DR. VEJKEY IMRE (KDNP), az Igazságügyi Bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Kozma Ákos Ombudsman Úr! Tisztelt Szalayné Sándor Erzsébet Ombudsman-helyettes Asszony!  aki a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét is ellátja. Tisztelt Bándi Gyula Professzor Úr!  aki a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét látja el ombudsmanhelyettesként.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága mint feladat- és hatáskör szerint illetékes bizottság az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2022. évi tevékenységéről szóló beszámolót 2023. május 16-ai ülésén megtárgyalta, és azt elfogadásra alkalmasnak találta.

A bizottság a beszámoló megtárgyalása során vizsgálta az alapvető jogok biztosáról szóló törvény 40. § (2) bekezdésében foglalt követelmények teljesítését, és azokat megfelelőnek találta. Az Alaptörvény 30. cikke kimondja, hogy az alapvető jogok biztosa alapvédelmi tevékenységet lát el, eljárást bárki kezdeményezhet. Ezen túl meghatározza a biztos alapvető jogosítványait, miszerint az alapvető jogokkal kapcsolatban tudomására jutott visszásságokat kivizsgálja vagy kivizsgáltatja. Orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményez.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A bizottság megállapította, hogy a beszámoló az eddigi magas szakmai színvonalon, a szabályoknak megfelelően és kellő részletességgel mutatja be az alapvető jogok biztosának alapjogvédelmi tevékenységét, a gyermekek jogainak, a jövő nemzedékek érdekeinek, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak, valamint a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok, különös tekintettel a fogyatékossággal élő személyek jogainak védelme érdekében kifejtett tevékenységét.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A szokásoknak megfelelően röviden, számokban is összefoglalnék néhány adatot. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához mindösszesen 5740 ügy érkezett, melynek több mint fele elektronikus úton került benyújtásra, mely híven mutatja az online ügyintézés folyamatos térnyerését az alapjogvédelem területén is. A beadványok legnagyobb hányada továbbra is Budapesten került benyújtásra, de láthatóan emelkedett a vidéki indítványok száma is.

A bizottság elismeréssel adózott az alapvető jogok biztosának és valamennyi munkatársának azon munkája iránt, melyet a háború sújtotta Ukrajnából menekülők megsegítése és emberi jogainak védelme érdekében tettek a magyar-ukrán határnál, majd a budapesti BOK Csarnokban felállított információs pontokon. Ezúton is köszönjük szépen.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ezen súlyos helyzetben felmerülő emberi jogi panaszok, ügyek rendezése is alátámasztja azt az erősödő állampolgári igényt, hogy a biztos területi irodáinak munkatársain keresztül személyesen is elérhető legyen az egész ország területén.

A bizottság üdvözölte az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos tevékenység magas színvonalú ellátását, különös tekintettel az egészségügy területén a fogyatékossággal összefüggő ügyekben.

Az állampolgárok bizalmát fejezi ki a rendőri intézkedésekkel szembeni, az alapvető jogok biztosához érkezett panaszok számának emelkedése, amelyek elintézése során tett megállapításokat az érintett rendőri szervezetek döntő részben elfogadták.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A bizottság azt is üdvözli, hogy az alapvető jogok biztosa által megfogalmazott ajánlások több mint háromnegyedét a vizsgált szervek elfogadták, ami az általa ellátott alapjogvédelem hatékonyságát és egyre növekvő erejét mutatja.

A tárgyalt évben is számos esetben, konkrétan 31 esetben kérték fel a biztost jogszabály véleményezésére. Ezen túlmenően a biztos és helyettesei számos jogalkotási javaslatot fogalmaztak meg olyan kérdésekben, mint a kirendelt gyermekvédelmi gyám elérhetőségének megjelölése, a titkos menedékházban lévő gyermek és távol levő szülője közötti kapcsolattartás vagy a vízközművekre, a vízszolgáltatásra vagy a közterületi pórázhasználatra vonatkozó szabályozás kérdése.

A bizottság elismeréssel adózott a biztosnak a rokkantsági ellátásban részesülők munkajogi védelme érdekében tett intézkedéseiért, amelynek eredményeként jelentős jogszabály-módosítás is született.

(18.50)

A bizottsági ülésen a képviselők a fogyatékossággal élő személyek jogaival, a sérülékeny kisebbségek védelmével, a gyermekotthonok felújításával, valamint a történelmi aszály miatti vízkészlet kezelésével kapcsolatban fogalmazták meg véleményüket, és tették fel kérdéseiket a biztoshoz és helyetteseihez.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A bizottság ülésén is szóba került, valamint az írásos beszámoló is kitér a hivatal nemzetközi vonatkozású tevékenységére. A biztos a háborús veszélyhelyzet okozta fokozott feladatai mellett is megtalálta azokat a fórumokat, amelyekkel nemzeti emberi jogi intézményként folyamatos együttműködést tudott kialakítani az ENSZ-szel, illetve annak szerveivel. Az alapvető jogok biztosa aktívan közreműködő tagja az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága mellett működő nemzeti emberi jogi intézmények globális szövetségének, valamint a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Európai Hálózatának is. A magyar biztos kiváló munkakapcsolatot ápol az Európa Tanáccsal és az Európai Unió Alapjogi Ügynökségével az emberi jogok védelme tekintetében.

Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottság megköszönte és ezúton is megköszöni az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek a Covid-válság, valamint az ukrajnai háború okozta rendkívüli helyzetben végzett példamutató erőfeszítéseiket, és támogatja a beszámoló elfogadását. A jelen beszámoló teljes mértékben megfelel a törvényben előírt követelményeknek, ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy az Igazságügyi Bizottsághoz hasonlóan támogassák önök is annak elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage