DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy onnan kezdjem, hogy amikor bármilyen ágazati szakpolitikáról vagy éppen költségvetési vonatkozásokról gondolkozunk, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, hogy egy rendkívüli gazdasági helyzetben vagyunk. Higgye el, hogy keressük a módját annak, hogy a lehető legtöbb, sőt minden ágazatban folyamatosak legyenek a béremelések, és olyan béremelések történjenek, amelyek egyébként meghaladják az infláció mértékét.

Az, hogy 10 százalék alatt van az infláció, egyébként egy komoly fegyvertény, ami még mindig 10 százalékkal több, mint ami ideális lenne, de mégiscsak csökkenő tendenciáról beszélhetünk. Minél hamarabb lesz vége a háborús helyzetnek, minél nagyobb lesz a költségvetés mozgástere, mondjuk, az energiaárak mérséklése útján, annál több lehetőségünk lesz arra, hogy nemcsak az említett két területen, hanem más területeken is fokozottabb béremelésekről döntsünk.

Talán nem vitatja el, a felszólalásából ez világlott ki, hogy szeretnénk megbecsülést adni a pedagógusoknak, illetve szeretnénk, hogyha az oktatás színvonala, infrastruktúrája is emelkedő színvonalú lenne. Tudjuk, hogy sok még a teendő, ezzel együtt is hosszú utat tettünk meg 2010 óta. Amikor ez a kormány megkezdte a munkáját, akkor egy olyan helyzetet örökölt, amikor pedagógusokat tettek utcára nagy számban, és egyébként bért is elvettek tőlük. Ilyen események a mostani kormányzás alatt nem történtek. Olyannyira nem, hogy ha az életpályamodelleket nézzük, akkor a pedagógusok számára indult el először életpályaprogram, 50 százalékos béremeléssel indult ez 2013-tól kezdődően.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne kellene tovább emelni a béreket. Idén is sor került egy béremelésre, de azt gondoljuk, hogy ez nem elég, ezért döntött úgy a kormány, hogy 2025-tel bezárólag további nagyarányú béremelésekre kerül majd sor. Ebben nagyban számítunk az uniós pénzekre is  tehát nemcsak az uniós pénzekre, hanem az uniós pénzekre is , ami azt tükrözi, hogy minden lehetséges eszközt próbálunk figyelembe venni és bevetni annak érdekében, hogy ez a béremelés mihamarabb megvalósuljon.

Hogy ez mit is jelent számokban: 2025-re, hogyha az uniós pénzek is megérkeznek végre-valahára, akkor elérheti a 777 ezret a pedagógusok átlagos havi keresete. Azért ez nagyon nem ugyanaz a szint, mint ami akár csak pár évvel ezelőtt is volt. Úgyhogy, ha valamit kérhetek önöktől kellő tisztelettel, akkor az az, hogy ne sajtótájékoztatókon követeljenek újabb feltételeket az Európai Bizottságtól, hogy ezek a pénzek ne érkezzenek meg, hanem mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy ezek a pénzek megérkezzenek, és arra kérem önöket tisztelettel, hogy hagyjanak fel az uniós pénzek megérkezése elleni kampánnyal.

(8.10)

Nemcsak a pedagógusoknak lenne ez nagy segítség egyébként, hanem például a zöldenergia szempontjából is, hiszen ezekben a forrásokban napelemfejlesztések is találhatóak.

Ami még az oktatás kérdését illeti, az sem mindegy ugyanakkor, hogy milyen körülmények között zajlik az oktatás. Ezért is fontos fegyvertény, hogy több mint 4576 óvodai és iskolai fejlesztés indult meg 2010 óta. Ez jelent új intézményeket és meglévő intézmények felújítását is.

Azt is fontosnak tartom, hogy nem fordulhat elő, hogy bármilyen nehéz anyagi helyzet miatt akár csak egyetlen családban is ne jusson tankönyv a gyerekeknek, a diákoknak, hiszen most már ingyenes tankönyv jár minden évfolyamban.

És ami a kompetenciaméréseket illeti, ami még szerintem fontos dolog: az is komoly dolog szerintem, hogy a legutóbbi TIMSS-felmérésen komoly eredményt mutattak fel a magyar diákok, az európai átlagot messze meghaladó eredményt értek el, és a 2018-as PISA-mérésen is mindhárom területen jelentősen javultak az eredmények. Tehát akár az infrastruktúra-fejlesztéseket nézzük, akár a diákok kompetenciaeredményeit, van mire építenünk. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne még rengeteg teendő előttünk, sőt csakis teendő van, de talán ön sem vitatja el, hogy egy olyan úton vagyunk, amely jó irányba mutat. Nagyon köszönöm a megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage