DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Mindenekelőtt engedjék meg, hogy Tuzson Bence igazságügy-miniszter úr nevében és a magam nevében is ügyvédkollégánkkal való együttérzésünket fejezzem ki! Figyelemmel kísérjük a személyes sorsát és a küzdelmét a betegséggel.

Tisztelt Képviselő Asszony! Ön jól idézte, hogy Magyarországon az aktív eutanázia nem megengedett, ez következik Magyarország Alaptörvényéből és az Alkotmánybíróság több döntéséből is, tehát amikor a kormány benyújtotta ebben az ügyben a védekezését, akkor nem tett mást, mint a magyar jogrend szabályaira hivatkozott. Azt is szeretném aláhúzni, amit egyébként ön is említett, hogy az Európa Tanács 46 tagállamának a többségében tilos az aktív eutanázia, nem megengedett az aktív eutanázia.

A kormány figyelemmel kíséri a strasbourgi eljárást, a strasbourgi bíróság legutoljára 2002-ben foglalt állást egy hasonló ügyben, a kormány képviselője is hivatkozik erre a 2002-es ügyre. Kérem a tisztelt Országgyűlést is, hogy kísérjük figyelemmel ezt az eljárást, azonban személyes meggyőződésem, hogy Magyarországon az aktív eutanázia továbbra sem lehet megengedett, továbbra sem lehet megengedni az aktív eutanáziát. Az orvosok által az öngyilkosságban való közreműködés tiltott Magyarországon, és úgy jó, hogyha ez így is marad. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage