DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A jelenleg hatályos büntető törvénykönyv, a 2012. évi C. törvény tartalmazza a kapcsolati erőszak büntetését, annak a 212/A. §-a bünteti a kapcsolati erőszakot. Tisztelt képviselő asszony, önök, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselői sem az új büntető törvénykönyvet nem szavazták meg, sem a kapcsolati erőszakra vonatkozó törvényt nem szavazták meg. Ez a 2013. évi LXXVIII. törvény volt.

Tehát mindenekelőtt azt kellene tisztáznunk, hogy ki mit tesz a kapcsolati erőszak áldozataiért. Az ellenzéki képviselők, közöttük főleg önök, a Magyar Szocialista Párt képviselői nem szavazták meg a kapcsolati erőszak büntetését.

(15.00)

Ez azt jelenti, hogy ha önökön múlt volna, akkor ma Magyarországon nem büntetnék a kapcsolati erőszakot.

De menjünk tovább, tisztelt Ház! 2015-ben a gyermekvédelmi törvénybe egy módosítás során bekerült a titkos menedékházak rendszere, amely védi a kapcsolati erőszak áldozatait. Tisztelt Ház, a Magyar Szocialista Párt képviselői nem szavazták meg ezt a törvényt. (Rétvári Bence: Hűha!)

A kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépést elősegítő nemzeti stratégiáról az Országgyűlés 2015-ben határozatot fogadott el. Ez részletesen felsorolja, hogy a kapcsolati erőszak ellen hogyan lép fel a magyar állam. Nos, tisztelt Ház, biztos már kitalálták, hogy a Magyar Szocialista Párt és képviselői nem fogadták el ezt az országgyűlési határozatot.

Tisztelt Ház! Természetesen nem csak és nem kizárólag jogszabályokkal kell küzdeni a kapcsolati erőszak áldozataiért, de önök nem tettek meg semmit, egy gombnyomást sem tettek azért, hogy a kapcsolati erőszak áldozatai védelemben, jogi védelemben részesüljenek.

Mit tett a kormány még ezenkívül? A kormány létrehozta a kríziskezelő ambulanciákat, az országos kríziskezelő és információs telefonszolgálatot, krízisközpontokat, titkos menedékházakat és úgynevezett félutas házakat. Hogy ezek milyen mértékben segítik az áldozatokat, szeretném önökkel tudatni, hogy a krízisközpontokból jelenleg húsz, az úgynevezett félutas házakból szintén húsz, titkos menedékházból nyolc, kríziskezelő ambulanciából pedig hét működik az országban.

2019-20-ban 4200 úgynevezett jelzőrendszeri tag volt  rendőrök, családsegítő munkát végző védőnők , akik részesültek képzésben azért, hogy időben fel tudják ismerni a kapcsolati erőszak jeleit, és azt korai észleléssel tudják a gyermekvédelmi jelzőrendszernek továbbítani.

Tisztelt Ház! 2023-ban a kormány 702 millió forintot biztosított a kapcsolati erőszak áldozatait segítő ellátórendszerre.

Tisztelt Képviselő Asszony! Úgy gondolom, hogy ezzel nem ért véget a munka, és természetesen további erőfeszítésekre van szükség a kapcsolati erőszak áldozatainak a megsegítésére, de arra kérem önöket, hogy amikor számonkérik a kormányon, hogy mit adott, mit segített a kapcsolati erőszak áldozatainak a kormány, akkor először nézzenek tükörbe. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage