VIRÁG BARNABÁS, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselő Úr! Először is köszönöm a korrekciót itt a név kapcsán. Nagyon röviden válaszolva a kérdésére, én azt gondolom, hogy abban a közegben, amiben most a világ működik, a vita általában egy hasznos dolog, azt gondolom, egy olyan helyzetben vagyunk, amikor százévente egyszer látott eseményekkel kell a világ gazdaságpolitikusainak megküzdeni. Biztos vagyok benne, hogy ebben a vitában mindenki abban érdekelt, hogy a magyar gazdaság növekedési pályája a következő években, következő évtizedekben minél kedvezőbb képet mutasson.

Mit ért el a magyar gazdaságpolitika az elmúlt egy évben? Én azt gondolom, hogy e tekintetben talán a legfontosabb vizsgált mutató az infláció, ön is érintette, a másik ilyen mutató pedig a folyó fizetési mérleg pozíciója a gazdaságnak. Ugye, a magyar gazdaságtörténetben azt láttuk, hogy amikor a folyó fizetési pozíciónk 7 százalék fölötti hiányt mutat, abban az esetben súlyos helyzet áll elő, jellemzően IMF-segítséggel tudtuk csak kezelni.

Ezzel szemben most önerőből kezeltük a helyzetet, kemény, kihívásokkal teli lépésekkel, ugye, ez volt az MNB részéről az, hogy öt hónapig fizettük Magyarország energiaszámláját a devizatartalékból, és persze közben a kamatszint 18 százalékra emelkedett, ami ahhoz volt szükséges, hogy az ország finanszírozhatóságát fenntartsuk. Azt gondolom, ezek a lépések az idei évben beértek, a kormány, a Gazdasági Versenyhivatal és a jegybank lépései közösen jelentősen csökkentik az inflációt, év elején 25,7 százalék volt, az októberi adat 9,9, én azt gondolom, a decemberi adat már 7 százalék alatt lesz, és a jövő év elején pedig olyan adatokat fogunk látni, ami már a régióban is abszolút a régiós mezőnybe kerül.

2023 tanulsága az, hogy a magas infláció megeszi a jövedelmek vásárlóértékét, csökkenti a megtakarítások reálértékét, csökkenti a fogyasztást, és rontja a költségvetés helyzetét. Ebből következik, hogy a jegybank álláspontja egyértelmű: az inflációt kell tovább csökkenteni, és ezen keresztül elérni azt, hogy a bérek vásárlóértéke 2024-ben minél magasabb legyen. Köszönöm szépen.

(16.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage