JÁMBOR ANDRÁS IMRE (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Kedves Képviselőtársaim! Körülbelül két évvel azután vagyunk, hogy a Völner-Schadl-ügy kapcsán, a végrehajtói maffia ügye kapcsán először kattantak a bilincsek. És még mindig tart ez a per, amit én nagyon nehezen tudok másfajta módon jellemezni, mint hogy egy kirakatper. Erre két okom van. Egyrészt az, hogy a nyomozati anyagokban megjelenő eseteket, amelyek politikai szálakkal rendelkeznek, a nyomozó hatóság nem vizsgálta ki, illetve a két évből megállapítható, hogy nem is vitte végig a lehetséges nyomozati időt itt a nyomozó hatóság. (Rétvári Bence: Túl gyorsan nyomoz a hatóság, hát ez is baj?)

A másik része  biztos egyéni győztes képviselőtársaim is találkoznak ezzel , hogy azóta is, mióta ezek az ügyek kibuktak, számtalan állampolgár jön végrehajtással kapcsolatos ügyekkel hozzánk, egyéni képviselőkhöz, szerintem fideszes képviselőkhöz is, nem fideszes képviselőkhöz is. Ezekből az ügyekből elég jól látszik, hogy nincsenek megoldva azok az igazságtalanságok és törvénytelenségek, amelyek egyébként a jéghegy csúcsaként robbantak ki a Völner-Schadl-ügy kapcsán.

A végrehajtás helyzete egyébként egy népszuverenitási kérdés is, ha most ebben a szuverenitás kérdését nézzük, mert ’94-ben privatizálták a végrehajtás rendszerét, és ezzel a privatizációval létrejött egy olyan tőkéscsoport szép lassan, ami meggazdagodott, és lehetősége lett arra, hogy érdemben befolyásolja a törvénykezést az elmúlt harminc évben. Itt egy olyan helyzet van, amiben szemben állnak egymással jogi, politikai, gazdasági tőkével rendelkező emberek és olyan emberek, akik egyébként ezekkel a lehetőségekkel nem rendelkeznek, általában ők a végrehajtási eljárások vesztesei.

Mi ezért Berki Sándor képviselőtársammal már tízszer különböző módokon benyújtottuk azt, hogy induljon el egy törvénykezés a végrehajtás kapcsán, induljon el egy olyan rendszer, amelyben átnézzük a végrehajtási törvényt, hiszen tudjuk a nyomozati iratokból, hogy a vádlottak padján ülő emberek azok, akik diktálták a jelenlegi végrehajtási törvényt. Ezért a héten be is fogunk nyújtani egy végrehajtásitörvény-tervezetet.

Az lenne a kérdésem államtitkár úrhoz, a kormány támogatjae, hogy tárgysorba vegyük ezt a végrehajtási tervezetet. Támogatjae, hogy államosítsuk vissza a végrehajtást, hogy a végrehajtási rendszerben ne a profit határozza meg a végrehajtás rendszerét, be legyenek hajtva az adósságok, de az adósokat is valamilyen módon próbáljuk kiszedni azokból az adósságcsapdákból, amibe például bekerültek?

Támogatjae a kormány, hogy egy adósságrendezési szolgáltatás létre legyen hozva? A fizetési levonások rendszerének átalakítását támogatjae úgy a kormány, hogy ne adósrabszolgaság jöjjön létre? Az elsétálás jogát támogatjae a kormány, hogy ne egy olyan rendszer jöjjön létre, amiben, ha valaki a többszörösét visszafizette már a tartozásának, elárverezték a házát, akkor is élete végéig kell fizetnie?

Tehát összességében az a kérdésem, hogy támogatjae a kormány azt, hogy legalább vitatkozzunk erről, tárgysorozatba veszike majd ezt a végrehajtási törvényt. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage