DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is, egy tárgyi tévedést szeretnék azonnal rendbe tenni, mert Magyarországon az elmúlt rezsiévben áram esetében a fogyasztási helyek 79, gáz esetében pedig a 86 százaléka maradt a védett sávhatár alatt. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos mérték, és az a helyzet, hogy mi 2013 óta azon dolgozunk, miután eleve létrehoztuk a rezsicsökkentés intézményét, hogy fenn tudjuk tartani azt.

Még néhány érdekességet szeretnék elmondani. Nem mi mondjuk, hanem az Eurostat mondja azt, hogy Magyarországon a legalacsonyabb a gáz és az áram ára. A hollandok a gázért hétszer, az áramért négyszer többet fizettek, az uniós átlagár a hazaihoz képest villamos energiában két és félszer, földgázban három és félszer volt magasabb. Gázáremelkedésben egyébként Lettország, Románia és Ausztria az éllovasok, náluk több mint kétszeresére nőtt. Hazánkban ilyen 2010 előtt volt, amikor a baloldali kormányok kétszeresére emelték az áram és háromszorosára a gáz árát.

Hadd hívjam fel a figyelmét az Európai Bizottság nemrég közzétett őszi gazdasági előrejelzésére, amely szerint az Európai Unióban fennáll az energiaellátási zavarok kockázata, és ezek jelentős hatással lehetnek az energiaárakra, a globális termelésre és az árak általános szintjére egyaránt. Mi, magyarok viszont nyugodtabbak lehetünk, hiszen felkészültünk a télre, a hazai tárolókban jelenleg 6,5 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre, ez az egész éves gázigény mintegy kétharmadát fedezi. Azt elmondanám, hogy ezek a most nagy biztonságot adó tárolók azok, amelyeket a baloldali kormányok eladtak külföldi kézbe, majd amikor mi visszavásároltuk őket, ezt követően még fel is jelentettek minket.

Úgyhogy, azt gondolom, az egy nagyon fontos dolog, hogy most így tudjuk gyakorlatilag megkezdeni a fűtési szezont, és kérjük, hogy ebben képviselő úr is támogasson minket. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage