NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. A mai nap második legfontosabb törvényével vagyunk itt. Az összes törvény egyformán fontos, amelyekről ma tárgyalunk, olyan javaslatok, amelyeket a szuverenitásunk védelme, a fiatalkorúak egészsége vagy éppen a munka és család egyensúlyának elősegítése érdekében hoztunk ide a Ház elé.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat módosítja a nemdohányzók védelme, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása és a dohányzás új formáinak szabályozása érdekében hozott törvényt. A dohányzás Magyarországon is jelen lévő súlyos népegészségügyi probléma, amely kihatással van ezáltal a nemzetgazdaságra is. A dohányzás tekinthető felelősnek 90 százalékban a tüdőrák kialakulásáért, amely az egyik vezető halálok Magyarországon. A szív- és érrendszeri betegségek miatti halálesetek egynegyede is a dohányzás következményének tekinthető.

A nemzeti kormány 2010 óta elkötelezett a dohányzás visszaszorítása érdekében. Ennek érdekében olyan, nemdohányzókat védő intézkedéseket hoztunk, amelyek segítették a nemdohányzókat, illetve a megelőzés fontosságára helyeztünk nagy hangsúlyt, valamint támogatjuk a dohányzásról való leszokást is. Míg 2010 előtt szinte teljesen természetesnek számított, hogy egy-két kivételtől eltekintve gyakorlatilag bárki bárhol, bármikor dohányozhatott, azonban mára elképzelhetetlen lett a dohányzás a közintézményekben, a munkahelyeken, a megállókban, a kocsmákban, az éttermekben és egyéb közösségi zárt terekben.

Különösen fontos a fiatalok védelme a dohányzással szemben. Ezért jelentős eredménynek számít szerintem az oktatási intézményekben a dohányzás tilalma, a dohányzás bármiféle reklámozásának a tilalma, illetve a nemzeti dohányboltokra vonatkozó szigorú dohányárusítási szabályok, valamint a dohányzás veszélyeivel szembesítő, fiataloknak szóló programok.

A dohányzás témakörében a legnagyobb kihívást az újgenerációs hevített dohánytermékekkel szembeni fellépés jelenti. Az új, a hevítési technológiára alapuló dohánygyártmányokra alkalmazott önálló adójogi kategória bevezetésével az idei év január 1-jével új termékek váltak zárjegy- és jövedékiadó-köteles termékekké, amely kategóriába az eddig az új dohánytermék kategóriába tartozó hevített dohánytermékek is átkerültek.

A tavalyi évben, 2022-ben az Országgyűlés egy új, a korábbiaknál sokkal egyértelműbb és világosabban fogalmazó törvénymódosítást fogadott el azzal kapcsolatban, miszerint a csak dohányboltban forgalmazható termékek dohánybolton kívüli értékesítése jogsértő, továbbá azt is, hogy az olyan dohánytermékek értékesítése, amelyeknek a Magyarországon történő forgalomba hozatala tilos, szintén jogosulatlan tevékenység.

Az elmúlt tíz évben csökkent a klasszikus cigarettát szívó dohányzók száma, ugyanakkor az újgenerációs hevített dohánytermékek nap mint nap újabb és újabb kihívást jelentenek, ami különösen a fiatalokat veszélyezteti. Nem lehet erről a nagyon fontos témáról eleget beszélni, és nem lehet egyetlen törvénymódosítással mindent elintézni, szerintem ezért helyes, hogy évről évre tárgyalunk és fogadunk el itt az Országgyűlésben újabb és újabb módosító intézkedéseket.

A fiatalok védelme kiemelt feladat, a gyermekek védelme kiemelt feladat, korábban ezért is nyújtottuk be képviselőtársammal  reméljük, hamarosan a Ház elé is kerülhet  az energiaitalokkal kapcsolatos javaslatot, a 18 év alattiak hozzáférésének a korlátozását, hiszen az is egy olyan termék, amely köztudottan és tudományosan is igazoltan káros a gyermekekre, a fiatalkorúakra.

A mostani törvényjavaslat viszont tovább pontosítja a dohányboltokban történő termékkihelyezésre és polcképszerződésre vonatkozó szabályokat. A fiatalkorúak védelme érdekében szükséges a fiatalkorúak dohánytermékkel való kiszolgálásának nagyon szigorú szankcionálása, ahogy azt Ágh Péter képviselőtársam is elmondta. Így a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személyek jogsértő magatartásával szembeni minél hatékonyabb fellépés érdekében szükséges az ilyen típusú jogsértések elkövetéséhez kapcsolódó jogkövetkezmények jelentős szigorítása. Ezek fontos célkitűzések, és ezek fontos módosítások.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében és a nemdohányzók védelmében tett intézkedéseknek nem értünk a végére, ugyanakkor egy újabb fontos lépést teszünk ezen célok elérése érdekében. Mindezek figyelembevételével a KDNP-frakció támogatni fogja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage