DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném arról biztosítani, bár valahogy a kérdése alapján azt érzem, hogy igazából a képviselő úr is tudja ezt, hogy a magyar kormány számára mennyire fontosak a környezetvédelmi és klímapolitikai célok. Picit azt éreztem, hogy olyan dolgokba próbál belekötni vagy nem olyan kedves jelzőket használni akár a minisztériumunkra nézve, ami már tényleg inkább a politikai hangulatkeltés részét képezi.

Szeretném megerősíteni azt, hogy valóban büszkék vagyunk arra, hogy a világ 21 azon országa közé tartozunk, ahol a gazdaságot úgy tudtuk növelni, hogy közben a károsanyag-kibocsátást csökkentettük. Erre büszkék vagyunk. Minden jövőbeni elképzelésünket a zöldenergia köré tervezzük, és igazából itt érzékelek nagyon-nagyon súlyos ellentmondásokat képviselő úrral.

Szeretném azt is kiemelni, hogy a nemzeti energia- és klímastratégiában 40 százalékos mérséklést vállaltunk eredetileg 2030-ig, a terv megújításával ezt a számot már 50 százalékra növeltük. Hazánk tavaly az európai uniós tagországok között a negyedik helyre került az egységnyi energia előállítására jutó szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében. Miközben több tagországban növekedett a kibocsátás, nekünk 8,6 százalékkal sikerült mérsékelni, csak a három Benelux ország ért el nálunk jobb eredményt. Azt gondolom, hogy ezek a számok magukért beszélnek.

(13.10)

Igazából számunkra a megújuló energia, azon belül pedig a napenergia részarányának a növekedése szintén egy kiemelt kulcskérdés volt. Ezek a számok is gyakorlatilag magukért beszélnek, hogy a napenergia részarányát tekintve a villamosenergia-mixben a világon a hatodik, Európán belül a harmadikak vagyunk. Hihetetlen eredményeket értünk el, hiszen 2030-ig eredetileg 6 ezer megawattot szerettünk volna kiépíteni, most már 12 gigawattot szeretnénk elérni. Már most meghaladtuk az 5500 megawattot. Ennek a megoszlásában nagyjából 3300 megawatt az ipari, 2200 megawatt pedig a háztartási méretű kiserőmű, ugye, ez az 50 kilowatt alatti. Mi ezeket növelni szeretnénk, folytatni a napenergia részarányának a növekedését. Éppen ezért fogunk „Napenergia plusz” programot is indítani.

Mi úgy gondoljuk, hogy a jövő kérdése a zöldenergia tárolása lesz, éppen ezért erre kiemelt figyelmet fordítunk, és azt gondoljuk, hogy a magyar gazdaság jövőjét is gyakorlatilag a zöldenergia tudja a jövőben biztosítani. Tehát igazából itt szövetségesek kellene hogy legyünk, éppen ezért nem értem, hogy miért fogalmazott meg nagyon sok érdekes állítást képviselő úr.

Paksról a következőt szeretném elmondani. Nekünk az energiafüggetlenség, a hazai energiatermelés növekedésével kapcsolatban kiemelten fontos két szegmens, egyrészt a megújuló energia, azon belül kiemelten a napenergia, amiről már beszéltem, illetve az atomenergia. Az a helyzet, hogy Paks I. üzemidő-hosszabbítása kulcskérdés, és Paks II. megépítése is rendkívül fontos.

Azt is szeretném elmondani, hogy Paks II. megépülése után a villamosenergia-termelésünk kapcsán el tudjuk majd mondani, hogy 52 százalék nukleáris és 39 százalék megújuló lehet. Azt gondolom, hogy ez a mi hazai energiatermelésünk, az energiafüggetlenség, energiaszuverenitás kapcsán hihetetlenül fontos. Ezeket a célokat mindenképpen el kell érni, hiszen azt látjuk, hogy a villamos energia részarányának a növekedése az energiamixen belül lehet a jövő szempontjából kulcskérdés; a magyar kormány folyamatosan ezeken a szempontokon dolgozik.

Képviselő úr folyamatosan szolárenergiáról beszélt. Szerintem ezt ki tudjuk fejezni magyarul is. Most hallottam először ilyen összefüggésben, aztán rájöttem, hogy gyakorlatilag ugyanarról beszélünk. Szerintem a magyar kormánynak hihetetlenül fontosak ezek az eredményei, és mi azon dolgozunk, hogy ezt a jövőben is tudjuk folytatni.

Az energiatárolás kapcsán szintén fontos ezt az egész rendszert kiépíteni, és a hálózatfejlesztések befejezése is nagyon fontos. Éppen ezért indítunk a hálózat kiegyenlítését segítő, szintén energiatárolói pályázatot jövő év elején.

Azt gondolom, hogy ezek mind-mind ahhoz segítenek hozzá, hogy a magyar emberek számára tudjuk az energiafüggetlenséget és a megfizethető árú energiát biztosítani; mindeközben pedig a klímapolitikai céljainkat fenn tudjuk tartani. Én azt gondolom, ebben egyet kell hogy értsünk, úgyhogy szeretném kérni képviselő úrnak és az egész frakciónak ebben a támogatását. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage