TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, házelnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Ezen a héten a naptár szerint is beköszönt a tél, és már most repkednek a mínuszok, s ahogy évek óta megszokhatták, ilyenkor az Országgyűlés előtt van a Párbeszéd-Zöldek határozati javaslata a tömeges kihűléses halálozások megelőzéséről. Évről évre benyújtjuk ezt, hogy talán ahogy jön a hideg, észbe kapnak a kormánypártok képviselői, és támogatják azt a 13 pontba szedett megoldást, amely felelős szociálpolitikát csinálna, és azt a több száz megelőzhető halálesetet végre valóban meg is próbálná megelőzni, amit évről évre el kell könyvelnünk minden télen.

(16.50)

De sajnos önöktől azt látjuk, hogy a fülük botját sem mozgatják erre a problémára, pedig ez a harmadik leggyakoribb balesetihalál-ok, csak közúti balesetben, illetve esésekben halnak meg ennél többen a KSH szerint, és önök mégis folyamatosan hárítják az ezzel kapcsolatos tennivalókat, semmilyen érdemi előrelépés nincsen ez ügyben.

Tudom, hogy az államtitkár úr majd arról fog beszélni, hogy mit tesznek a hajléktalanellátásban, ezért szeretném jelezni, hogy ez elsősorban nem a hajléktalansággal összefüggő probléma, hiszen az esetek nagyjából kétharmadában az emberek a saját fűtetlen otthonukban fagynak meg. Ez a legszélsőségesebb példája az energiaszegénységnek, ez a legsúlyosabb esete a lakhatási szegénységnek, ez az önök szociálpolitikájának a csődje.

Államtitkár úr, az a kérdésem, hogy végre idén télen megfogadjáke a Párbeszéd-Zöldek javaslatát, próbálnake tenni érdemi lépéseket a tömeges kihűléses halálesetek megelőzéséért, vagy továbbra is azt a struccpolitikát folytatják, ami évről évre magyar emberéletek százaiba kerül. Kíváncsian várom válaszát. (Kálmán Olga tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage