DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy dologról még föltétlen kellene beszélni az ombudsmani beszámolóval kapcsolatban, mégpedig a tavalyi évnek a rendkívüli meleg időjárásáról, azzal, hogy a lehető legaszályosabb és legmelegebb év volt, ami a mai életünkben nyomon követhető volt. Ez nemcsak a lehullott csapadék mennyiségében, amit mindenki láthatott a folyók rendkívül alacsony vízszintjében, de a rendkívüli meleg napok számában is nagyon erős volt.

Mindannyiunk számára érzékelhető volt a hazai vízkészletek megcsappanása, és különösen fájdalmas volt a felszín alatti vizek  amelyek számunkra a legfontosabbak, hisz az ivóvízkészletünket határozzák meg  veszélyeztetése. Jól példázza ezt, hogy egyes területeken, egyes települések esetében vízkészlet-korlátozást, vízfogyasztási korlátozást is életbe kellett léptetni. Többek között erre utalt világviszonylatban is a tavalyi víz világnapja alkalmából az ENSZ által megfogalmazott jelmondat is: láthatóvá tenni a láthatatlant, azaz pontosan azokat a vízkészleteket, amelyek a föld alatt helyezkednek el. Ez az Alaptörvény P) cikkével összhangban kimondja, hogy közös örökségünknek, így a vízkészletnek a védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése közös feladatunk, ez célként fogalmazza meg, hogy mindennapi gondolkozásunk részévé váljon a tiszta, iható, mindenki számára elérhető víz.

A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettesre e téren külön feladat hárult és hárul, hiszen mindennap az ombudsmani munkához képest talán az ő esetében a leghangsúlyosabb a stratégia jellegű, inkább javaslattevő szerep. Ennek szellemében a vízvédelem kérdését a középpontba állítva, munkatársaival vizsgálta és véleményezte Magyarország elkövetkezendő évekre érvényes közös agrárpolitikájának stratégiáját is a 2023-tól ’27-ig terjedő időszak vonatkozásában. A fő cél ez esetben, hogy a táji adottságokhoz alkalmazkodva a táji diverzitást fenntartó és javító mezőgazdasági gyakorlatok támogatása legyen az elsődleges, és csak ezt követően célszerű az öntözött területeknek a növelése. A klímaváltozással kapcsolatos előrejelzések túlnyomó többsége szerint nem is annyira a csapadékmennyiség csökkenése, sokkal inkább annak extrém eloszlása és az azzal járó hatásmechanizmus fog majd problémát okozni. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az aszály okozta problémák kezelése mellett az árvíz és a belvíz kezelése, valamint a vízvisszatartás ügyében is képesek legyünk előre lépni, hiszen  mint ahogy az ismert  jelenleg több víz folyik ki hazánkból, mint amennyi ide befolyik.

Mindezek kezelése, megelőzése komplex szemléletű stratégiai terv megalkotását és gyakorlati alkalmazását teszi szükségessé, melynek során az Országgyűlés kifejezetten számít a jövőben is az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalára és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes szakmai munkájára. És ezzel kapcsolatban tisztelettel csak meg szeretném köszönni az eddig e tekintetben végzett munkájukat. (Taps a kormánypártok és a nemzetiségi szószólók soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage