FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen a vezérszónoki hozzászólásokat. Czerván képviselő úr régi agrárius, szinte részletesen végigelemezte a teljes törvényt, úgyhogy ezt köszönöm szépen kiegészítésképpen. Az a támogatás pedig egyértelmű számomra, amit a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség részéről ő is elmondott. A törvény támogatása nagyon fontos mindannyiunk számára, és köszönöm azokat a kiegészítéseket, pontosításokat, amelyeket képviselő úr tett a törvénnyel kapcsolatban.

Innentől kezdve kicsit nehezebb helyzetben vagyok, mert sokszor olyan kérdések merültek fel, amit a képviselőtársaim összekapcsoltak az agrárgazdálkodás jelentős részével. De azért én mindig érzem ebben azt, hogy nem minden esetben jó szándékú, sőt, mondhatnám azt, hogy kevésbé érezhető a jó szándék. Inkább azoknak a korábban bevett politikai szlogeneknek az ismétlése, összefűzése, összekapcsolása történt meg, ami azért ebben a parlamentben…  engedjék meg, mint az egyik, körbenézek, most már Lezsák elnök úron kívül legidősebb képviselőként vagyok jelen, és 1998 óta már nagyon sok agrárvitát, lehetőséget és különböző programokat megéltünk itt ebben a Házban. Engedjék meg, hogy azért korábban, most nem akarok nagyon visszarévedni a múltba, de amikor egy agrártörvény volt, egy agrárvita volt, ott agrárvita volt, ezt csak hangsúlyozni szeretném.

Köszönöm szépen a képviselő uraknak a szakmai észrevételeit. Én nagyon sajnálom, hogy ebből mindig politikai vita akar lenni. Megértem én az ellenzéki képviselőtársaimnak  én is voltam ellenzéki képviselő  ezt az erőlködését, de tudjuk, hogy abból mi szokott kisülni. Ez nem biztos, hogy szerencsés, főleg amikor ilyen oligarchákról beszélnek, meg hogy elöregedik és tönkremegy az agrárium. Tehát ezektől a gondolatoktól én messze-messze elzárkózom.

Szeretném inkább arra felhívni a tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hogy inkább valami pozitívat mondjanak már a magyar társadalomnak. Miért kell mindig negatívat? Én ezt egyszerűen nem értem. Hát nem igaz, hogy ebben az országban nem jó a mezőgazdaságban dolgozni és élni! Mert ha nem lenne jó, akkor nem csinálnák. (Szabó Rebeka: Önök mondják a pozitívat, mi meg kritizálunk!  Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Úgyhogy ezt azért szeretném, ha végiggondolnák, tisztelt képviselőtársaim; szép szakmának, ha nem a legszebb szakmának tartom a mezőgazdaságot.

Természetesen vannak nehézségek, minden évnek vannak problémái, minden évnek vannak különlegességei. Ez az a szakma, amit nem lehet egyik napról a másikra követni. Éppen ezért ebben, akármilyen jóindulatú egy kormányzat, mindig is lesznek olyan pontok, akár egy törvényben, amit a holnaputáni nap az élet talán már másképp diktál. De azért vagyunk, és ez a törvény is arról szól, ennek a 24 törvénynek a módosítása, hogy mindig igazodunk az élet által felmerült kérdésekhez, és szeretnénk minél jobbat, és minél jobban megfelelni a gazdatársadalom, a gazdálkodók számára. Éppen ezért én kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy inkább talán erről beszéljenek.

Az pedig, tisztelt képviselő asszony, hogy 1,2 millió hektáron lehetne öntözni, elnézést, de túlzás. Itt ma Magyarországon legjobb esetben is 500 ezer hektár az a terület, amin öntözés majd tíz év múlva elképzelhető, de annál több jelen pillanatban nem. Ehhez megfelelő egyéb dolgok is szükségesek, ezt inkább csak számszakilag szerettem volna kiegészíteni.

Hollik képviselő úrnak külön köszönöm a támogatását.

Bencze János jobbikos képviselőtársam a termőhelyekkel kapcsolatban szólt. A kitermelőhelyekkel, a célkitermelőhelyekkel kapcsolatban itt azért elmondhatjuk  ezt kimondottan kérdésként vetette föl , ez csak útépítésre vonatkozik, szeretném pontosítani. Tehát azok az aggodalmak, amelyek egyéb gondolatokat felvetnek, talán egy picit túlzás, és erről különben is a bányatörvény rendelkezik jelentős részben.

Művelésiág-váltás, zártkertek kérdése, ez felmerült többször is. Egyértelmű, hogy itt a helyi önkormányzatoknak van ebben óriási szerepe, ezt ott kell rendezni. Ezt nem nekünk itt a parlamentben kell rendezni, hanem akik ott élnek, akik ott a település vezetői, akik körbejárják ezeket a területeket. Sajnos valóban vannak olyan zártkertek, személy szerint én is tudok, majdnem, még azt is mondhatom, a közvetlen szomszédomban is van ilyen. Én sem tudok vele túl sok mindent kezdeni, de majd egyszer talán eljutunk oda, hogy az önkormányzatok ebben sokkal hatékonyabban föl tudnak lépni.

Itt csak megjegyezni szeretném, habár ez sem agrártéma  bocsánat, most én is elkalandozok , hogy azokon a telkeken, amelyek falvakban, kisvárosokban, de nagyvárosokban is vannak, ahol összedőlt egy ház, lebontottak valamit, és úgy áll húsz éve, csak a romhalmaz van. Ez ugyanaz, mint a zártkert, szeretném mondani, ugyanaz a probléma, hogy hogyan védjük a környezetünket, egyáltalán a településképünket vagy a városképünket. Ez mind ehhez tartozik, és éppen ezért én szeretném, hogyha ebben nem kimondottan a parlamentben, hanem a helyi önkormányzatokban, a helyi képviselőkön keresztül tudnánk előrelépni. Ebben én nagyon sok, hogy mondjam, nehézséget látok, de remélhetőleg megoldódik.

Szabó Rebeka. Tisztelt Képviselő Asszony! Régóta vitatkozunk vagy régóta próbálkozunk itt a parlamentben  meg még a régi bizottságban is  eszmét cserélni. Úgy gondolom, hogy nem jutottunk egymáshoz közelebb részemről. Önnek ez az akkumulátorgyár egy olyan szlogen, nem tud erről az útról letérni és nem is akar, a bányákról sem. Ezek mind azok a régi szlogenek, amit már hat-nyolc éve hallunk, az akkumulátorgyár, mondjuk, fiatalabb ennél, de hogy hova építsünk, hova ne építsünk. Ön szerint akkor valószínűleg a Holdra kellene építeni, egy jó nagy távvezetékkel összekötni a Földet. Olyan utópisztikus dolgokat tud néha mondani, ne haragudjon, amivel nem tudunk mit kezdeni.

Én megértem a szándékát, hogy önnek ez a feladata, de azért azt engedje meg, hogy ezek a dolgok, amelyeket ön jelentős részben felvetett…  most itt jött még ez a parlagmentes dolog, az már végképp kiverte nálam a biztosítékot, hogy szántsunk, ne szántsunk, műveljük, ne műveljük. Akkor visszakérdezek: vegyszerezzünk? (Szabó Rebeka: Nem! Békén kell hagyni!) És akkor mi lesz? (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Most nem akarok, elnézést, elnök úr, itt személyes vitát folytatni (Szabó Rebeka: Kérdezett tőlem, elnézést kérek!), de ezek a kérdések nem ilyen egyszerűek. Ha ön egyszer az agráriumban dolgozna, nagyon jól tudná, hogy mit kell egy ilyen területtel végezni, ott igenis meg lehet oldani ezt mindenféle különösebb beavatkozás nélkül.

A szántásról pedig csak annyit, hogy szerintem aki azt mondja ma Magyarországon, hogy bűn szántani, az azért egy kicsit tévúton van, önökkel együtt. Úgyhogy én szeretném, hogyha ezt a nagyszerű agrotechnikai műveletet nem úgy használnánk, hogy ez bűn, hanem úgy, hogy ez igenis szükséges. Nézzük meg most az őszi munkálatokat, mindenki gyönyörűen felszánt; ahol felszántásra kerülnek a területek, belvíz sincs egyáltalán. Ez természetesen nemcsak a belvízre, hanem egyéb dologra is vonatkozik.

Dócs Dávid képviselőtársam szintén fölvetett néhány gondolatot a termőföld védelméről, és összehasonlította a mezőgazdaság helyzetét és az ipari fejlesztést. Elnézést, de ebben nekem azért…  szóval, a kettőt nem szabad egymás ellen fordítani. Szükséges a vidéki megélhetés, a vidék fennmaradása, a vidéki foglalkoztatás szempontjából, hogy szakmailag minél műveltebb, minél fejlettebb, minél több, most így mondom, szakmai tudással rendelkező ember éljen ezeken a területeken.

(12.30)

Ehhez szükség van az ipari fejlesztésre is, ezt mondjuk meg őszintén. A kettőt együtt párhuzamosan kell hogy vigyük. A foglalkoztatáspolitikában és nagyon sok minden másban önmagában a mezőgazdaság nem fogja tudni a teljes vidéket felemelni. Ez képtelenség, ne legyünk naivak, ezt sajnos én mint agráros mondom. Éppen ezért fontos az, hogy ezt a kettőt párhuzamban kell kezelni.

Azt, hogy a termőföld védelmét mindenki kiemelte, köszönöm szépen. Úgy érezzük, hogy ez a legfontosabb. Valóban a termőföld szigorú szabályozása elengedhetetlen, és ez minden ilyen salátatörvénynél valószínű, hogy elő fog még párszor jönni, hogy még ezen csavarjunk, még több szigorítást hozzunk be. Ezzel szerintem nincs probléma.

Köszönöm a vadászati törvénnyel kapcsolatos véleményét.

Kárenyhítés. Ehhez dokumentumok szükségesek, egyértelmű.

A fakitermelés, erdőgazdálkodás illetékmentessé és az erdőtulajdonjog illetékmentessé válását ön is elfogadja és támogatja.

Köszönöm szépen, tisztelt képviselőtársaim, hogy véleményükkel, javaslatukkal, illetve a hozzászólásukkal kiegészítették a mai vitát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage