GELENCSÉR FERENC (Momentum): (Megpróbálja a mikrofonját feltűzni.) Megtennék, hogy az órát visszaállítják? (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Fel kellett volna tenni!) Köszönöm, elnök úr a visszaállítást. Köszönöm a szót.

Folytatnám a Political Capital által összeállított szakmai anyagot, amit a Momentum Mozgalom benyújtott. A gazdasági szuverenitási résznél tartunk. Együtt kell működni az európai és az euroatlanti partnerekkel az érzékeny gazdasági szektorok és a helyi ellátási láncok működésének fejlesztése és védelme érdekében. Meg kell akadályozni minden olyan külső gazdasági befolyásszerzést, amely korrupción, gazdasági zsaroláson vagy titkosszolgálati eszközökön alapszik, illetve amelynek célja vagy következménye a politikai függés kialakítása. A fontosabb befektetéseket előzetesen át kell világítani. Meg kell akadályozni, hogy ellenérdekelt országok és vállalataik domináns szerephez jussanak a magyarországi infrastruktúra irányításában. Átlátható közbeszerzésekre van szükség annak érdekében, hogy autoriter hatalmak ne kerüljenek kivételezett pozícióba. Csökkenteni kell a kiszolgáltatottságot a Magyarország számára kritikus ellátási láncok esetében. Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások kijelölése csak független hatóságok részvételével történhessen.

Információs szuverenitás. A nemzeti és a szövetségesi érdeket tükröző, a nemzetbiztonsági stratégiával összhangban lévő, az ország szuverenitását fenyegető kockázatokat megnevező, társadalmi konszenzuson alapuló egységes és világos stratégiai kommunikációra van szükség az állami szereplők részéről. Biztosítani kell a sajtó pluralizmusát, meg kell akadályozni az állami és magán-médiamonopóliumok kialakulását. Fel kell venni a küzdelmet a hibrid hadviseléssel szemben. Össze kell hangolni az állami és a civil erőfeszítéseket az információs műveletek és a dezinformáció elleni küzdelem során. Vissza kell szorítani a digitális teret monopolizáló technológiai vállalatok dezinformációs és manipulációs hatalmát, célzott oktatással és intenzív közbeszéddel tudatosítani kell az információs önrendelkezéshez és ellenálló képességhez szükséges készségeket.

Azt javasoljuk, hogy inkább ezt az előterjesztést támogassák, és ne a Kocsis Máté által benyújtott, a delírium és a paranoia által vezérelt javaslatot. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage