DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! November 25e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Alkalom nyílik tehát a hazai helyzet rövid áttekintésére. Az ENSZ ajánlása alapján a kormányoknak, a különböző társadalmi kérdéseket felvállaló szervezeteknek ezen a napon figyelemfelkeltő akciókat, kampányokat kellene indítani. Ehhez képest hazánkban a fideszes politikai elit még mindig adós az isztambuli egyezmény ratifikálásával is.

Sajnálatos módon tragédiának kellett történnie ahhoz, hogy a kérdés figyelmet kapjon. Mindenki emlékszik a lúgos orvos esetére, aki maró folyadékkal öntötte le párját, Renner Erikát. Vagy az alezredes élettársára, Orosz Bernadettre, akit a felismerhetetlenségig vertek össze. Ez csak a jéghegy csúcsa, de ráirányítja a figyelmet a többi áldozatra is. Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek az áldozatok helyzetén segítenek.

Arányaiban a legtöbb bántalmazásra a párkapcsolatokon belül kerül sor, legtöbbször akkor, amikor ebből a kapcsolatból a bántalmazott megpróbál kilépni. A szociális rendszer intézményei csak átmeneti időre vagy még annyira sem nyújtanak segítséget az áldozatoknak. A mai napig nem került sor hosszú távú lakhatási stratégia kidolgozására. A helyzet orvoslását éppen az önök által megsarcolt önkormányzati rendszer jelenthetné. A krízislakás-hálózat megkönnyítené a bántalmazó közegben élők menekülését, életük újrakezdését, viszont akinek nincs gyermeke, annak még ideiglenes szállást is nagyon nehéz szervezni.

Számos bántalmazott nő elsőként azzal szembesül, hogy a rendőrségen nem veszik komolyan az ügyét, sőt még hibáztatják. A rendvédelmi dolgozók képzése hosszú ideje elmulasztott kötelezettségük. Szintén sokat segítene a helyzet előmozdításában egy önálló költségvetési alap, a megelőzés érdekében szakpszichológusok alkalmazása, a családon belüli erőszak elleni küzdelem iskolai tantervbe illesztése, a szociális dolgozók béremelése és a jelzőrendszer megerősítése is. Tovább nehezedik azoknak az áldozatoknak a helyzete, akik gyermekükkel együtt menekülnek. Elengedhetetlen az anyaotthonok kapacitásbővítése is.

Komoly nehézségek mutatkoznak a tartásdíjak behajtásával kapcsolatban is, sok bántalmazó éppen a pénzügyi kiszolgáltatottságot használja ki arra, hogy továbbra is rettegésben tartsa áldozatát. Sokkal komolyabb szankciókra van tehát szükség velük szemben. Visszatérő probléma a kényszerláthatás megszüntetése. A hatóságok számos gyermeket kényszerítenek arra, hogy akaratuk ellenére a külön élő szüleikkel tartsanak kapcsolatot. A nők és gyermekek ellenállásának oka legtöbbször a korábban elszenvedett apai bántalmazás. Amíg legalább erre nincs megoldás, nem tettünk meg mindent az erőszak visszaszorításáért.

Bizakodó vagyok, hogy államtitkár úr elmondja, miket tettek, mert igenis történtek előrelépések, de sajnos még nem elég. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage