NACSA LŐRINC (KDNP), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy tartalmában nagyon rövid, ugyanakkor fontos törvénymódosító javaslattal jöttünk ide önök elé, az Országgyűlés elé mi, kereszténydemokrata képviselők. Szeretném megköszönni a törvényjavaslat kidolgozásában a Munkástanácsok Országos Szövetségének a segítségét, illetve sok szakszervezet, sok érdekképviseleti szervezet is jelezte, hogy a javaslat mögött áll és támogatja.

Én azt gondolom, hogy egy logikus javaslat az, amivel mi jövünk. Pontosan tudjuk, hogy Magyarország a munkaalapú társadalomra épül. Mi úgy gondoljuk a Fidesz-KDNP parlamenti többségnél, hogy a munkaalapú társadalom fontos pillére a kormány gazdaság- és foglalkoztatáspolitikájának. Örömteli  októberi adatot tudok mondani, hiszen a novembernek még vége sincs , hogy 4 millió 757 ezren dolgoznak ma Magyarországon, ez 37 ezerrel több, mint az előző évben. Tehát folyamatosan nő a foglalkoztatottság, csökken az álláskeresőknek a száma. Nagyon örömteli, hogy nő a női foglalkoztatás is, helyes lépésnek bizonyult sok milliárd forintot bölcsőde- és óvodafejlesztésre költeni. Fontos, hogy mindenki, aki szeretne, részt tudjon venni a munkaerőpiacon.

Ugyanakkor nyilvánvalóan mindenkiben, aki dolgozik és családja van, felmerül a kérdés: a munka és a magánélet, a munka és a családi élet összeegyeztethetősége. Mi ezt szeretnénk egy kicsit megkönnyíteni, ugyanis a javaslatunk lényege az, hogy a gyermekek után járó pótszabadságról a szülő rendelkezhessen, hogy mikor szeretné kivenni.

Köztudott, hogy a 16 évnél fiatalabb egy gyermek után két nap, két gyermek után négy nap, kettőnél több gyermek után hét nap pótszabadság jár a szülőknek. Most is van az alapszabadságnak egy olyan része, amiről a munkavállaló rendelkezhet, és van egy olyan része, amiről a munkáltató rendelkezhet. Mi azt szeretnénk, ha kifejezetten azokkal a napokkal nőne a munkavállaló által rendelkezésre bocsátott szabadnapok száma, ami a gyermekek után járó pótszabadság, ezáltal segítve a családi életet, a munka és a családi élet összeegyeztethetőségét.

Én remélem, hogy ez a rövid, ámde tartalmas törvényjavaslatunk támogatásra talál itt, az Országgyűlésben, mert azt gondolom, hogy egy kis lépés, de fontos lépés előre, hogy Magyarországon a családbarát és a munkaalapú társadalom együtt tudjon megvalósulni. Kérem a Ház támogatását a törvényjavaslatunkhoz. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage