SEBŐK ÉVA (Momentum): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt napokban több választói megkeresés is érkezett hozzám, először az orosházi kórházból, utána a gyulai kórházból, miszerint elbocsátások történnek ezekben az intézményekben. Elsősorban a létesítményüzemeltetésben dolgozó munkatársakat érintik ezek. Pici nyomozás után kiderült, hogy nem csupán Békés megyében, hanem az egész országban történik ez a leépítéshullám. Sok kérdés azonban nem tisztázott, így várom egyenes válaszát.

Igazake az elbocsátásokról szóló hírek? A leépítések csak Békés megyét, vagy más országrészeket is érintenek? Szeretném tudni, hogy megyénként és ellátási helyszínenként hány személynek küldtek olyan tájékoztatót, ami lényegében egy elbocsátó szép üzenet. Hány olyan dolgozót küldtek el, aki éppen nyugdíj előtt áll? Hány olyan dolgozót küldtek el, aki megváltozott munkaképességű? Adnake többet nekik, mint ami törvényileg minimum jár egy elbocsátás esetén? Mely szakszervezetekkel egyeztettek, és pontosan mit? Mikor és miről tájékoztatták őket? Egyáltalán fölmerülte önökben az, hogy ha már kiszervezik ezeket a feladatokat, akkor elvárják az átvevő cégtől, hogy ezeket az embereket tovább foglalkoztassa?

Megtaláltuk a közbeszerzési dokumentációt, amelyben a kiszervezéshez úgynevezett önként csatlakozó intézményekről beszélnek. De felmerül a kérdés, hogy mikor, milyen formában és mely intézmények lettek egyáltalán megkérdezve arról, hogy kívánnake a kiszervezéshez csatlakozni. Szeretném, ha őszintén elmondaná nekem, államtitkár úr, tényleg elvárjáke tőlünk azt, hogy 2023 Magyarországán elhiggyük, hogy bármely állami intézmény egy ilyen jellegű döntéshez önként fog csatlakozni, mert viccnek kicsit durva lenne, ha ezt komolyan elvárnák tőlünk.

A Közbeszerzési Értesítőből egyébként az is kiderül, hogy a létesítményüzemeltetési feladatokat az állampártba mélyen beágyazott, a Habony-Rogán-érdekkörhöz ezer szállal kötődő B+N Referencia Zrt. veszi át. Egészen felfoghatatlan összegű maga a közbeszerzés: 400 milliárd forint.

Kíváncsi lennék a véleményükre: nem gondoljáke, hogy az ország közel összes egészségügyi intézménye létesítményének az üzemeltetését magánkézbe adni, kiszervezni nem csupán egy gazdasági kérdés, hanem egy biztonsági kérdés? Nem gondoljáke azt, hogy tisztességes kormány nem lett volna hajlandó ezt az egész ügyet így kezelni, fű alatt? Sőt, egy tisztességes kormány egy, a magyar emberek biztonsága szempontjából ennyire kritikus kérdést soha nem lett volna hajlandó állami kézből kiadni.

Kérdezem, hogy miért kockáztatják a magyar emberek biztonságát. Köszönöm a válaszát. (Taps a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage