RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A Jobbik sokféle politikai nyilatkozatot tett már a múltban, elegendő az elnöküket idézni, aki szó szerint így fogalmazott: „Segíteni kell a menekülteket, harcolni kell a populizmus ellen, és együtt kell működni az EU-val.” Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió által tollba mondott migrációs szabályokat Magyarországon is el kell fogadni Gyöngyösi Márton szerint, és segíteni kell mindazokat, akik törvénytelenül igyekeznek Európába, hogy ide be is jussanak, és aki ez ellen szól  ezek lennénk mi, a Fidesz-KDNP-kormány , azt egész egyszerűen csak lepopulistázta az önök elnöke, Gyöngyösi Márton. Így folytatja: „Nincs más megoldás, mint menedékjogot adni a Szíriából érkező bevándorlóknak.” És amikor ezt a kormányt populizmussal vádolja, ki is fejti az elképzeléseit, pontosan öt éve körülbelül az európai parlamenti választási kampányban mondta: „Ha Orbán Viktor és szövetségesei diadalmaskodnak pár hónap múlva, akkor drótakadályokkal szabdalt, egymás ellen ágáló közösségeknek az Európáját láthatjuk.” Nem átallott tehát Gyöngyösi Márton az európai parlamenti választási kampányban arról beszélni, hogy micsoda visszataszító dolog számára a kerítés, amely védi a magyar déli határt.

Nem csoda, hogy politikai nyilatkozatai után Gyöngyösi Márton a migrációs paktumot is megszavazta európai parlamenti képviselőként, most pedig szeretné folytatni a mandátumát, és úgy látszik, még többször szeretné ezeket a migrációpárti javaslatokat megszavazni. Nem volt olyan migrációpárti javaslat az Európai Parlamentben, amelyet a Jobbik ne támogatott volna. Itt a parlamentben viszont, amikor a migráció ellen akartunk fellépni, akkor a baloldalra, az ellenzékre nem számíthatott a kormány, itt nem segítették azt, hogy megállítsuk a migrációt a magyar déli határnál, de Brüsszelben minden egyes szavazattal segítették a brüsszeli bürokratákat abban, hogy minél több migránst és főleg illegális migránst hozzanak Európába. Ez volt tehát a Jobbiknak a tevékenysége a migráció kapcsán.

Itt az idegenrendészeti törvény vitájában, tisztelt képviselő úr, ön is hallotta, hiszen önnek válaszolta Czomba államtitkár úr, hogy hány százezer ingyenes átképzési programot indított a magyar kormány azért, hogy minden magyar ember számára lehetőséget biztosítson a foglalkoztatottságra. Azt is tudja ön is, hogy hála istennek, Magyarországon rekordmagas a foglalkoztatottság szintje, jóval magasabb, mint amikor elkezdtük a kormányzásunkat, akkor valahol 55 százalék környékén volt, most pedig 75 százalék környékén van  ez egy óriási előrelépés. Sokkal több magyar embernek van munkahelye, sokkal több magyar ember tud dolgozni, és azok számára pedig, akik piaci munkahelyet nem találtak, vagy még most sem találnak, ott van a közfoglalkoztatásnak a lehetősége.

Önök a baloldalról mást sem tettek, csak gúnyolódtak a közfoglalkoztatáson, az első pillanattól kezdve a bevezetése utáni időszakokig (Z. Kárpát Dániel: Legalább nézd vissza a szavazásokat, mielőtt hazudoznál!), pedig most is több tízezer ember számára a közfoglalkoztatás teremti meg annak a lehetőségét, hogy nem segélyből élnek, hanem közfoglalkoztatotti bérből élnek, hogy fizetésük van, nem pedig segélyre szorulnak.

(13.40)

Úgyhogy én azt gondolom, hogy a közfoglalkoztatást sem támadni kéne, hanem jobb lenne, ha támogatnák. Sok embernek ez lehetőséget ad a jobb megélhetésre.

Tisztelt Képviselő Úr! Önnek is és az összes baloldali képviselőnek is mondom, hogy pár hét múlva itt fogunk szavazni az idegenrendészeti jogszabályok szigorításáról, egy teljesen új kódexről, amely sokkal szigorúbb előírásokat tartalmaz, a joghézagokat betömi, a kiskapukat bezárja, amelyek az elmúlt években egy sokszor módosított törvényben óhatatlanul is létrejönnek, és innentől kezdve sokkal szigorúbb szabályok mellett védi a magyar emberek érdekeit.

Egyetlenegy magyar ember sem kerülhet hátrányba azért, mert valaki külföldről idejön Magyarországra, nem veszélyeztetheti senki sem a magyar emberek biztonságát, a közbiztonságot, sem a magyar emberek munkahelyét. Ezt egyértelműen leszögezi ez a törvény. Szigorú szabályokat fogad el ezzel kapcsolatban.

Azt is kimondjuk, amit Brüsszelben kimondani skandalum, botrány, hogy idegen állam polgárainak nincs alapjoga arra, hogy Magyarország területére lépjenek vagy itt éljenek. Ez számunkra igenis egy fontos deklaráció, ezért tettük a törvény elejére. A magyar emberek biztonsága az elsődleges, és a magyar munkahelyek is a magyar embereket illetik.

A törvény egyértelművé teszi: senki határozatlan idejű tartózkodási engedélyt Magyarország területén nem kaphat, és senki nem számíthat arra, hogy automatikusan meghosszabbítják a magyarországi tartózkodását. Egyértelművé teszi a törvény, hogy csak és kizárólag az az álláshely tölthető be külföldivel, amire magyar munkavállalót nem találnak. Itt egy hosszú és részletes eljárás szól arról, hogy hogyan kell magyar munkavállalót találni minden egyes munkahelyre, és csak abban az esetben jöhet külföldi, hogyha erre magyar embert nem találtak.

A „migránsmunkás” kifejezés kapcsán pedig, tisztelt képviselő úr, elmondanám önnek, hogy ide, Magyarországra migráns vendégmunkásként sem fog érkezni. Ezt ez a törvény is garantálja. Én azt javaslom önöknek, fontolják meg az álláspontjukat, és ezt a szigorítást támogassák önök is a szavazatukkal. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage