DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Sajnálom, hogy a lehetséges felszólalási stílusok közül a mai napon a lenéző cinizmust választotta kísérőként. Annak mindenesetre van hagyománya, hogy a DK-s csapat máshová küldené a magyarokat. Most minket küldenének Brüsszelbe, ha jól értem, pár évvel ezelőtt pedig a vállalkozásokat, az egyet nem értő vállalkozásoknak üzenték meg, hogy el lehet innen menni. Aztán a magyarok mondták meg, hogy a DK hova menjen, árnyékkormányba, és azóta is ott vannak.

Ön nagyon szándékosan félremagyarázza azt, hogy miért is foglalkozunk Brüsszellel. Nem az egyébként gazdag hagyományú város van a viták középpontjában, hanem a rossz döntések az uniós intézményekben, egy olyan politika, amely kivenné a legfontosabb döntések jogát a magyarok kezéből, és ha megtennék, akkor ez sok száz milliárddal szűkítené a gazdaság mozgásterét és gyengítené a biztonságunkat is.

Ön azt mondta, hogy egyetlenegy kérdést nem talált, amely érintené a magyarok életét. Ha nem keresi vagy nem akar ilyet találni, akkor nem is fogja megtalálni. Először is, eltörölnék az extraprofitadókat. Ez sok milliárddal, sok tíz vagy adott esetben sok száz milliárddal is szűkítheti a gazdasági mozgásterünket. Eltörölnék a rezsitámogatást. Tudom, hogy önök ezt nem támogatják, mert az úgynevezett piacra bízták az árakat; lett is belőle háromszoros áramár-emelkedés. (Kálmán Olga: Most meg 400-szoros!) Azt azért hozzáteszem, hogy a pártelnökük azért kapott támogatást az elprivatizált cégéhez, az kedvezményesen kapott áramot. Aztán az Európai Bizottság felvenné Ukrajnát teljes jogú tagként, anélkül, hogy bárkit megkérdeztek volna arról, hogy mit gondol erről. Hát, mi megtesszük, és ez azért is fontos, mert alapjaiban felülírná az uniós támogatási rendszereket, arról nem is beszélve, hogy egy hadviselő országról van szó. (Kálmán Olga: Egy megtámadott országról!)

És hogy ki megy hová, arról minden esetben a magyarok döntenek, és nem önök. Ezt legutóbb is megtették, ezért hívják a kormányukat árnyékkormánynak. Maradjon is így! Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage