SAS ZOLTÁN, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő és tárgyalt előterjesztés az Európai Unió irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó ALTHEA művelethez történő magyar hozzájárulásról szól. Tárgyalja az Országgyűlés, figyelemmel Magyarországnak az Egyesült Nemzetek Alapokmányából fakadó kötelezettségére, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataira, figyelemmel Magyarországnak az Észak-Atlanti Szerződésben és az Európai Unióban viselt tagságára, az Európai Unió ezzel összefüggésben hozott döntéseire, valamint figyelemmel arra, hogy az Alaptörvény 47. cikk 3. §-ának alapján a kormány hatásköre dönteni az Európai Unió döntésén alapuló műveletekben való részvételről.

Gyakorlatilag, ha csak a jogszabályi részt nézzük, az teljesen világos, hiszen egy kormányhatározatra van szükség, ezért ezt az előttünk fekvő határozatot vissza kell vonni, így ennek a támogatása természetesen nem is kérdés.

A helyzet viszont az, hogy egy picit érdemes elidőzni és beszélni arról, hogy mi is zajlik Bosznia-Hercegovinában és mi zajlik a balkáni régióban, hiszen Magyarország számára  elég, ha csak az első világháborúra gondolunk  a Balkán kérdése mindig kiemelten fontos volt, és Magyarország számára komoly hatásokkal is bírt.

A bosznia-hercegovinai műveletben jövő január 1-jétől magyar honvéd, magyar katonatiszt láthatja el a parancsnoki beosztást. Amit elsősorban erre el kell mondanunk, hogy köszönet minden magyar honvédnek, aki akár Magyarország határain belül, akár Magyarország határain kívül látja el a szolgálatát. Tényleg nagyon komoly elismerés érte, és nagyon komoly gratuláció a parancsnoknak, aki be fogja tölteni ezt a beosztást. Teljesen világos, hogy ennek a parancsnoknak egy komolyabb, jobban támogatott, nagyobb eszközparkkal rendelkező állományra lesz szüksége, elég a koszovói eseményekre gondolnunk, amelyek sajnálatos módon alakultak. Itt azért meg kell jegyeznem, hogy a tények ismeretében talán szerencsésebb lett volna, ha Koszovóban is egy magyar parancsnok tud döntéseket hozni, talán kevesebb problémánk adódott volna. Reméljük, hogy a közeljövőben ebben a térségben nem kerül sor ilyen kihívásra.

Ugyanakkor azt is el kell mondanunk, és arról is beszélnünk kell, hogy ez a régió valóban egy rendkívül veszélyes régió, hiszen néhány kilométerre van Magyarországtól, és azt kell lássuk, hogy ez a boszniai térség sok minden más mellett a radikális iszlám szervezeteknek egy kiindulópontja és csoportosulásképző helye. Ezt nagyon komolyan kell vennünk, hiszen az Európai Unióra irányuló terrorfenyegetettségnek az egyik kiinduló bástyájáról beszélünk, és itt bizony kőkeményen szükség van a katonák jelenlétére. Itt lehet megfékezni vagy reményeink szerint megállítani azokat a folyamatokat, amelyek a későbbiekben Magyarországot, illetőleg az Európai Unió többi tagországát is veszéllyel fenyegetik. Így az itteni katonai jelenlétünk, ahogy eddig is, ezután is rendkívüli fontosságú, és azáltal, hogy magyar parancsnok fogja irányítani az ott szolgálatot teljesítő katonáinkat, ez egy kiemelten komoly kihívás.

Az államtitkár úrnak szeretném jelezni, örülünk annak, hogy már elkészült, ha jól hallottam, a következő kormányhatározat, amely pontosítani fogja azokat a feltételeket és körülményeket, ahogy a helyszínen működni fognak a katonáink. Reményeim szerint ezt minél hamarabb meg tudjuk ismerni. Én örültem volna, ha a mostani ülésen ebből már legalábbis egy munkapéldányt kapunk. Talán egy picit elegánsabb lett volna vagy talán egy picit jobb lett volna, de ettől függetlenül magát az előterjesztéssel kapcsolatos álláspontunkat ez semmiben nem változtatja. Ahogy elmondtam, ez egy olyan változás, ami technikailag támogatható. Köszönöm szépen a figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage