DR. APÁTI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterhelyettes Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Gáz, vagyis komoly gond van a gáz- és áramár számlázása körül. A történet ott kezdődik, hogy kicentizték, de leginkább rendkívül alulszámolták gáz esetében az 1729 köbméteres, áram esetében pedig a 2523 kilowattórás éves mennyiséget, a valóságban a legtöbb magyar háztartás ettől többet vagy lényegesen többet fogyaszt.

Aztán: megtorló jellegű az átlagfogyasztás feletti, úgynevezett piaci ár összege, ami gáz esetében 747 forint köbméterenként  azért a 2 euró körüli köbméterár finoman szólva sincs összhangban a magyar háztartások többségének lehetőségeivel , de a villany esetében is a 70 forintos kilowattóránkénti ár nagy túlzásokkal, mikor Paks körülbelül 11-12 forintért termeli meg.

De az igazi problémák, tisztelt miniszterhelyettes asszony, akkor jönnek, amikor az átlag választópolgár vagy akár egy matematikus vagy egy villamosmérnök megpróbál eligazodni azzal kapcsolatban, hogy miért is annyi a gáz- vagy a villanyszámla összege, amennyi. Gáz esetében jelleggörbe-számítást alkalmaznak, egy nehezen elérhető internetes felületen közzéteszik az év naptári hónapjaira lebontott mennyiséget, amely egyébként a nyári hónapokban olyan alacsony, hogy az a melegvíz-készítéshez sem elegendő, tehát ott pillanatokon belül elérik a 747 forintos köbméterárú gázt az átlagfogyasztók vagy még az átlag alatt fogyasztók is; a villany esetében pedig az a helyzet, hogy soha, a 2523 kilowattórás mennyiségig soha az életben nem jön ki a 36 forintos ár, a 44 forinttól az 55 forinton, a 65 forinton át mindennel lehet találkozni a kedvezményes mennyiségen belül is, de 36 forintos árral véletlenül sem.

(17.00)

Azt szeretném nagyon egyszerűen megkérdezni öntől, tisztelt miniszterhelyettes asszony, hogy miért nem lehet 2023-ban egy olyan informatikai rendszert kialakítani, amelynek segítségével követhető és könnyen ellenőrizhető a villany- és a gázszámla összege. Mi akadályozza ezt meg? Várom egyértelmű és mellébeszélésektől mentes válaszát. Köszönöm. (Taps a Mi Hazánk képviselői részéről.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage