DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Amikor pár nappal ezelőtt elindult a nemzeti konzultáció, gyakorlatilag pont az történt, amire számítani lehetett. Az ellenzék különböző módokon megpróbálja gáncsolni a párbeszédet, vagy éppen plakátokat rongálnak, vagy megpróbálják összegyűjteni az íveket, és eközben Brüsszelben azt mondják az egészre, hogy alaptalan, és nem is kívánnak vele foglalkozni, mindezt úgy, hogy minden egyes kérdés alapja vagy az ő javaslatuk, vagy az ő álláspontjuk, vagy az ő döntésük.

Szeretnék pár példát felhozni annak alátámasztására, hogy miért is aktuálisak a konzultációban szereplő kérdések. Nézzük először az energiaárakat! Ismert, hogy a kormány több mint tíz éve hatósági árakkal védi a családokat az energiaár-emelkedésektől, ezt nevezzük rezsitámogatásnak. Van mitől védeni őket, hiszen mind a háború, mind az arra adott válasz, a szankciók jól megemelték az árakat, a szankciók egyébként jobban, mint a háború kirobbanásának a ténye.

A gáz ára azóta valamelyest csökkent, de még így is háromszor annyi, mint 2019 vagy 2020 őszén, tehát tartósan magas szinten stabilizálódott. Ezért is fontos fenntartanunk a rezsitámogatást, amit Brüsszelben el akarnak törölni, ezt tették egyértelművé az úgynevezett országspecifikus ajánlásokban.

(14.20)

Tehát írásunk van arról, hogy ők ezt nem akarják.

Mi ezzel nem értünk egyet. Ugye, azzal érvelt Brüsszel, hogy így lehet csökkenti a költségvetési hiányt. Mi úgy akarjuk elérni az alacsonyabb költségvetési hiányt, hogy közben a rezsitámogatást fenn tudjuk tartani, és ezáltal is kellő védelmet biztosítunk a családoknak, akik most elmondhatják erről a véleményüket.

Aztán egy másik téma: sokadjára foglalkozunk ezzel, ezért feltehetjük a kérdést, hogy miért is aktuális még a migráció ügye. Európába idén 330 ezren próbáltak illegálisan belépni, ebből 170 ezer belépési kísérlet Magyarországra esik. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy a nagy többség Magyarországon keresztül próbál bejutni, hanem arról, hogy mi regisztrálunk mindenkit, és nagy a valószínűsége annak, hogy más országok ezt nem teszik meg.

Ilyen körülmények között fogadtak el egy új migrációs paktumot, ami egyrészt kötelező szétosztásról szól, másrészt arról, hogy felülírják az egyébként Magyarországon jól működő menekültügyi eljárásokat. Ez az új paktum megoldást nem jelent, egy állandó meghívólevelet sok millió potenciális bevándorlónak annál inkább. A következmények drasztikusak: Európa nagyvárosaiban terrorpárti nagygyűléseket tartanak, amelyeket a hatóságok sem tudnak betiltani.

És rendkívül sokatmondó az az 50 pontos kiáltvány, amelyet a német Bildben jelentettek meg a következményekkel kapcsolatban. Azt írják, idézem: „Az Izrael elleni terrortámadás óta a gyűlölet új dimenzióját találjuk meg a hazánkban.” Azt is írják: „Nem akarunk életmódot váltani csak azért, mert vendégeink vannak.” Egyébként Németországba 2015 óta 3 millió vendég érkezett. Azt is írja a Bild: „Sokan vannak a hazánkban, akik az életmódunk ellen harcolnak. Ezt nem fogadhatjuk el. Hogyha most megbotlunk, akkor el fogunk, el fognak bukni.”  mármint ők. Hosszú utat tettek meg mindenesetre a Willkommen-tábláktól.

Nem tudjuk, hogy Németországban hogyan fogják kezelni ezt a helyzetet, de azt tudjuk, hogy mi még elkerülhetjük azt az utat, amelyet azok az országok választottak, amelyek kinyitották kapuikat. Ennek az első lépése, hogy sokan és elegen mondjuk azt, amit már eddig is mondtunk, hogy nem akarunk bevándorlást, ne akarják ránk erőltetni! Erős határvédelmet akarunk!

És szeretnék felhozni egy harmadik témát is. Az Európai Bizottság egyik biztosa ma Kijevben tárgyal a teljes ukrán EU-tagságról és arról, hogy hogyan is adjon az Európai Unió, tehát a tagországok 50 milliárd eurót pluszban többek között fegyverekre, az eddigi több tíz milliárdon túl.

Minket az egész folyamat kerékkötőiként próbálnak beállítani. A gond csak az, hogy erről egyáltalán nem kérték ki az európai állampolgárok véleményét. Nem kérdezték meg őket arról, hogy vajon felvennéneke egy hadviselő országot. Nem kérdezték őket meg, hogy akarnake adóikkal finanszírozni egy háborút. Nem kérdezték őket meg, vajon mit szólnak ahhoz, hogy teljesen átalakulna az uniós támogatáspolitika, vagy nem kérdezték meg őket arról, hogy mit szólnak ahhoz, hogy az európai piacon is nagy számban megjelenik a génmódosított ukrán gabona.

Ők nem kérdezték meg, de mi megtesszük. Ezért is biztatunk mindenkit arra, hogy vegyen részt a konzultációban, és minden említett kérdésben mondja el véleményét. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage