DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Hazánk változatlanul kiemelt fontosságúnak tartja a nyugat-balkáni régió stabilitását és békéjét. Mi a béke oldalán vagyunk, szemben az imént hallott Vadai Ágnes képviselő asszonnyal és barátaikkal, akik nem a béke oldalán vannak. Mi a béke oldalán vagyunk, nemcsak a nyugat-balkáni régió békéje oldalán, hanem az egész világ békéje oldalán vagyunk.

A béke oldalán vagyunk az Unió kapcsán is, szemben azzal, amit Vadai Ágnes képviselő asszony mondott. Mi békére törekszünk, de megvédjük szuverenitásunkat, kiállunk szuverenitásunk mellett, ezért került benyújtásra tegnap az ezzel kapcsolatos törvényjavaslat is. És az, hogy védjük szuverenitásunkat, tisztelt képviselő asszony, attól mi még – hangsúlyozom, háromszor aláhúzottan  a béke oldalán vagyunk.

Ha belegondolna abba, hogy legutóbb is, szinte azt mondhatnám, hogy pár órája, Brüsszel támadott meg bennünket, hiszen megtámadta a nemzeti konzultációnkat. Megtámadta, mert nem akarja elfogadni, hogy a magyar emberek ki tudják nyilvánítani azt, ami a szívükben van. Mi azonban kiállunk a magyar emberek véleménynyilvánítási szabadsága mellett, mert számunkra ez fontos. Mi a béke oldalán vagyunk, de kiállunk az alapelveink, kiállunk az igazságaink mellett.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásának kiemelt prioritású feladata a balkáni hadszíntéren folyó műveletekben való részvétel. Ennek megfelelően a Magyar Honvédség jelenleg is jelentős erőkkel és képességekkel járul hozzá mind a bosznia-hercegovinai EUFOR ALTHEA, mind a koszovói KFOR-műveletekhez. Hazánk, ahogy államtitkár úr is mondta, 2024 januárjától egy évig tölti be az ALTHEA parancsnoki pozícióját, melynek okán indokolttá vált a magasabb katonai hozzájárulás biztosítása a műveletekhez. A parancsnoki pozíció nemcsak kiemelt nemzetközi láthatóságot biztosít Magyarország számára, hanem bizonyítja, hogy elkötelezettek vagyunk a nyugat-balkáni régió békéjének és stabilitásának megőrzése mellett.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A korábbi alkotmányos szabályozással ellentétben az Alaptörvény már nem az Országgyűlés hatáskörébe utalja az EU vagy NATO vezette műveletekben és missziókban való részvétel engedélyezését, és tekintettel arra, hogy a bosznia-hercegovinai feladatvállalásunkra az EU által vezetett művelet keretében kerül sor, az abban történő magyar részvétel és annak módosítása a kormány előzetes közjogi hozzájárulásához köttetett, a műveletet engedélyező új kormányhatározat pedig már jóváhagyás alatt van.

(16.10)

Annak érdekében, hogy a közjogi engedélyek összhangban legyenek, ezért szükséges a most tárgyalandó határozat elfogadása, illetve a 128/2004-es országgyűlési határozat hatályon kívül helyezése.

A KDNP frakciója támogatja, kérem, támogassák önök is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage