ARATÓ GERGELY, a DK képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Itt a délelőtti kormányzati hazugságcunami után békésebb vizekre eveztünk, és végre fontos szakmai kérdésekről beszélünk; ez már önmagában is örvendetes.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy ennek a javaslatnak számos olyan eleme van, amellyel egyetértünk és támogatható. Mondjuk, azért a trafikrendszert az Orbán-kormány találmányának tekinteni némiképp szerénytelenség, hiszen ilyenfajta rendszerek Ausztriában, Franciaországban, más európai országokban korábban is működtek. De kétségtelen, hogy ha ez a rendszer működik, ha ez a rendszer fönnáll, ha ez így működik, akkor az helyes, ha ezen az alapvető célját, tudniillik a fiatalok védelmét számonkérjük. Ezért szeretném világossá tenni, hogy a törvényjavaslat legfontosabb  és a kormánypárti képviselőtársaim által nem véletlenül egyedül emlegetett  céljával, tudniillik avval, hogy a fiatalkorúaknak dohánytermékeket eladó dohányboltok esetében szigorúbb szankcionálás, egyértelműbb büntetés legyen, ezzel a Demokratikus Koalíció teljesen egyértelműen egyetért, és ezt támogatja.

Na, de képviselőtársaink szemérmesen homályban hagyták a törvényjavaslat néhány más elemét. Egyrészt homályban hagyták azt, hogy a törvényjavaslat szélesíti az illetékes miniszter lehetőségét arra, hogy pályázat nélkül, önhatalmúan osszon ki dohánykoncessziókat. Magyarán szólva, az a gyakorlat, ahol eddig is számos eset, példa volt arra, hogy politikai szempontok, kegyosztás jegyében osztottak dohánykoncessziókat, az még szélesebb körű lesz és még inkább általánossá válik, újabb és újabb dohánykoncessziókat adhatnak ki, ráadásul sokkal kevésbé szigorú feltételekkel, mint eddig. Azt kell mondanom, hogy ez a fajta szabályozás bár ellenkezik az eddigi  már azzal a logikával, amire önök hivatkoznak, nem a valódi  logikával, persze tudjuk, hogy az egész dohánykoncesszió, az egész törvényjavaslat a dohányforgalmazók számítógépén készült; és tudjuk azt, hogy elsősorban éppen dohányipari érdekeket, illetve politikai érdekeket szolgált annak idején, bizonyos vetélytársak kiszorítását, más cégek monopolhelyzetbe hozását, és azt, hogy egyébként a fideszes hatalom jól fizető dohánykoncessziókat oszthasson ki az erre általa méltónak tartottaknak. Na, de visszatérve magához a törvényjavaslathoz: tehát önök ezt a gyakorlatot most a dohánykoncessziók egy részénél kimondottan, már nyíltan is bevallják és vállalják; majd a kormány eldönti, ki az a derék honfi, aki önök szerint méltó arra, hogy dohányboltot üzemeltessen.

Most térnék rá a törvényjavaslat legfelháborítóbb pontjára. Mert mit tartalmaz még ez a törvényjavaslat? Azt is tartalmazza, hogy van egy kivételes csoport. Na, ki ez a kivételes csoport? Kik a kormány kedvencei? Már persze nem ők maguk  hát, a vendégmunkások. Na, a vendégmunkások esetében viszont lehetővé teszi a törvényjavaslat, hogy ott a munkásszállókon  lényegében erről van szó  nyíljon dohánybolt. És nyilván nem azért, mint erre Lázár miniszter úr hivatkozott, mert a vendégmunkások kényelme ennyire fontos a kormánynak  ugye, erre ilyen szöveg is volt , hanem elsősorban azért, mert újabb nagyszerű bizniszlehetőség kínálkozik.

Még egy bőrt le lehet húzni a vendégmunkásbizniszen, azon, hogy a magyar munkavállalókat elbocsátják, és helyettük vendégmunkásokat vesznek föl, mint ez Makón történt. Mert egyszer az egyik fideszes cég megszedi magát azon, hogy közvetíti a vendégmunkásokat; a másik megszedi magát azon, hogy egyébként rendkívül rossz minőségű szállásokat biztosít a vendégmunkásoknak. Akinek önök kedvezni akarnak, annak megengedik, hogy behozzanak vendégmunkásokat a magyar munkavállalók helyett, és az olcsóbb béreken meg a hosszabb túlórákon ők is megszedik magukat; most belép egy negyedik szereplő is, most már lesz egy dohányboltos is, aki megszedi magát azon, hogy ezeknek a vendégmunkásoknak dohányterméket árul. Hát, gratulálok! Ilyen az önök küzdelme a dohányzás ellen, és így védik meg a magyar munkahelyeket a migránsoktól!

(13.50)

Azt kell mondanom, hogy bármennyire is támogatnánk azt a részét a törvényjavaslatnak, amelyik a fiatalkorúak védelmére vonatkozik, ezek miatt az elemek miatt, a szokásos fideszes lopási gépezet miatt nem fogjuk tudni a törvényjavaslat egészét támogatni.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage