DR. VADAI ÁGNES, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Hát, nem is csodálkozom, hogy a Fidesz-KDNP meg a kormány támogatja. Tulajdonképpen, ha a címet nézzük: a hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, meg ahogy hallgattuk az államtitkári expozét meg a nagyobbik kormánypárt véleményét a törvényjavaslatról, azt gondolnánk, hogy ez egy végtelenül unalmas, tulajdonképpen jogtechnikai-adminisztrációs jellegű módosítás, amit öt perc alatt le lehet rendezni.

Hát, ehhez képest, ha valaki tényleg alaposan elolvassa, akkor azért eléggé meghökkentő dolgokat talál ebben a törvényjavaslatban. Én mindösszesen hármat szeretnék kiemelni, az összes többi, nem mondom, hogy lényegtelen, de ez a három valóban, finoman fogalmazva is: ütős.

Az első a Nagy képviselő úr által is megemlített Hazaváró-irodák, Hazaváró-portál, illetve a külföldön dolgozó, hazatérni készülő magyar állampolgárok számára a könnyítési lehetőségek. Tisztelt Képviselőtársaim! Éppen most, a héten kaptuk meg Varga Ferenc képviselőtársammal együtt, aki szintén a Demokratikus Koalíció tagja és Dobrev Klára árnyékkormányának a tagja, ugyanúgy, mint én, az írásbeli kérdésünkre a választ, ami kifejezetten ezekkel a Hazaváró-irodákkal foglalkozott, hogy ha haza szeretnék hozni az egyébként külföldön dolgozó fiatalokat  és most már nemcsak a fiatalokat, nemcsak a húszasokat, a harmincasokat, a negyveneseket, hanem most már láthatóan az ötveneseket, a hatvanasokat , akkor miért különböző megyékben nyitnak ki ilyen irodákat. Tehát mennyire életszerű az, és erre elköltenek nyilván rengeteg pénzt, hogy valaki éppen Londonban dolgozik, és majd, nem tudom én, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében akar bemenni egy irodába és intézni a dolgát.

Tisztelt Kormánypárti Képviselő  most már csak urak, hölgyet nem látok , Képviselő Urak! Azt szeretném önöknek mondani: nem Hazaváró-irodákat meg Hazaváró-portált kell nyitni, hanem a legtöbbet azzal tennék, hogyha normális törvényeket hoznának vagy fogadnának el az Országgyűlésben, nem olyat, ami a munkavállaló számára káros. Talán emlékeznek még 2019-ben a munka törvénykönyvére, ami egész egyszerűen csak egy rabszolgatörvény volt, és emlékezhetnek arra, hogy milyen lépéseket tettek az elmúlt években annak érdekében  sajnálatos módon , hogy a magyar munkavállalók egy jelentős részét minél inkább eltávolítsák az országtól. Ehhez képest most beleteszik, és azt gondolják, hogy ettől a hazai gazdasági szereplők versenyképessége növekedni fog.

(17.00)

Nem tudom, mennyire szoktak önök találkozni a valósággal is néha, a NER-es világon kívüli valósággal. Hányszor tapasztalták azt, hogy szinte minden foglalkozási ágazatban hiány van a munkavállalókból? Mindenhol. Mindenhol, nemcsak a közigazgatásban, nemcsak a közszférában, hanem a versenyszférában, mindenhol hiányoznak az emberek. Tehát ha önök szeretnének vízvezetéket szereltetni, mert éppen elromlott a vízvezetékük, higgyék el, nagyon nehezen fognak találni embert. Nagyon nehezen fognak találni. Ha tanárokat szeretnének találni, őket is nagyon nehezen fognak találni, nemcsak a magánórákra, hanem nyilván az állami általános iskolákba. De ha orvosokat, nővéreket szeretnének, őket sem fognak találni. A hazai közszférában nyilvánvalóan óriási hiány van a munkavállalókból. De tisztában vannak, ugye, azzal is, hogy a piaci szférában is, a vállalkozói szférában is, hogy ezzel küzdenek a kis- és középvállalkozások ma Magyarországon, hogy rengeteg ember hiányzik a rendszerből. És miért hiányzik a rendszerből? Mert önök olyan gazdaságpolitikát folytattak, ami miatt ebből az országból elmentek az emberek.

Elmennek dolgozni Nyugatra. Nem Keletre, Nyugatra, csak szólok! Hiába nyitnak hazaváró irodákat, nem fognak hazajönni addig, amíg nem változtatnak azon a politikán, azon a gazdaságpolitikán, amit eddig folytattak. Mivel lényükből és politikájukból fakadóan nem fognak, ezért nyilvánvalóan az önök bukása a legfontosabb annak érdekében, hogy a hazai vállalkozások versenyképesek legyenek. Nem Mészáros Lőrincről beszélek, félreértés ne essék! Nem Tiborcz Istvánról, hanem azokról a tisztességes kis- és középvállalkozásokról, amelyek tényleg szeretnének a piacon megélni. Nem olyan vállalkozókról beszélek, akik NER-esek, és akiknek minden körülmények között meglesz az állami bevételük, mert önök azt oda fogják adni, ha máshogy nem, a törvény erejénél fogva. Én azokról beszélek, akik Magyarországon szeretnének vállalkozni és egyébként nem az önök uszályában úszkálgatnak, és nem az önök jóvoltából a közpénzekbe nyúlkálgatnak.

Amikor azt gondolnánk, hogy csak ez az, ami majd a hazai gazdasági szereplők versenyképességét erősíti, hogy önök mindenféle irodákat nyitogatnak a kormányablakoknál és várják majd, hogy Londonból, Ausztriából meg Németországból hazajöjjenek az emberek, akkor olvashatjuk az általános indoklásban, hogy a munkáltatók és munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a munkaköri alkalmassági vizsgálat tekintetében általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat. Képviselőtársaim, szeretném jelezni, hogy a héten T/6072. számon a munkavédelmi törvény módosító javaslatait tárgyalta az Országgyűlés, de oda azt nem sikerült berakni. Nyilván. Miért nem? Mert önök most beadtak egy ilyen jól hangzó salátatörvényt, amelyben tényleg aztán minden van. Tényleg minden van, hazaváró irodáktól kezdve egészen az orvosi vizsgálatokig, pontosabban az orvosi vizsgálat megszüntetéséig.

A héten erről már többen is beszéltek az Országgyűlésben. Fel szeretném tenni azt a kérdést, hogy miért gondolják úgy, hogy jó, ha megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat, amely lehet, hogy sokak számára egyébként egy adott éven belül az egyetlen orvosi vizsgálat, vagy az egyetlen alkalom, amikor orvossal találkoznak. Ez miért jó maguknak? Milyen hasznuk van ebből maguknak? Merthogy a magyar munkavállalónak semmilyen haszna nem lesz belőle, az biztos. Kit akarnak ezzel kiszolgálni? Csak nem a vendégmunkásokat? Csak nem az a terv, hogy a magyar munkavállalókat, akiket elüldöztek az országból és most sok pénzért hazaváró irodákon keresztül megpróbálnak végtelenül ostoba módon hazahozni, mert nem ez a módja annak, hogy hazajöjjenek, ezeket az embereket vendégmunkásokkal pótolják, és ha nincs orvosi vizsgálat, akkor nyilvánvalóan meg lehet úszni sok költséget?

Vagy mit lehet még megúszni? Feltették maguknak a kérdést? A kötelező orvosi vizsgálat során számtalan betegséget ki lehet szűrni. Legalábbis egy jobb orvos, üzemorvos képes arra, hogy akár a magas vérnyomást, vagy a látásproblémákat, vagy egyéb dolgokat, olyan alapbetegségeket, amelyek Magyarországon sajnálatos módon jelen vannak, kiszűrjön. Milyen betegségeket nem szeretnének kiszűretni? Hadd tegyem már fel ezt a kérdést! Kik azok a vendégmunkások, milyen kontinensekről jönnek? Tudják? Tudják azt is, hogy ott milyen betegségek vannak? És nem akarnak kötelező orvosi vizsgálatot elrendeltetni? Sőt, megszüntetik? A magyar munkavállalóra, hogy ne lehessen kiszűrni, ha egyébként magas vérnyomása van, és azt lehessen kezelni? Vagy ha éppen szemüvegre lenne szüksége, amit akár a cég is fizetne? Szánt szándékkal tönkreteszik a magyar munkavállalót és egyébként tönkreteszik a vendégmunkásokat is, akiket éppen beengednek. Amúgy is alacsonyan tartják a bérüket és úgy vannak vele, hogy na, akkor nekik aztán még ez se járjon. Nem fogják tudni kiszűrni azokat a betegségeket, amelyeket ezek az emberek esetleg behoznak az országba, mert megszüntetik a kötelező orvosi vizsgálatot a munkahelyeken.

Egészen felháborító, felelőtlen és azt tudom mondani, elképesztően embertelen, amit önök a magyar munkavállalókkal művelnek. Egészen elképesztő. Úgyhogy inkább azt javasolnám, hogy fogják a hazaváró irodákra elköltendő pénzt és tegyék bele ebbe, tegyék bele abba, hogy a magyar munkavállalóknak legyen kötelező orvosi vizsgálata. Tegyék bele a magyar egészségügybe, meg egyébként az összes többi ellopott pénzt tegyék bele a magyar egészségügyi, a magyar oktatási rendszerbe, hogy hazatérjenek a magyar polgárok, akik helyett most önök vendégmunkásokat vesznek fel!

Ha valaki azt gondolta volna, hogy ez a vége ennek a salátatörvénynek, akkor még nem olvasták a legaljasabb részt. Erről egyikőjük sem beszélt. Az 53. § a honvédek jogállásáról szóló törvényt változtatja meg. Önök lehetővé teszik, hogy a Honvéd Vezérkar főnöke a honvédségi szervezet állományának tagjára a szolgálatteljesítés idejére különös szolgálati rendet rendeljen el. Kevesen vagyunk az Országgyűlésben és még kevesebben azok, akik a hadsereg dolgával foglalkozni szoktak. Tudom, hogy államtitkár úr is inkább igazságügyi területre specializálódott, de azért mégiscsak az Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Árulja el nekem, államtitkár úr, mégis hogy képzelik azt, hogy a magyar honvédek jogállására, jogaira, kötelezettségeire vonatkozó szabályozásokat  és nem ez az egyetlen, erről már beszéltünk  az éjszaka leple alatt salátatörvényekbe és olyan módosításokba próbálják berakni, amelynek a vége az, hogy majd kormányrendelettel, törvényi felhatalmazással a miniszter meg a vezérkari főnök mondja meg, hogy mit csináljanak a katonák!

Minek képzelik magukat? Azt hiszik, hogy ez a maguk hadserege? A Magyar Honvédség a magyar nép hadserege, a Magyar Honvédség feladata a magyar haza védelme és nem az önök védelme. A magyar katonát meg kell védeni láthatóan leginkább önöktől. Önök el fogják venni a szakszervezetüket, önök el fogják venni a jogaikat, a törvényben biztosított lehetőségeiket, önök kormányrendelettel akarnak kötelezettséget szabni a katonáknak és a vezérkari főnök kezébe helyezik azt, hogy bármikor, bármilyen módon különös szolgálati rendet rendeljen el.

Nem tudom, találkozotte már az új vezérkari főnökkel, és nem tudom, hallottae már, hogy ez az új vezérkari főnök miről beszélt és mit csinált. A szittya gondolkodásmódtól kezdve az, amit elrendelt egyébként az állományban a sofőrök számára, mert neki nem tetszett, hogy a sofőrök mit mondanak, mert szerinte a honvédségi sofőrök pletykálnak, egész egyszerűen elvitette őket egy megbeszélésre, egy kiképzésre. Kérem szépen, ez már nem a Horthy-hadsereg, még csak nem is a kommunisták hadserege. Ez a modern, elvileg demokratikus köztársasági hadsereg lenne, amit maguk most letipornak.

Nagyon sajnálom, hogy elment az államtitkár, mert nyilvánvalóan ön ezzel kevéssé foglalkozik, de nagyon örülnék, ha a jogi oldalát átgondolná, hogy hogy lehetséges az, hogy önök mostantól kezdve a Magyar Honvédség katonáinak jogait és kötelezettségeit csak így, egyik pillanatról a másikra módosítják, hogy jövő héten tárgyalja majd a Ház azt az alkotmánymódosítást, amely a miniszter kezébe teszi ezeket a lehetőségeket. Önök  még egyszer szeretném idézni, ha másért nem, a jegyzőkönyvért  a hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő törvényben vezetik be a vezérkari főnöknek azt a lehetőségét, hogy basáskodjon, hogy uralkodjon a katonák fölött.

Önök egyszerűen menthetetlenek. Önök igába akarják, a saját igájukba akarják hajtani a Magyar Honvédséget. Ez nem fogadható el. Egyetlenegy lehetőségük van most, hogy ezt a javaslatot, meg a jövő hetit is visszavonják.

(17.10)

Egyébként azt gondolom, hogy amit a hadsereggel művelnek, az gyalázatként fog bevonulni a magyar történelemkönyvekbe. Szégyelljék magukat ezért! Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage