VIRÁG BARNABÁS, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A viták hasznosak abban az esetben, ha tényeken alapulnak, és tényszerű állításokon alapulnak. Úgyhogy szeretnék nagyon röviden reagálni néhány olyan állításra, amik az elmúlt napokban napvilágot láttak.

Tehát a kamatkiadások növekménye: miért növekednek a kamatkiadások Magyarországon? Azt gondolom, nagyon egyszerűen, meg kell nézni, hogy hogyan néz ki a kamatkiadások szerkezete. Az államadósságnak körülbelül egynegyedét devizából finanszírozzuk, ehhez semmi köze nincs a jegybank kamatpolitikájának, közvetlenül az árfolyamon keresztül van, de ott még csökkentette is az államadósság mértékét. A hosszú kamatokból vagy hosszú állampapírokból finanszírozott rész 50 százalék, és a jegybanki alapkamathoz kötődő rész 13 százalék. Tehát ebből is érezhető, hogy nem a jegybanki alapkamat emelése miatt emelkedik meg a magyar költségvetés kamatkiadása. Az idei évben 1170 milliárd forinttal emelkedik a kamatkiadás a magyar költségvetés esetében. Ennek fele az inflációhoz közvetlenül kapcsolódó kamatkiadás, tehát az inflációnövekmény az, ami a kamatkiadást okozza.

Még egyszer, a jegybank álláspontja világos: az inflációt kell tartósan letörni. Ha az inflációt tartósan letörjük, a jövedelmek vásárlóértéke jelentősen emelkedik, és a költségvetés kamatkiadása is majd folyamatosan csökkenni fog. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage