DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Na, tehát akkor megismétlem az utolsó mondatomat. Ezúttal ugyanis az történik, hogy Alaptörvénybe foglalják az alanyi jogként meghatározható alapjogok lerontását. A hivatásos katonák tekintetében ugyanis az Alaptörvény lehetővé teszi, hogy a jogállásukkal összefüggő, alapvető jogaikra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat ne törvény, hanem kormányrendelet állapítsa meg.

Mit is jelent ez? Ez azt jelenti, hogy egy alacsonyabb jogforrási szint, vagyis törvény helyett kormányrendelet alacsonyabb jogvédelmi szintet is eredményez. Ennek következményeit a honvédség állománya a saját bőrén tapasztalhatta meg az elmúlt években. Évek óta zajlik ugyanis a katonák törvényekben biztosított jogainak a nyirbálása.

A kormány rendeleteivel évek óta korlátozza a szolgálatteljesítés és a leszerelés szabályainak érvényesülését. Feljogosították a honvédelmi minisztert a jogállási törvény rendelkezéseinek felülírására, év elején pedig statáriális jelleggel tömeges kirúgásokat hajtottak végre. Ehhez eddig a hazug hivatkozási alapot az indokolatlanul fenntartott veszélyhelyzet szolgáltatta.

Mostanra Orbán Viktor elérkezettnek találta az időt a katonák jogfosztásának teljessé és véglegessé tételére. Ezzel a katonák válnak az első olyan foglalkoztatottsági csoporttá, akiknek jogait nem védik törvények.

Ugyanakkor az Alaptörvény mostani tervezett módosításának jelentősége messze túlmutat a hivatásos katonák jogfosztásán. Egy olyan parancsuralmi rendszerben, mint amilyenben a katonák is dolgoznak, pontos, világos és kellően részletes törvényi szabályozásnak kell biztosítania, hogy a parancsuralmi működés ne váljon önkényessé. A törvényi szabályok adják azt a mércét, ami alapján a parancs kiadója felelősséggel tartozik, és adott esetben felelősségre is vonható.

Orbán Viktor célja ennek a törvényekhez kötött működésnek a felszámolása. Magyarul: ezután a katonák számára az egyetlen igazodási pont a kormány akarata lesz. Tehát az alaptörvény-módosítás célja és következménye, hogy nem a magyar nemzetnek, hanem Orbán Viktor kormányának lesz hadserege. Ennek a lehetséges következményeit valószínűleg senkinek nem kell részleteznem.

A Fidesz pedig az elmúlt csaknem 14 évben megmutatta, hogy ami megtörténhet, az meg is történik. Ezért az Alaptörvény tervezett módosítását az MSZP nemcsak hogy nem fogadja el, hanem a leghatározottabban tiltakozik ellene. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak, és köszönöm, elnök asszony, hogy figyelt rám. (Taps a Momentum soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage