DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ön közismerten a DK árnyékkormányának a tagja, és magam régóta azon gondolkodom, hogy vajon miért nincs a DK árnyékkormányának igazságügy-miniszteri megbízottja. Ha lenne igazságügy-minisztere a DK árnyékkormányának, akkor nyilván önt a hatalommegosztásról fel tudná világosítani. Így például azok a mondatai, hogy a Fidesz miért nem hallgatta ki a tanúkat, ezek a mondatai olyan  hogy is mondjam csak  ismerethiányról tanúskodnak, ami bármely árnyékkormány bármely tagjának nem válik az előnyére, ha nincs tisztában azzal, hogy Magyarországon és mindenütt a világon a nyomozást a nyomozók, általában a rendőrség, valamilyen nyomozó hatóság folytatja le, és természetesen pártok közvetlenül nem folytatnak kihallgatásokat. Volt ilyen régen, ez egy sötét korszaka volt a magyar történelemnek, de nem kérje rajtunk számon, hogy nem hallgatunk ki tanúkat.

Viszont ön is elmondta, hogy ebben az eljárásban 37 embert hallgattak ki. Tehát azt nem mondhatja, hogy nem volt nyomozás. Tudomásom szerint ön folyamatosan érdeklődött a Belügyminisztériumnál, hogy milyen nyomozati cselekményeket végeznek, folyamatosan tájékoztatást is kapott erről, és végül a nyomozó hatóság hozott egy döntést, ami után természetesen a feljelentőnek vagy a sértetteknek van joguk jogorvoslattal, panasszal élni, és akár lehet kifogásolni, hogy miért szüntették meg a nyomozást. Gondolom, ezek mind megtörténtek, nem ismerem pontosan ez eljárás elemeit.

De ha már ön említette, hogy vannake újabb ügyek, úgy fogalmazott, hogy vannake újabb ügyek, amelyek választási csalásokra utalnak: ön hallott ezekről az újabb ügyekről? (Dr. Oláh Lajos közbeszól.) Mert itt elég sokan hallottunk ilyen ügyekről. Ezek az új ügyek, például, hogy az egész baloldal dollármilliókból, magyar forintban milliárdokból kampányolt. (Dr. Oláh Lajos elhagyja az üléstermet.) Sajnálom, hogy ezekre az újabb ügyekre már nem kíváncsi. Biztos, hogy az újabb ügyek is érdekesek, hiszen abban is nyomozás van. Például pénzmosás gyanúja miatt nyomozást folytat a rendőrség olyan ügyekben, ahol felmerült, hogy a baloldal olyan pénzekből kampányolt vagy olyan pénzekkel segítették a kampányát, amelyek más bűncselekményből származnak.

Tehát vannak újabb ügyek, tisztelt Ház, ezeket az újabb ügyeket folyamatosan vizsgálja a rendőrség. És nyilván, amikor felvet egy választási csalást egy országgyűlési képviselő, akkor jobb lenne, ha a saját háza táján söprögetne először, és a saját házuk táján kérdeznék meg egymástól, hogy vajon neked honnan volt pénzed a választási kampányodra. És ha mondjuk, ezt a kérdést feltennék már a választási kampány idején, akkor lehet, hogy tisztább lenne a választás.

Ezért van szükség arra a szuverenitásvédelmi törvényre, amely egyszerűen kizárja ezt a lehetőséget, és megtiltja azt, hogy választási kampány során külföldi pénzeket használjanak fel a választási kampányhoz, a választási tevékenységhez. De erről azt hiszem, ma még lesz módunk tárgyalni.

Tisztelt Ház! Sajnálom, hogy Oláh Lajos képviselő úr nem várta meg a választ, de úgy gondolom, hogy mindenki ismeri ezeket az eljárásokat, és ha ezek az eljárások komolyan érdeklik a képviselő urat, akkor szerintem ebben is feltehet kérdéseket az illetékes tárcának, nyugodtan megkérdezheti, hogyan állnak azok a választási csalásokkal kapcsolatos nyomozások, amelyek az ő pártjaikat érintik. Ha erre majd kérdés érkezik, akkor szerintem válaszokat is fog kapni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage