Z. KÁRPÁT DÁNIEL, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Lázár János miniszter úr azért lényegesen őszintébb volt bármelyik kormánypárti képviselőtársnál. De ne vitassuk el azokat az eredményeket, amelyeket a nemdohányzók védelmében Magyarország elért az utóbbi években. Nemrég a Felvidéken jártam egy koncerten, és olyan furcsa, idegen érzés volt, hogy mellettem rágyújtanak egy koncerttermen belül. Nagyon jó, hogy Magyarországon nincs ilyen lehetőség, és az is jó, hogy étterembe be lehet ülni anélkül, hogy a füstöt szívná az ember.

Előrebocsátom, hogy velem viszonylag nehéz dolguk lesz, hiszen exdohányosként, leszokottként a legnagyobb antidohányossá tud válni az ember. Sokan vagyunk így ezzel. De maradjunk a számok szintjén, és idézzük Lázár János minisztert, aki teljesen őszintén elmondta, hogy pusztán a dohánytermékek megvásárlása után éves szinten nagyjából 500 milliárd forintos adóbevétele keletkezik Magyarországnak, és ha ehhez az áfa összegét hozzászámítjuk, akkor egy 700 milliárd fölötti összeg jön ki éves szinten. S bármifajta politikai döntést hoz a kormány, ez az óriási, gigantikus adóbevétel befolyásolja a döntéseit, fogja a kezét. És megfogalmazódott itt már olyan vád is, hogy a dohánygyártók bizony a lobbierejüknél fogva erősen rá tudnak hatni arra, hogy mi kerül elfogadásra ebben a Házban. Ha ezt nem is fogadjuk el tételmondatként, akkor is ez a gigantikus adóbevételi tömeg egyértelműen megköti az önök kezét, hiszen egy néhány tízmilliárdos áfaengedményt is nehezen engednek meg, nehezen foganatosítanak. Eközben itt 700-800 milliárd forintról beszélünk. A magyar kereskedőnek, mint elhangzott, marad körülbelül 100 milliárd forint az egész tételen évente.

Ne felejtsük el, hogy 6300 trafik van, egy kivételezetti kört azért sikerült ezekbe a trafikokba bejuttatni, és főleg kisközségekben, faluhelyen egy nagyon egészségtelen folyamatot is tetten érhetünk: megszűnik a kisbolt, adott esetben megszűnik a posta, bezárják az óvodát is, ha kevés a gyerek, de ezek a dohányboltok egyfajta új koncentrációs térként, találkozási pontként funkcionálnak. Sok településen ez az egyetlen, ami elérhető. És azt se felejtsük el, hogy az alkoholtermékek forgalmazásán keresztül újabb bevételi tömegre lehet szert tenni.

Mondják nagyon sokszor a dohánytermékek adótartalmával kapcsolatban, hogy Brüsszel szabja meg az adótartalmat, és ha ezt megsértik, akkor kötelezettségszegési eljárással néznek szembe. De arra egyáltalán nem kényszeríti önöket Brüsszel, hogy mit csináljanak ezzel a pótlólagos extrabevétellel. Nagyon sok ötletet adtunk önöknek. Csak a plusz áfabevételi várakozások terhére az összes gyermeknevelési cikk áfáját le lehetne nullázni, tehát 27 százalék helyett 0 százalékkal adózhatna a pelenka, a bébiétel és még akár a gyerekruha is.

De egyértelműen látjuk azt, hogy van ennek a törvényjavaslatnak azért egy jó iránya is. Amikor a trafikost, a kiszolgálót akarják erősebben szankcionálni abban az esetben, ha fiatalkorú számára értékesít az egyértelmű szabály ellenére dohányterméket, az abszolút támogatandó.

Jó lenne nagyon sok mindent dicsérni még ebben a törvényjavaslatban, viszont ki kell emelnem egy legalább ennyire irritáló pontját. Nem azt fogalmazza meg a javaslat, hogy a vendégmunkások számára új és extra dohányboltokat állítanak fel és majd a fideszes jó ismerősök feltételezhető módon kaszálhatnak ebből és extraprofitot realizálhatnak, hanem azt fogalmazza meg, hogy a 4 ezer fő felett foglalkoztató, mondjuk, zárt ipari parkban vagy munkásszálló környékén lehet új egységeket nyitni. Egyébként én nagyon örültem annak, hogy miniszteri szinten is kifejezte a Fidesz, hogy ebben az elhatározásában most, még ezen a ponton megingatható.

Én arra szólítom fel önöket, hogy ezt az őrületet vegyék ki ebből a javaslatból, és akkor rögtön lehet, hogy támogathatóvá válik az egész. De az, hogy zárt ipari parkokban, ahol egyre kevesebb magyar dolgozik százalékos arányban és egyre több ázsiai migránsmunkás, önök még plusz üzemegységekkel újabb extraprofitot garantáljanak a szerencsés kiválasztottaknak, tökéletesen elfogadhatatlan. Gondolják végig, a magyar állampolgárnak tipikusan marad a bezáró kisbolt, a megszűnő posta, a szolgáltatásait megszüntető és bezáró óvoda, ezenközben a migránsmunkások számára pedig dohányboltot nyitnak. Elképesztően rossz szimbolikája van mindennek. Az a határozott felszólításom tehát, hogy vegyék ki ezt ebből a javaslatból, és gondolják végig azt, hogy eleve irritáló a helyzet. Megjelenik egy zárt ipari parkban a harmadik világból egy dolgozó, és az a multicég, amelyik őt foglalkoztatja, jellemzően fizeti az ő lakhatását vagy megoldja munkásszállón, miközben hol van az a magyar dolgozó, aki ugyanabban a munkakörben a sor mellett, a vendégmunkás mellett áll. Ő megoldja a saját lakhatását, jellemzően a saját otthonában van.

(14.00)

És ha megvizsgáljuk azt, hogy az élelmezésellátás frontján szintén a multicég dotálja a harmadik világ dolgozóját, megint sokszor azt látjuk, hogy a magyar pedig nem, ő oldja meg a saját mérsékelt fizetéséből ezt, ahogy tudja. És ezenközben még kényelmi szolgáltatásokat nyitnak az ázsiai dolgozók számára, amelyek az üzemeltetőknek vagy a tulajdonosoknak pedig pluszprofitot generálnak, az egészen elképesztő! Nagyon-nagyon rossz a szimbolikája, ezt vegyék ki ebből a törvényjavaslatból! Ennek a profitszerzésen kívül nincs racionális indoka. Feltételezem, hogy nem az ázsiai migránsmunkások egészséghez fűződő alapvető jogát szeretnék védelmezni magyar kormányként. Ha igen, akkor ezt tegyék tisztába, és akkor az egy másik vitát nyithat közöttünk.

Azt is feltételezem, hogy nem az egészséges munkakörülmények és az ehhez fűződő alapjog részeként kezelik a dohánytermékekkel való ellátottságot és annak valamilyen fajta fokát, amit biztosítani akarnak ezekkel az újonnan nyitott dohányboltokkal, tehát semmilyen szempontból nem indokolható, nem tartható ez a javaslat, ezért nagyon határozottan arra kérjük önöket, hogy vegyék ezt ki a törvényjavaslatból, és akkor tudunk egy észszerű vitát folytatni pusztán a dohánytermékekről, azok egészségre gyakorolt, kétségkívül rendkívül káros hatásáról és arról, hogy hogyan lehet még keményebben szankcionálni azokat, akik olyanokat szolgálnak ki dohánytermékkel, akiket egyébként a törvény értelmében nem szabadna. Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage