NOVÁK ELŐD (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! A béke az egyik legfontosabb érték, de ezen túl, sajnos, kudarcot vallott a daytoni megállapodás. Egy működésképtelen országot hozott létre, túlságosan felduzzadt államapparátussal, rendszerszintű korrupcióval, és a feszültségek is megmaradtak az erővel egyben tartott országban.

(16.20)

Valamiféle autonómiát azért kaptak a szerbek, a horvátok és a bosnyákok is, így Európa talán legnagyobb jogfosztott kisebbsége a magyarság maradt, az egykori Jugoszlávia nemzetei közül egyedül a magyarok nem élhettek önrendelkezési jogukkal. Pedig sok magyar vett részt a balkáni háborúkban, sőt maga Magyarország is, 1999-ben, két héttel a NATO-csatlakozásunk után máris háborúba keveredett hazánk egy szomszédos országgal, a még megmaradt Jugoszláviával, de semmi előnyünk nem származott ebből.

Például a MIÉP hiába követelte az első Orbán-kormánytól, hogy ha már Magyarországról is indulnak bombázni, akkor fel kellene vetni, hogy egy esetleges NATO-bevonulás után, ENSZ-felügyelet alatt dönthessenek az ott élők a hovatartozásukról, viszont még a magyar kormány sem volt erre a javaslatra nyitott. Ezért is szerveztem egyébként életem első tüntetését  akkor még a MIÉP Ifjúsági Tagozatának elnökeként  a Külügyminisztérium elé, amely tüntetésre Toroczkai László is eljött mint a délszláv válság szakértője.

Ami az EU irányítása alatt végrehajtott balkáni békefenntartó művelethez történő magyar hozzájárulást illeti, először is tisztelet illeti a parancsot végrehajtó magyar katonákat, elsődlegesen a magyar parancsot, hogy ezt feladatul kapták. Másrészt viszont sajnos kérdést is meg kell fogalmazzunk ismételten, mert még mindig nem számolt el ezzel sem a kormány, hogy mennyibe került ez az adófizetőknek. Ugyanezt a kérdést tettem föl a legutóbb a koszovói békefenntartó művelettel kapcsolatos  elvileg  beszámolóhoz.

De milyen beszámoló az, ahol egyetlenegy szót sem olvashatunk arról, hogy konkrétan mit csináltak, milyen ügyekbe keveredtek, tehát a tartalmi beszámoló is, finoman szólva, hiányos volt, inkább csak egy jogtechnikai, egy jogi hátteret bemutató beszámoló feküdt akkor is előttünk. És nem számoltak el a költségekkel, ami nemcsak a Magyarországon csúcsra járatott korrupció miatt indokolt  hiszen láthatjuk, hogy a legszentebb ügyekben, a határvédelemben is képesek korruptak lenni , hanem azt gondolom, ha költségvetési tétel lesz például a jövőre nézve, akkor igenis indokolt ezekre választ kapnunk. Ahogy nem kaptunk választ az afganisztáni, iraki megszállásban való költségeinkkel kapcsolatban, és nem fogunk várhatóan választ kapni a csádi diktátor karhatalmává váló Magyar Honvédség ottani szerepvállalásához szükséges kiadásokkal kapcsolatban sem, hiszen leszavazták az ezt előirányzó módosító javaslatomat, miszerint ez ne titkos legyen, hanem a kormányzat számoljon el. Illetve normális esetben a költségvetés tervezésekor is tudnunk kellene, hogy mennyit vonnak el ezáltal a Magyar Honvédség magyarországi feladataitól, például a határvédelemtől.

Éppen ezért ismét választ várok itt, akár államtitkár úr zárszavában is  bár előbb megspórolta azt, hogy bármiben is reagáljon a kritikus hozzászólásokra , de azt kérem, hogy a költségvetést illetően akkor legalább arra adjon magyarázatot, hogy a közpénzt, ha már így elköltik ilyen-olyan katonai műveletekre, akkor miért nem hajlandóak megnevezni, hogy mennyibe kerül ez az adófizetőknek. Hiszen amikor döntést várnak tőlünk, amikor támogatást várnak tőlünk, amit egyébként ebben az esetben készek vagyunk megadni, egy jogtechnikai döntést, hogy helyezzük hatályon kívül a magyar Országgyűlés korábbi döntését, mert ezek után már a kormány maga dönthet, ilyen értelemben átvállalják a felelősséget és a politikai döntést is, ahogy azt teszik egyre több és több esetben, az Országgyűlést megkerülve, ám legyen, ha önöknek ez kényelmesebb, és kétségkívül egy 2009-es alkotmánymódosítás óta immár a kormányt illeti ez a döntés ebben az esetben, de a költségekkel kapcsolatban mindenképpen elszámolást várunk. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage