DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az Igazságügyi Minisztérium teljes egészében egyetért a köztársasági elnökkel, aki úgy fogalmazott, hogy a bírósági eljárások észszerűtlen elhúzódása elfogadhatatlan és sérti az emberek igazságérzetét. Úgy gondolom, hogy nemcsak az Igazságügyi Minisztérium, hanem a kormány nevében is mondhatom, hogy az eljárások elhúzódása valóban elfogadhatatlan.

Úgy folytatja a köztársasági elnök, hogy felhívja a jogalkotó és jogalkalmazó szerveket, hogy tegyenek lépéseket a bírósági döntéshozatal felgyorsítása érdekében.

Utána pedig képviselő úr hivatkozott két ügyre vagy két ügycsoportra, amelyekben nincs okom arra, hogy védjem a bíróságokat, nem tudom védeni ezekben az ügyekben. Valóban, akár az úgynevezett Hunnia-ügyben több mint 13 évig tartó eljárás, akár az úgynevezett tanárperekben a jelenleg folyamatban lévő eljárás olyan elhúzódást mutat, olyan időbeli elhúzódást mutat, ami valószínűleg egy észszerűtlen eljárást, észszerűtlen időben való döntést eredményez. És hogy ennek miért van jelentősége? Azért van jelentősége, tisztelt Ház, mert Magyarország Alaptörvénye kimondja, annak is a XXVIII. cikk (1) bekezdése, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene emelt bármely vádat vagy valamely perben a jogait és kötelezettségeit törvény által felállított független és pártatlan bíróság, tisztességes és nyilvános tárgyaláson, észszerű határidőn belül bírálja el.

Sajnos a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság gyakorlatából tudjuk, hogy négy éven vagy öt éven túl már mindenképpen kártérítést fizet az a tagállam, amelyik nem tudja megmagyarázni, hogy miért húzódnak el ennyire az ügyei. Magyarország az elmúlt öt évben 6 milliárd forintot fizetett ki a saját állampolgárainak a bírósági eljárások elhúzódása miatt. Csak 2022-ben 3,3 millió eurót fizetett Magyarország a büntetésekre.

Ehhez képest nyilván csak kicsit örülünk annak, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke évről évre egy javuló tendenciáról számol be, de az Országgyűlés előtt fekvő beszámolójából is az derül ki, hogy a 2022. év végére 4315 ügy maradt befejezetlen ezekből az elhúzódó kategóriákból.

Tehát, tisztelt Ház, itt le kell szögeznünk, hogy az Országgyűlés a maga részéről a kormány javaslatára megtett mindent, hogy a bíróságok megfelelően tudjanak dolgozni, hiszen az Országgyűlés elfogadott eljárásgyorsító törvényeket, elfogadtuk a büntető- és a polgári eljárás gyorsítására szánt törvényeket. Ennek megfelelően, ha javulás mutatkozik a bírósági eljárások időszerűségében, ezek valószínűleg a törvénymódosítások következtében adódtak elő.

De az sajnos senkit nem nyugtat meg, hogy az egyszerű ügyek befejeződnek, a kissé bonyolultabb ügyek pedig évekig húzódnak. Azt hiszem, hogy ezt nem lehet tovább tétlenül nézni. Viszont itt már a bíróságon belüli munkaszervezési problémákról van szó, tehát az Igazságügyi Minisztérium két miniszteri biztossal három bizottságban vizsgálja a bírósági joggyakorlatot, és jövőre, a jövő év első felében abban a helyzetben leszünk, hogy javaslatot tudunk tenni, intézkedési terveket tudunk hozni arra, hogy hogyan gyorsuljanak fel a bírósági eljárások. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage