DR. LATORCAI CSABA, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Érdekes volt hallgatni a felszólalását; kicsit úgy láttam, hogy igyekezett valamifajta erkölcsi magaslatról tenni azt.

Jóllehet egyértelműen látszik, hogy a Mi Hazánk az egész európai uniós kérdéskörben és kiemelten az európai uniós támogatások tekintetében elég erőteljes kettős beszédet folytat. Ne feledjük azt, hogy amikor szavazni kellett itt az Országgyűlésben az Európai Bizottsággal kötött megállapodásunk alapján törvényjavaslatokról, akkor önök tízből kilencszer nem támogatták a kormány indítványát, ezzel is akadályozva azt, hogy a Magyarországnak járó források kapcsán  amelyeknek az első szelete megérkezni látszik, ezekre a forrásokra önök nemmel szavaztak  önök azt akarták, hogy ne kapják meg a magyar emberek, a magyar vállalkozások azokat a forrásokat, amik jogosan járnak nekik. (Dúró Dóra közbeszól.) Teljesen mindegy, hogy ilyen szempontból korábban mit nyilatkoztak akár itt az Országgyűlésben, akár a médiában, amikor tenni kellett volna Magyarország érdekében, akkor nem tettek.

Viszont mi, Magyarország Kormánya kitart, és ezért is indítottunk nemzeti konzultációt, mert fontos az emberek véleménye. És higgye el, képviselő asszony, az emberek véleménye Brüsszelben is számít, hogy Magyarország Kormánya mellett nemzeti egység sorakozzék föl ebben a kérdésben.

Tudjuk azt, hogy önök ki szeretnék léptetni Magyarországot az Európai Unióból; önök gyakorlatilag az egyszerűbb megoldást választják, a megfutamodást. Ezzel szemben a kormány úgy gondolja, hogy nem kilépni kell az Európai Unióból, hanem meg kell reformálni azt, mert igen, mi is látjuk, hogy vannak problémák; igen, azt is látjuk, hogy Von der Leyen elnök asszony működése nem olyan, mint amire számított egész Európa a megválasztása pillanatában. Ebből is le kell szűrni a megfelelő tanulságokat: nem elfutni kell, hanem meg kell harcolni a magyar emberek érdekében, és a magyar álláspontot igenis képviselni kell.

Mert ma már az is egyértelműen látszik, hogy az uniós forrásokról szóló vita is egyértelműen a politikai zsarolásról szól, azért, mert Magyarország nemet mond a migrációra, nemet mond a genderre, nemet mond a háborúra. És egyértelműen van olyan európai parlamenti képviselő is, a már mindannyiunk által jól ismert Daniel Freund, aki nyíltan ki is mondta, hogy nem fogadható el Magyarország békepártisága, nem fogadható el az a keresztény-konzervatív értékrend, amit a kormány képvisel, emiatt meg kell vonni a forrásokat. Hát, ezért van szükség a nemzeti konzultációra, képviselő asszony, mert elfogadhatatlan ez az álláspont.

(8.20)

És elfogadhatatlan az, hogy az Európai Parlament baloldali többsége zsarolja az Európai bizottságot, hogy ne adják ide azt a forrást, ami jár nekünk. Ezért is furcsállom, képviselő asszony, hogy nem a magyar álláspont mellett álltak ki akkor, amikor itt, a magyar parlamentben képviselni kellett volna, hogy akkor ki áll a magyar emberek mellett. Önök ezen a vizsgán, úgy tűnik, hogy elbuknak.

Mi azonban nem hagyjuk, hogy eltöröljék a rezsicsökkentést, nem hagyjuk, hogy migránsgettóvá alakítsák az országot, ezért is indítottunk, ahogy említettem, nemzeti konzultációt, mert igenis számít a brüsszeli vitákban, hogyha a kormány álláspontját több százezer, esetleg milliónál több magyar ember véleménye is erősíti. Itt az ideje, hogy Brüsszelben is egyre erősebben hallják a magyar embereknek a békepárti álláspontját.

Képviselő asszony, azért azt is jó volna tudni, hogy a baloldali aknamunka ellenére  ami mellé, úgy tűnik, hogy a Mi Hazánk is felzárkózik  Magyarország kiemelkedően jól teljesít az európai uniós források lehívásában és hasznosításában, a kormány a konstruktív párbeszéd híveként teljesítette az Európai Bizottság által megkövetelt mérföldköveket. Várjuk a nekünk járó forrásokat.

Nagyon kérem, hogy ne társuljanak tovább a baloldal aknamunkája mellé, és támogassák a kormány törekvéseit, legyenek kedvesek, támogassák a nemzeti konzultációt. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage