DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Egy olyan törvényjavaslatot tárgyal most a Ház, amely szándékaink szerint jelentősen könnyíti majd a magyarok életét. A célunk nem kevesebb, mint az, hogy az emberek minél több ügyet tudjanak elintézni digitális eszközön. Ha az állampolgárok digitálisan is el tudják intézni az ügyeiket, akkor időt spórolnak meg, amit másra is tudnak fordítani.

A digitalizáció emellett gazdaságélénkítő hatású és növeli Magyarország versenyképességét. Magyarországon már számos olyan intézkedés történt, amelyek jelentősen javították a digitális ügyintézés színvonalát. Ilyen például az eSZJA felület, amely nagymértékben megkönnyíti a személyi jövedelemadó bevallását.

Megkerülhetetlen körülmény, hogy az asztali számítógépek helyett ma már sokkal inkább mobileszközökön internetezünk, és azokban az országokban, amelyek digitálisan élen járnak, ma már a digitális közszolgáltatásokat is okostelefonon veszik igénybe.

Magyarországon a társadalom széles rétegei rendelkeznek már okostelefonnal és mobilinternettel. A 16-74 év közöttiek 84 százalékának van okostelefonja és széles sávú mobilinternete, a 18-30 év közöttiek esetében az okostelefon-használat aránya a 100 százalékot közelíti.

Mindezek miatt az eddigi eredményeken túl most újabb szintlépésre van szükség. A tárgyalt törvényjavaslat ezt segíti elő a digitális állampolgárság programon keresztül. Mi is a program lényege? Röviden az, hogy az ügyintézés, az igazolvány és az aláírás is mobilra költözik. Az állampolgárok kapcsolata az állami intézményekkel nélkülözhetetlen, és jogos az az elvárás, hogy egyszerűen és átláthatóan működő szolgáltatásokat kapjanak. Ezen jogos elvárás alapján egy olyan központi mobilalkalmazás jön létre, amely mindenki számára elérhető, és folyamatosan bővül majd újabb funkciókkal.

Az a cél, hogy a most még egymástól elkülönülő rendszerek helyett egy helyről lehessen intézni az ügyeket a lehető legkényelmesebben és leggyorsabban és okostelefonról is. Mit jelent ez majd a gyakorlatban? A magyarok az alkalmazás segítségével egyetlen gombnyomással igazolhatják majd személyazonosságukat, és rendezhetik fizetnivalóikat az állam vagy a közművek felé. Tehát nem kell majd magunknál tartani az igazolványainkat. A személyazonosságunkat mobilról is igazolhatjuk a rendőrnek, és az életkorunkat is igazolhatjuk majd anélkül, hogy más személyes adatot bemutatnánk. A felhasználók egy helyen látják majd a személyes adataikat, amelyeket az állam által hitelesített módon tudnak majd megosztani. Nem kell többé papírokat szkennelni és e-mailen küldözgetni. Biztonságos elektronikus aláírást is kapnak majd, így elektronikusan is aláírhatnak majd dokumentumokat.

A cél az, hogy minden közigazgatási ügyet digitálisan is el lehessen intézni, az ügyintézést egy gombnyomással el lehet majd indítani, ezután a szükséges adatokat és dokumentumokat az állam szerzi majd be.

Az új alkalmazásban az ügyintézés életesemény-alapú lesz. Az elsők között a születéssel és az autóátírással kapcsolatos ügyeket lehet majd elintézni. Később a költözéssel, házassággal, vállalkozásindítással kapcsolatos ügyeket is el lehet majd intézni, de például az erkölcsi bizonyítványt is be lehet majd így szerezni.

Az alkalmazás lehetőséget teremt arra, hogy a felhasználók megkaphassák ott a hivatalos leveleiket és válaszolhassanak is azokra. Arra is lehetőség lesz, hogy az összes közműszámla ideérkezzen, és azokat majd e-fizetésen keresztül lehet rendezni. A későbbiekben annak is szeretnénk megteremteni a lehetőségét, hogy ha az állampolgár szeretné, akkor egy háztartási gép garanciajegye is rendelkezésre álljon itt elektronikusan.

Szintén érzékelhető segítség, hogy a felhasználók értesülni fognak a legfontosabb dokumentumaik lejárati idejéről, például a személyi vagy a műszaki vizsga lejáratáról. És ami épp ennyire fontos, a jövőben a banki vagy biztosítási ügyintézésben is lehet majd használni az egyszerűsített azonosítást vagy a digitális aláírást. Ehhez piaci szereplőket is be kell vonni a programba, az ezzel kapcsolatos egyeztetések már zajlanak.

Adódik a kérdés, hogy kötelező lesze az új alkalmazás használata. A válasz az, hogy nem. Mindenki szabadon dönthet majd arról, hogy szeretnee részese lenni ennek a programnak, és később sem lesz kötelező. Aki szeretné, annak aktiválnia kell majd egy digitális profilt, ezt követően tudja igénybe venni a szolgáltatásokat. Bármikor dönthet úgy valaki, hogy megszünteti a profilt. Ha valaki nem szeretné használni a mobilalkalmazást, a webes ügyintézési lehetőségek elérhetők maradnak.

Fontos és alapvető körülmény, hogy az állam csak azokhoz az adatokhoz férhet hozzá, amelyeket eddig is tárolt és amelyekhez eddig is hozzáfért, ezért  fogalmazzunk így  többlettudás az állam oldalán nem keletkezik. A változás csak abban áll, hogy könnyebb és gyorsabb lesz az ügyintézés. Az új rendszer a ma elérhető legmagasabb szintű informatikai biztonságot garantálja majd. A megfelelő biztonsági intézkedéseknek köszönhetően kivédhetők lesznek a kibervédelmi veszélyek.

Adódik a kérdés: mikor lesz ebből valami, mi a további menetrend? A törvényjavaslat a jogszabályi kereteket teremti meg, tehát ez egy előfeltétel. Ezek után azt szeretnénk elérni, hogy 2026-ra a magyarok szinte minden közigazgatási ügyet online, azon belül is okostelefonon intézhessenek.

Ennek alapján az alábbi keretszolgáltatásokat fogjuk majd fokozatosan, ütemezetten bevezetni. E-azonosítás: ez mobilalkalmazáson keresztül biztosít elektronikus azonosítást. E-aláírás: ez egy hiteles elektronikus aláírás. E-posta, amely áttekinthetővé teszi a kétoldalú kommunikációt a digitális térben. E-dokumentumkezelés: ez hiteles elektronikus dokumentum előállítását és tárolását teszi lehetővé. E-fizetés, amely a felhasználó számára lehetővé teszi a fizetési kötelezettségek digitális teljesítését, ez vonatkozhat a közterhekre, a díjfizetésekre és bírságokra is.

Talán az is fontos kérdés, hogy hogyan illeszkedik ez a törvényjavaslat az uniós jogszabályalkotási folyamatokhoz. Ezen a területen most fogadják el majd az úgynevezett eIDAS 2. irányelvet. Ez az irányelv egy olyan új digitális tárca létrehozását írja elő a tagállamoknak, amelynek lényege, hogy mobileszközökön tárolhatják és használhatják okmányaikat és más hivatalos irataikat. A ma tárgyalt törvény elfogadása azt jelenti, hogy Magyarország fogadhatja el majd elsőként az uniós irányelvben foglaltakat. Ilyen is van.

Van még egy fontos kérdés, amelyre szeretnék kitérni. Az új uniós irányelv előírja az egységes digitális azonosító használatát. Ez a digitális állampolgárság programnak is alapja. Az ilyen joggyakorlatokat azonban a korábbi alkotmánybírósági ítélkezés alkotmányellenesnek tekintette. Ezek az ítéletek azonban olyan időszakban születtek, amelyben más volt a technológiai színvonal, és mások voltak az ügyintézéssel kapcsolatos elvárások. Ezt a jogi helyzetet egy alaptörvény-módosítással szeretnénk feloldani.

Az új szabály felülírja a korábbi azonosítási modellre épülő szabályozást. Az azóta bekövetkezett technológiai fejlődésnek köszönhetően ez a modell mára meghaladottá vált, továbbá az adatvédelmi szabályok is lényegesen szigorodtak, mi több, azóta már az Európai Unió is felülszabályozta a kérdést a sokat emlegetett GDPR-ral.

Ahogyan ez a konkrét javaslat is mutatja, arra keresünk megoldásokat, hogy hogyan lehet Magyarország a következő évek nyertese, jelen esetben a digitalizációban is.

(9.10)

A digitális állampolgárság könnyebbé és biztonságosabbá fogja tenni az ügyintézést a mindennapokban. A hétköznapokból egyre inkább eltűnnek majd a fizikai okmányok. Az a célunk, hogy egy digitálisan is fejlett országban éljünk, ahol a közszolgáltatások megfelelnek az állampolgári igényeknek és a kor technológiai színvonalának is. A program gazdasági jelentősége is vitathatatlan, hiszen a digitális ügyintézés felfutása jelentős költségcsökkenéssel és hatékonyságnövekedéssel jár.

Mindezt összefoglalva: úgy gondoljuk, hogy a törvényjavaslat a gazdasági versenyképességet is jól szolgálja, mint ahogy azt is, hogy folyamatosan javuljon az életszínvonal Magyarországon, ebben az esetben magas színvonalú közszolgáltatásokon keresztül. Mindezek miatt jó szívvel ajánljuk a képviselőknek ezt a törvényjavaslatot a patkó mindkét oldalán. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage