KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A hazai víziközmű-hálózat az elmúlt évtizedek elégtelen kormányzati intézkedéseinek következtében az összeomlás szélére sodródott. A szolgáltatók rendkívül nehéz gazdasági helyzetben vannak, ezt súlyosbítja az ágazatot terhelő különadó, a szakemberhiány, valamint az, hogy az ágazaton belüli forráshiány a legoptimistább szakértői becslések alapján is 3000 milliárd forint.

Az elmúlt években a csőtörések, meghibásodások száma megduplázódott, ma pedig ott tartunk, hogy országosan 20 százalék alá csökkent a megfelelő minősítésű vízrendszerek aránya, a megtermelt ivóvíz negyede pedig felhasználás nélkül elfolyik a rossz állapotban lévő csőhálózat miatt. A helyzet súlyosságát mutatja az is, hogy szinte naponta jelennek meg olyan hírek, amelyek egy adott településen tapasztalható súlyos, vízminőséggel kapcsolatos problémáról szólnak.

Szigetvár nyugati részében több mint 17 hónapja ihatatlan az ivóvíz, az érintett lakosok azóta lajtos kocsiból hordják haza a vizet. Többszöri próbálkozás ellenére az esettel kapcsolatban sem a területért felelős államtitkár, sem a térség kormánypárti országgyűlési képviselője nem ad tájékoztatást. De hasonlóan szomorú példa, amit Berettyóújfaluban vagy éppen Szeghalmon láthatunk, ahol szintén elszíneződött, büdös, emberi fogyasztásra alkalmatlan ivóvízről számoltak be a helyi lakosok több alkalommal.

A közelmúltban mi az LMP részéről megkereséssel fordultunk a megyei jogú városok, valamint az önkormányzati szövetségek vezetőihez, és arra kértük őket, hogy közösen lépjünk fel az ágazat problémáinak kezelése érdekében. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének válaszleveléből megtudhattuk, hogy a TÖOSZ évek óta rendszeresen jelzi a döntéshozók felé, hogy súlyos nehézségekkel és forráshiánnyal küzd az ágazat, továbbá egy évi 60 milliárdos alap létrehozását is kezdeményezték, amelyből a rekonstrukciós munkálatok elvégzését lehetne finanszírozni. Javasolták azt is, hogy az állam kompenzálja az önkormányzati tulajdonú társaságok veszteségeit, valamint azt, hogy az önkormányzati tulajdonú víziközmű-társulások maradjanak önkormányzati tulajdonban, amit azzal indokoltak, idézem: „Javaslatunk indoka, hogy a víz alapvető élelmiszer, amelyhez való hozzájutást nem szabad veszélyeztetni.”

A magunk részéről az alábbi kérdéseket tettük fel Lantos Csaba miniszter úrnak. Mikor tesznek érdemi lépéseket az ágazat rendbetétele érdekében? V. Németh államtitkár úr a közelmúltban többször is az ágazat aranykoráról beszélt  pontosan mit jelent ez az aranykor a súlyos helyzet tükrében? Mik a részletei annak a nagyszabású rekonstrukciós programnak, amin a kormány dolgozik? S hadd tegyek fel még egy extra kérdést is, mivel a víz kérdése, a vízválság nagyban összefügg a klímaválság kérdésével, és ezen a héten tartják Dubajban a klímacsúcsot. A magyar kormány részéről ki vesz részt ezen a klímacsúcson? Lantos Csaba államtitkár úr vagy Koncz Zsófia államtitkár asszony ott lesze Dubajban? Mit teszünk a klímaválság, a vízválság ellen? Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage