TOMPOS MÁRTON KRISTÓF (Momentum): Tisztelt Képviselőtársak! Otthonunk, Magyarország és a magyar nemzet borzasztó helyzetben van. A számok nem hazudnak. A magyarok 19 százalékának már a legalapvetőbb szükségletek finanszírozása is gondot okoz, 28 százalék csak azt veszi meg, amit muszáj. Akkor válaszul visszafogják a felesleges állami költéseket és megerősítik a szociális hálót? Dehogyis! Elvernek 1500 milliárdot Ferihegyre, 320 milliárdot a Vodafone-ra, és csak úgy mellékesként 126 milliárdot a közmédiára, arra a közmédiára, amelyben egyébként a magyarok 25 százaléka bízik. Ezzel tök utolsók vagyunk az egész Unióban. Akkor a 126 milliárd arra fog menni, hogy egy független szerkesztőséget hozzanak létre, hogy építsék a bizalmat, hogy ellenőrizzék a hatalmat? Dehogyis! Tudják azt, hogy 2017-22 között hány pert veszített el a fideszes sajtóorgánumok gyűjteménye? 436-ot. Változott bármi? Az égadta világon semmi, sőt jobban tolják az ijesztgetést, a lejáratást, a gyalázkodást és a megfélemlítést, mint valaha; és működik.

Jelenleg a magyarok 51 százaléka tart attól, hogy a választási kampány során megfélemlítés áldozata lesz. Ezzel a miénk a legrosszabb arány az egész Unióban. Akkor igyekeznek megfelelő információkhoz juttatni a magyarokat, illetve normalizálni a hazai politikát? Dehogyis! Hát, az időseknek szánt segélyhívón, a gondosórákon keresztül hívták fel őket Fidesz-irodákból, és játszottak be nekik Orbán-beszédeket! (Derültség a kormánypártok soraiban.) Ezt hogy gondolják, mégiscsak?! Videó van róla  lehet nyugodtan nevetni , videó van róla, hogy önök ezt csinálják. Nem csoda, hogy a magyar fiatalok jelentős része már az egyetemet sem akarja itthon elkezdeni.

Apropó, oktatás: a magyarok mindössze 8 százaléka mondta jónak a magyar oktatást és 67 százaléka rossznak, amivel tök utolsók vagyunk a vizsgált 29 országból. Tudják, hogy ma száz magyarból hány mondja azt a gyerekének, hogy igen, menjen tanárnak? 16; 76 pedig kifejezetten ellenzi. Akkor csökkentik majd a magolandó tananyagot, illetve a tanári adminisztrációs terheket? Hagyják végre a köz- és a felsőoktatást szabadon létezni? Dehogyis! A tiltakozó tanárok közül többet kirúgtak, 1200 magától felmondott, az egyetemeket privatizálták, az Erasmust és a Horizontot beszántották. Minek ide kulturált, művelt emberfő, majd ott a tesióra meg a hittan, a rózsafüzér megvéd mindentől, ugye?! (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Hát, a magyarok nem így érzik.

Mindössze 11 százalék mondta azt, hogy jó minőségű egészségügyi ellátáshoz jut itthon, és… (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.  Közbeszólások a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage