VAJDA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, kedves elnök úr! És akkor, kedves Virág Barnabás alelnök úr! Az elmúlt napokban hihetetlen eseményeknek lehettünk tanúi, mert túlzás nélkül mondhatom, hiszen kiderült, hogy most már mindenki ért a monetáris politikához, és fontosnak is érzi, hogy a véleménye a sajtóban is megjelenjen.

De miről is van szó? Hát, arról, hogy a Monetáris Tanács döntése értelmében múlt hét szerdától az alapkamat mértéke 11,5 százalékra változott. Na most, egyes „szakértők” szerint ugyanakkor ez súlyos bűn, sőt egyenesen hiba. Olyan kifejezésekkel is éltek, mint hogy az MNB csőlátású, vagy hogy a jegybank miatt a következő tíz évünket elrontottuk, magasabb kamatozással és díjazásokkal kell törleszteni a kötvényeinket. Ezek komoly vádak, ezért arra kérem alelnök urat, hogy segítsen tisztázni a helyzetet.

Először is, szeretném megkérdezni öntől, hogy igaza vane Parragh Lászlónak, ugye, annak a csempevállalkozóból lett iparkamarai elnöknek, aki előszeretettel képviseli az éppen aktuális kormányzati véleményt. Mi alapján tudja ön szerint minősíteni, ráadásul ennyire hevesen a magyar monetáris politikát? Hihetünke Parragh Lászlónak? Ön szerint vane igazság abban, hogy megszűntek a kormányzat és az MNB közötti egyeztetések? Vane igazság abban, hogy ha három-négy éves időtávban vizsgáljuk a jegybanki döntéseket, akkor 4000-6000 milliárd forint között van a jegybank miatti többletteher?

Jómagam is próbáltam egy kicsit nyomozómunkát végezni: elolvastam az önök elemzését, amit a kollégáik írtak, nem ez a Ryanair-vezér által Nagy Márton miniszter úrnak ajánlgatott könyv, de mindenesetre az ő narratívájuk, hogy a brutális kamatokért és a magas inflációért és a recesszióért az MNB és annak vezetése lenne a felelős. Alelnök úr, arra kérem, adjon választ a felmerült kritikákra, sőt a parraghi vádakra, és adjon választ az Országgyűlésnek: valósake és szakmaiake a jegybankot ért vádak, avagy ki a felelős Magyarország nehéz pénzügyi helyzetéért? Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage