ARATÓ GERGELY, a DK képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy az a helyes, ha először a javaslatról szólok, a javaslat szűkebb szövegéről. Az a helyzet, hogy alapvetően ez egy támogatható, jó irányú pontosítás, hiszen erősíti a munkavállalói jogokat, segít a gyermeket nevelő családok életét könnyebbé tenni. Bárcsak sokkal több ilyet láthatnánk kormánypárti képviselőinktől, sokkal több ilyen javaslatot, bárcsak, mondjuk, a már említett európai uniós irányelvet ne a lehető legszűkmarkúbban ültették volna át a magyar jogba, hanem egy kicsit bőkezűbben, mint ahogy ezt a szakszervezetek javasolták.

De mégiscsak azt kell mondanom, hogy itt egy olyan helyzetet segítenek kezelni, ahol ezt a pótszabadságot lehetővé teszik, hogy a munkavállaló döntsön arról, hogy mikor veszi igénybe. Szerintünk ez megfelel a pótszabadság céljának, és valóban úgy van, ahogy államtitkár úr is mondta, hogy nem jelent megoldhatatlanul nagy terhet a munkaadónak sem, különösen, mert be van építve az a biztonsági fék, amely különleges esetekben segít megakadályozni, hogy valamilyen kár vagy probléma keletkezzen.

Egyetlen ponton javasoljuk módosítani ezt a törvényjavaslatot. Az a helyzet, hogy a 15 napos határidő egy életszerű és jó kompromisszumos javaslat. Lehetett volna itt is 7, őszintén szólva egyszerűbb lett volna a munkaügyi szabályozás szempontjából is, de ha önök a 15-öt szeretik, akkor legyen 15.

Egy helyzet van, amikor ez nem megfelelő: akkor, amikor a pótszabadság kivételére a gyerek megbetegedése miatt kerül sor.

(14.30)

Lehet ilyen eset, amikor nem a táppénz a megoldás, hanem szabadságot akar kivenni a szülő valamilyen okból. Ezért mi azt az egy módosító javaslatot fogjuk tenni ehhez a törvényjavaslathoz, amely azt javasolja, hogy gyerek betegsége esetén ennél jóval rövidebb legyen a határidő. Őszintén szólva, arra is nyitottak vagyunk, ha a kormánypárti többség, mondjuk, a bizottsági szakaszban még ezen módosítani vagy finomítani akar, hogy találjunk akkor együtt egy jobb megoldást. Szerintünk ez is egy segítség lehet. Nyilván nem azt szeretnénk, ha a munkaadók kerülnének lehetetlen helyzetbe, de azt sem szeretnénk, ha olyan jogértelmezés keletkezne, ahol a munkaadó úgy érezné, hogy nem adhatja ki a szabadságot egyébként rövidebb határidő miatt, mert akár három nap vagy akár egy nap van csak a szabadságig, akkor ezt nem adhatja ki. Tehát nem akarjuk, hogy esetleg hátrányos helyzet legyen egy olyan helyzetben is, amikor a munkavállaló szabadsága kiadható.

Ebben kérem a kormánytöbbség és a kormány együttműködését. Egyébként ezt a javaslatot tudjuk és szeretnénk támogatni. Éppen ezért most a jó hangulat megőrzése érdekében nem térek ki arra, hogy általában mit gondolok a kormány munkaügyi politikájáról. Köszönöm szépen, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage