DR. SZEBERÉNYI GYULA TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Dudás Róbert képviselő úr hozzászólása inspirált arra, hogy jogászként is megnyilvánuljak.

Nemcsak Nacsa Lőrinc képviselőtársam derült nagyot az Európai Ügyészséggel kapcsolatos megjegyzésen, hanem én is, ugyanis ami miatt ez a törvény a tisztelt Ház asztalán van, az éppen az, hogy egy jogi kiskaput kell bezárni. Eddig is, korábban is a jogszabályok alapján pártokat tilos volt külföldről támogatni, külföldről finanszírozni. Azonban volt egy jogi kiskapu, nevezetesen, hogy civil szervezeteket viszont lehetett, azok pedig utána elindultak a politikai versenyben, a választáson, és ezáltal befolyásolták külső hatásra a magyar politikát.

Bármilyen európai ügyészség van, bármilyen magyar ügyészség van, ha nincs jogszabályi alapja, akkor nem tud eljárni. Egész egyszerűen ezt a jogi egyetemen már a legelső órán megtanítják. Tudom, hogy nagyon nagy a dezinformáció, hogy ezt a kifejezést használjam, amit képviselő úr is használt az Európai Ügyészséggel kapcsolatban, de semmilyen szerepe nem lehet ebben az esetben sem az Európai Ügyészségnek. Ahhoz, hogy ezt a kiskaput bezárjuk, törvényt kell módosítanunk, ezért kérem, hogy ezt a törvénymódosítást támogassák. Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage