DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Elnök Úr! Kedves Kollegák! A minimálbér és a garantált bérminimum decemberi emelése miatt számos juttatás összege megváltozik, melyeket a törvény a minimálbér hatályos összegéhez köt, többek között emelkedik a gyermekek otthongondozási díja is. Ezt a minimálbér összegével azonos ellátást azok kapják, akik a tartósan vagy súlyosan beteg, fogyatékos gyermeküket  a gyermek életkorától függően  ápolják.

Ugyanakkor a sima ápolási díj, melynek összege töredéke az előbbieknek, nem változik csak januártól, akkor is csak 6 százalékkal. Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személyek otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulásként van meghatározva a törvényben, de értelemszerűen idetartoznak például a szüleiket ápolók. Számtalanszor jeleztük, hogy mennyire igazságtalannak tartjuk azt, hogy a gondozó és a gondozott közötti rokoni kapcsolatban megkülönböztetik a juttatás összegét, ami akár ötszörös is lehet.

Most decembertől a gyod 266 800 forintra emelkedik, miközben az alapösszegű ápolási díj decemberben is csak 45 665 forint marad, de januártól is csak 48 405 forint lesz. Nem véletlen, hogy a civilek is folyamatosan küzdenek, már közel 22 ezren aláírták azt a petíciót, amit azért indítottak civil szervezetek, hogy ne csak a gyermeküket ápolók kaphassanak legalább minimálbért; ez közel 30 ezer ellátottat és még egyszer ennyi gondozottat jelent.

Miközben a rendszer eleve igazságtalan, aközben tovább súlyosbítják a helyzetet azzal, hogy semmibe veszik a legalább olyan nehéz anyagi körülmények között élő, ápolási díjban részesülőket és az általuk ápoltakat is. Mintha nekik nem lenne ugyanolyan drága az élelmiszer, a fűtés, a gyógyszer, mintha nekik nem csökkentette volna az ellátásuk értékét az éves szinten közel 20 százalékos infláció. Tegyük hozzá, hogy a többi szociális ellátásban részesülőre ugyanúgy nem gondoltak.

Mindezek miatt tisztelettel kérdezem: miért nem emelik az ápolási díjat is már decembertől, ha a gyermekek otthongondozási díja is emelkedik, és miért nem kompenzálják év végén a szociális ellátásban részesülőket is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ahogyan a nyugdíjasokat is? (Az elnök felé:) Köszönöm, hogy extrát engedett. Várom a válaszát, miniszterhelyettes úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage