogy emelkedjenek már felül ezen a rossz beidegződésükön, és raboljanak már el egyszer az életükből egyszer fél órát, egy órát, hogy a magyar Országgyűlésnek ezekre a kérdésekre őszintén, akár zárt ülés keretein belül válaszoljanak. Meg fogják látni, hogy képviselőtársaink akár az ellenzéki oldalon is máshogy fognak állni a dolgokhoz. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage